Na trhu sú už vyše 60 rokov, no stále patria medzi obľúbenú pochúťku Slovákov
- Už viac ako 60 rokov si nielen Slováci pochutnávajú na sójových rezoch, ktorých chuť je aj po toľkých rokoch nezmenená
- Podľa manažérky pre korporátne záležitosti Ľubice Novotnej z Nestlé Slovensko sú však moderní zákazníci náročnejší a snažia sa tomu prispôsobiť sortiment
- Pozreli sme sa na to, kde sa začal príbeh legendárnych sójových rezov
- Už viac ako 60 rokov si nielen Slováci pochutnávajú na sójových rezoch, ktorých chuť je aj po toľkých rokoch nezmenená
- Podľa manažérky pre korporátne záležitosti Ľubice Novotnej z Nestlé Slovensko sú však moderní zákazníci náročnejší a snažia sa tomu prispôsobiť sortiment
- Pozreli sme sa na to, kde sa začal príbeh legendárnych sójových rezov
Sójové rezy patria medzi cukrovinky, ktoré pozná takmer každý. Populárne sú obzvlášť na Slovensku a Čechách, kam putuje 99 percent tovaru sójových rezov.
Na trhu sú od roku 1959 a od začiatku sa tešia veľkej obľube. Podľa manažérky pre korporátne záležitosti Ľubice Novotnej z Nestlé Slovensko je tajomstvom úspechu jedinečnosť a zaujímavý chuťový profil. „V súčasnosti majú sójové rezy na trhu väčšiu konkurenciu než v období, keď boli uvedené na trh,“ pre Startitup povedala Novotná. Sójové rezy spočiatku vyrábala továreň Zora v Olomouci, neskôr ju odkúpila nadnárodná spoločnosť Nestlé.
Popularita sóje sa datuje už do obdobia svetových vojen. Keďže ľudia trpeli hladom a nemali dostatok potravín, sója im poslúžila ako dobrý a dostupný zdroj bielkovín. Po vojne tak začali vznikať cukrovinky s obsahom sóje, ako aj sójové rezy.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Sójové rezy patria na slovenskom trhu medzi TOP 5 značiek, nie je preto prekvapivé, že najväčšími konzumentmi sú práve Slováci. Ako ale upresnila Novotná, veľká časť z vyrobených produktov putuje aj do Českej republiky. Sójové rezy sú obzvlášť obľúbené v letných mesiacoch, počas ktorých veľa ľudí vyráža na turistiku, či letné výlety. Sójové rezy neobsahujú čokoládu, preto sa netopia ani vo vyšších teplotách.
Sójové rezy sa menia, chuť zostáva
V priebehu rokov sa receptúra rezov zásadne nezmenila. Novotná však poznamenala, že moderný spotrebiteľ je čoraz náročnejší. „Zaujíma sa o zloženie výrobkov a ich nutričné vlastnosti, oslovujú ho výživové trendy. V Nestlé vnímame veľmi citlivo tieto požiadavky,“ ozrejmila Novotná. Ich cieľom je preto klásť veľký dôraz na životosprávu a vyvážený životný štýl. To je dôvod, prečo neustále pracujú na zlepšení receptúr. V neposlednom rade sa snažia nahradiť umelé zložky prírodnými.
Zaujímavosťou je, že toho roku sa na trh dostali sójové rezy s upraveným podielom bielkovín. Zároveň obsahujú menej cukru a majú v sebe viac vlákniny. Všetko prebehlo bez toho, aby sa zmenila tradičná chuť sójových rezov. Novinkou na trhu sú aj sójové rezy s kakaovou príchuťou.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
O znižovaní podielu cukru vo výrobkoch píše aj Nestlé na oficiálnej webstránke. Sľubuje rovnakú chuť, no s nižším obsahom cukru. Výrobcovi Nestlé sa podarilo od roku 2007 znížiť spotrebu cukru o 2 000 nákladných áut naplnených cukrom, čo je v oblasti cukroviniek skutočný úspech.
Nutričného hodnoty potešia športovca i maškrtníka
Iba málokto by zapochyboval o tom, že do sójových rezov sa zamilovala ako staršia, tak mladšia generácia. Svedčí o tom facebooková stránka plná recenzií a odkazov. Mnohí priznávajú, že im chutia brusnicové sójové rezy. Základom sójových rezov je cukor, sójová múka, glukózovo-fruktózový sirup, rastlinný tuk, oplátková drť, sušené mlieko a arómy. O ich popularite svedčí aj množstvo receptov na home-made sójové rezy, ktorými sa ľudia chvália aj na sociálnych sieťach.
Ľudia oceňujú chuť aj nutričné hodnoty. V sójových rezoch so zvýšeným podielom bielkovín nájdeš 8,5 gramov tuku, 2,9 gramov nasýtených mastných kyselín, 24 gramov sacharidov s z toho 21 gramov cukru a napokon 6,5 gramov bielkovín. V klasických sójových rezoch je 7,8 gramov tuku a z toho 2,75 gramy nasýtených mastných kyselín. Vyšší je však podiel sacharidov, a to 28 gramov. Bielkoviny, naopak, poklesli na 5,9 gramov. Zjedením celej tyčinky prijmeš 209 kalórií.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Sójové rezy sú preto vhodné ako pre športovcov, tak aj milovníkov sladkostí, ktorým spestrujú chute už vyše 60 rokov. Napriek tomu, že Nestlé prichádza s novinkami, chuť sójových rezov je viac-menej nezmenená. Zaujímavé tiež je, že sójové rezy, rovnako, ako „komunistické chrumky“, nepotrebujú žiadnu reklamu. Dalo by sa totiž tvrdiť, že rezy sa predávajú samé.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Nestle, Facebook/Sójové rezy, Instagram/Sójové rezy, Výživové tabuľky, Potraviny domov