Na trh sa dostalo relaxačné víno s CBD. Má priniesť úľavu v týchto ťažkých časoch
- Francúz vyrobil nápoj, ktorý chuťou pripomína tradičné víno
- Atypickým je najmä kvôli výťažku z CBD
- Francúz vyrobil nápoj, ktorý chuťou pripomína tradičné víno
- Atypickým je najmä kvôli výťažku z CBD
Víno vraj pri striedmom požívaní zaručuje dvojitý relaxačný účinok. Aspoň tak tvrdí výrobca prvého francúzskeho vína z konope, Raphael de Pablo. Aktuálne je na trhu k dispozícii prvých 500 fliaš s názvom Burdi W.
Aj napriek tomu, že zo zákona nie je možné nápoj nazývať vínom, vyrobený bol rovnakým spôsobom ako tradičné víno skupiny Petit verdot z vinárskej oblasti Médoc.
Raphael de Pablo tiež vysvetľuje, že šťava obsahuje aj kanabidiol alebo CBD, čo je látka nachádzajúca sa v konope. Tú Francúz získava z neďalekej organickej farmy.
Na rozdiel od THC je CBD vo Francúzsku legálne, nakoľko nespôsobuje psychotropné stavy, ale má upokojujúci účinok. V prípade Pablovho vína možno hovoriť o množstve 250 miligramov CBD na jednu fľašu. Podobné množstvo zvolil za predpokladu, že jednu fľašu vína vypijú traja či štyria ľudia. Správny pomer látok v nápoji však našiel až po niekoľkých mesiacoch.
Chuť je netradičná
Výrobca vysvetľuje, že kombinácia vína a kanabidiolu vytvára zaujímavú chuť. „Ovocné tóny pripomínajú čierne ríbezle a po degustácii relaxačný účinok skutočne pocítite,“ uvádza Pablo.
Nápadu dali zelenú aj francúzski znalci vína. Uvádzajú, že aj napriek tomu, že sa v skutočnosti o víno v pravom slova zmysle nejedná, jeho chuť tradičné víno skutočne pripomína.
Na území Francúzska možno hovoriť o prvom nápoji tohto druhu. Konopné víno sa však predáva aj v iných častiach sveta. Ľudia ho nájdu v Španielsku aj Kalifornii. Za jednu fľašu si človek zaplatí necelých 35 €.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
CBD nápoje tu už boli
Podobné zloženie však ľudstvo pravdepodobne poznalo už dávno predtým. Francúzom sa totiž podaril archeologický nález, ktorý naznačuje, že Gréci si na podobnom víne pochutnávali už dávno predtým.
Vo vinárskej nádobe z 2. storočia p.n.l. sa totiž našli stopy z konope. Podľa profesora archeológie Matthieu Pouxa bolo už počas staroveku bežné, že si ľudia do vína pridávali výťažky z aromatických rastlín. Chceli tak predĺžiť jeho trvanlivosť.
Možno sa teda Francúz nechal inšpirovať práve starovekom.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: newssplinter.com, idnes.cz