Na Slovensko priniesli kúsok Thajska. „Akýkoľvek biznis v našej krajine si vyžaduje gule,“ tvrdí zakladateľ Sawadí
- Z dedinského dvora prišli do hlavného mesta
- Mladí Slováci „sekajú dobrotu“ už šiestu sezónu
- Prekážky v podnikaní na Slovensku zvládajú netradične

- Z dedinského dvora prišli do hlavného mesta
- Mladí Slováci „sekajú dobrotu“ už šiestu sezónu
- Prekážky v podnikaní na Slovensku zvládajú netradične
Leto je tu a všetky zmrzlinárne očakávajú svojich zákazníkov. Klasickú jadranskú zmrzlinu, ktorú nájdeš na každom rohu, však postupne striedajú iné druhy ako pravé gelato, trhaná či točená.
Rodák z Topoľčian sa rozhodol priniesť do tohto boja špecialitu inšpirovanú thajskou kultúrou. Ešte v roku 2017 s manželkou založili značku Sawadí – thajskú rolovanú zmrzlinu.
Rolovaná zmrzlina je v našich končinách stále neobjaveným trendom, no vo svete na ňu už teraz nedajú dopustiť. Ladislavovi Mackovi s manželkou Monikou to preto prišlo ako skvelý nápad na zaplnenie diery na domácom trhu. Žiaľ, slovenské podnikateľské prostredie v gastronómii im to neuľahčilo ako nikomu, kto chce vybudovať nový biznis.
Poctivá zmrzlina
Mladý manželský pár priniesol na Slovensko nový postup výroby zmrzliny, ktorým sa inšpirovali na cestách Thajskom. Tam ju predajcovia s malým vozíčkom na ulici pripravia priamo pred tebou a zo surovín, ktoré si sám vyberieš.
„Videli sme, ako Thajčanka priamo pred nami nasekala za hrsť čučoriedok a urobila z nich rolky. Takú silnú čučoriedkovú zmrzlinu som nikdy v živote neochutnal,“ prezradil Macko dôvod, prečo ho tento nápad tak zaujal.
Samotný princíp rolovanej zmrzliny tak nedovoľuje výrobcom pridávať umelé sladidlá, dochucovadlá či farbivá. Ak si zákazník objedná kaktusovú, tak do nej jednoducho musí ísť kaktus, pretože celý proces vidí naživo. Takú šmolkovú zmrzlinu si tu teda určite nedáš.
Ďalšia výhoda je, že zmrzlina je vďaka tomuto postupu prirodzene bezlepková, bezlaktózová aj bez vajec. Vychutnať si ju tak môžu aj ľudia, ktorí kvôli rôznym intoleranciám či alergiám o zmrzke len snívajú.
Ťažké začiatky
Sawadí začalo v roku 2017 na dvore vo Veľkých Bedzanoch, kde manželia obsluhovali rodinu a susedov, aby sa naučili správne a rýchlo pracovať s inovatívnou technológiou. Vyladili tam tiež prvé osvedčené príchute a o rok sa s nimi vydali na festival Grape. Odvtedy už brázdia ulice Bratislavy, kde teraz rozbiehajú svoju šiestu sezónu.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Koľko financií museli vraziť do podnikania na začiatku?
- V čom sa líši príprava thajskej zmrzliny od jadranskej?
- Čo najpodivnejšie zákazníkom nasekali?
- O koľko sa im zdvihli náklady a ako s tým bojujú?
- Ako sa museli prispôsobiť inflácii?
- Aké najväčšie výzvy podľa Macka prináša podnikanie na Slovensku?
- Čo by poradil mladým podnikateľom, ktorí chcú viesť vlastný biznis?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity