Na východe že nič nie je? Slovenská reštaurácia v rebríčku porazila michelinské hviezdy
- Opustenému mlynu v Batizovciach sa rozhodli dať druhú šancu
- Výsledkom ich práce je zveľadená historická stavba
- Podávajú v nej špičkovú gastronómiu
- Opustenému mlynu v Batizovciach sa rozhodli dať druhú šancu
- Výsledkom ich práce je zveľadená historická stavba
- Podávajú v nej špičkovú gastronómiu
Mnohí tvrdia, že na východe nič nie je, no tento článok ťa presvedčí o úplnom opaku. Dnes ti predstavíme slovenský unikát v oblasti gastronómie, ktorý ti ukáže, kam si nabudúce urobíš výlet za chutným jedlom.
Reč je o Gašperovom mlyne, nachádzajúci sa pod malebnými Tatrami na východe Slovenska, konkrétne v obci Batizovce. To, čo ti tu miestni kuchári ponúknu, je zážitok, na aký budeš ešte dlho spomínať.
Dôkazom, že tieto slová nie sú len prázdnymi rečami, je aj fakt, že spolu so známou bratislavskou reštauráciou UFO sa ako jediní slovenskí zástupcovia dostali do prestížneho rebríčka La liste, a to nie po prvýkrát. O tomto skvelom úspechu sme ťa informovali len prednedávnom a viac si o ňom môžeš prečítať v tomto článku.
Gašperov mlyn je slovenským unikátom a v súčasnosti má podobu vily, ktorá stojí na mieste pôvodného mlyna. Ľudia sem chodia za oddychom, skvelou gastronómiou, ale aj umeleckým zážitkom.
Určite nebudeme preháňať, ak povieme, že ponúka rozprávkovú atmosféru a akési čaro minulosti. Za celým architektonickým a gastronomickým projektom stojí rodinná firma manželov Raškovičovcov.
„Prvotný popud prišiel od môjho otca Michala Gašpera, ktorý tento mlyn zrekonštruoval a rozmýšľal nad tým, že by tam mohla byť reštaurácia.“
„My sme s manželom Petrom túto myšlienku po ukončení štúdia rozvinuli a rozhodli sa, že otvoríme reštauráciu, ktorá bude niečím zaujímavá,“ hovorí pre Startitup Slavomíra Raškovič, zakladateľka a spolumajiteľka, manažérka a hlavná somelierka reštaurácie Gašperov mlyn a bistra Moment v Batizovciach.
Obaja si uvedomovali, že mlyn sa nachádza na konci dediny, na ulici, ktorá pokračuje už len do lesa, a teda musia vymyslieť niečo, čo k nim hostí pritiahne.
Preto otvorili reštauráciu zameranú na zážitkovú gastronómiu, v ktorej nechýba degustačné menu. Ich koncept nadobudol optimálne kontúry po tom, čo do tímu pribrali šéfkuchára Jozefa Brezu, ktorý je ich šéfkuchárom aj v súčasnosti.
V začiatkoch boli plní nadšenia a odhodlaní dať do tohto projektu všetko. Slavomíra tvrdí, že v tom čase vôbec nezamýšľali nad tým, že toto celé nemusí vyjsť.
„Možno to bolo aj dobré, že sme mali ružové okuliare – síce sme niekoľkokrát aj narazili, ale možno keby sme vedeli o problémoch, ktoré nás čakajú vopred, tak by sme sa na túto cestu ani nevydali.“
V tejto reštaurácii nenatrafíš na klasické menu „à la carte“. Hosťom ponúkajú 5 alebo 9-chodové degustačné menu, ktoré sa obmieňa denne podľa toho, aké čerstvé suroviny povyberal miestny kulinársky tím.
Veľkosti porcií sú, samozrejme, prispôsobené tak, aby hostia všetky chody zvládli a boli nasýtení tak akurát. K menu ponúkajú aj párovanie vín z butikovej slovenskej produkcie.
„Zaujímavé je aj to, že naši hostia nikdy nepoznajú degustačné menu vopred, pretože všetky naše jedlá sú uvarené z čerstvých surovín od lokálnych dodávateľov. Tieto suroviny máme len v obmedzených množstvách, a keď sa nám jedna minie, nahradíme ju inou.“
Vďaka tejto voľnosti majú hostia istotu, že všetko, čo tu dostanú, je čerstvé a pripravené priamo pre nich. Treba však priznať, že si to vyžaduje zo strany zákazníkov veľkú dávku dôvery smerom k šéfkuchárovi. Pri tvorbe menu do veľkej miery vedia prihliadnuť aj na vážne stravovacie špecifiká, ako sú alergie či intolerancie.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Aká história sa viaže s nápadom prerobiť mlyn na luxusný gastropodnik
- V akej výške sa pohybovala ich prvotná investícia do rekonštrukcie a štartu podnikania
- V čom spočíva hlavná nevýhoda ich lokality a ako sa s týmto faktorom vysporiadali
- Čo nájdeš v „à la carte“ a na koľko ťa vyjdú jednotlivé druhy degustačných menu
- Čo si zakladateľka reštaurácie myslí o Slovákoch a ako vníma konkurenciu
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity