Na Slovensku vyčíňa vtáčia chrípka. ÚVZ radí, ako narábať s výrobkami z hydiny

  • Úrad verejného zdravotníctva vydal súbor odporúčaní v súvislosti s vtáčou chrípkou
  • Tá zapríčinila na juhu Slovenska masový úhyn hydiny
Vtáčia chrípka
Vtáčia chrípka spôsobila masový úhyn hydiny TASR/František Iván
  • Úrad verejného zdravotníctva vydal súbor odporúčaní v súvislosti s vtáčou chrípkou
  • Tá zapríčinila na juhu Slovenska masový úhyn hydiny

Výskyt vysoko patogénneho kmeňa vtáčej chrípky H5N1 na farme v okrese Komárno na Slovensku spôsobil masovú likvidáciu tisícky kusov hydiny, informoval nedávno portál Noviny.

Tento incident je prvým väčším výskytom vtáčej chrípky v tomto regióne za posledných 7 rokov a vyžaduje dôkladné opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti hydiny a ľudí v okolí.

Úrad verejného zdravotníctva vydal zoznam preventívnych odporúčaní proti prenosu zákerného ochorenia.

Masový úhyn hydiny

Na farme v okrese Komárno na Slovensku sa objavil výskyt vtáčej chrípky H5N1, a preto museli utratiť 40-tisíc sliepok. Na farme s násadovými sliepkami do dnešného dňa zahynulo vyše 10-tisíc kusov hydiny. Farma Nový Pavol, ktorá chová celkovo 160-tisíc nosníc, mala do konca minulého týždňa zlikvidovať ďalších 40 desiatok tisíc z prvého chovu.

Okrem toho zničili aj všetky násadové vajíčka, z ktorých by sa už nevyliahli nové kuriatka. Druhý chov v blízkosti s približne 80-tisíc operencami bude monitorovaný, pretože zatiaľ nezaznamenal zvýšený úhyn hydiny.

Zdrojom nákazy pravdepodobne boli voľne žijúce vtáky, ktoré sa pohybovali v blízkosti farmy a mohli preniesť vírus aj na hydinu. Okrem toho veterinári na rybníku v Čičove zaznamenali viac ako 50 uhynutých labutí.

Zástupca riaditeľa RVPS Komárno pre Noviny uviedol, že tuhšia zima a nedostatočný zdroj potravy oslabili vtáky a zvýšili ich náchylnosť na vírusové ochorenia, vrátane vtáčej chrípky.

Veterinárna správa v Komárne vydala opatrenia pre chovateľov domácej hydiny v okruhu 10 kilometrov, vrátane výzvy, aby sa nedotýkali uhynutých operencov a hlásili ich veterinárom.

Ako narábať s hydinou

Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín. Pri manipulácii s nimi je dôležité dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a rúk. Odporučil to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci preventívnych odporúčaní proti prenosu vírusu vtáčej chrípky.

Radí aj odstraňovať obaly, v ktorých boli hydina či vajcia zabalené. Rozmrazovať hydinu odporúča na podnose v chladničke, pričom je takisto dôležité odstraňovať tekutinu, ktorá pri rozmrazovaní vyteká.

Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa ÚVZ potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia.

„Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné,“ priblížil. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky.

Rovnako dôležité je dodržiavať hygienu, najmä umývať si ruky, pri chove domácej hydiny. „V prípade zmeny správania hydiny je potrebné okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR,“ upozornil úrad.

Kontaktovať ju treba aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov, možno zavolať aj na číslo 112. „Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akéhokoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a pod.),“ spresnil.

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta.

Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.

Zdroje: Noviny, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá