Slováci sa zriekajú obľúbenej potraviny: Nutričná terapeutka prezradila, ako by mal vyzerať ideálny jedálniček
- Nutričná terapeutka nám prezradila, ako by mal vyzerať ideálny jedálniček
- Prízvukuje, že pri stravovaní je nutné myslieť na dôležitý aspekt
- Nutričná terapeutka nám prezradila, ako by mal vyzerať ideálny jedálniček
- Prízvukuje, že pri stravovaní je nutné myslieť na dôležitý aspekt
MSc. Petronela Forišek Paulová je nutričná terapeutka a vedkyňa. v oblasti výživy. Jej výskum, ktorý viedla počas doktorandského štúdia v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied na Ústave experimentálnej endokrinológie, sa zameriava na skúmanie vzťahov medzi stravou, fyzickou aktivitou a črevným mikrobiómom.
Okrem toho pracuje v oblasti nutričnej terapie vo vlastnej nutričnej poradni NellaVita a taktiež v nutričnej ambulancii v Načionalnom onkologickom ústave, kde sa zaoberá klinickou výživou onkologických pacientov.
Počas rozhovoru nám prezradila, čoho sa Slováci vzdávajú najčastejšie. „Často je to práve spomínané pečivo. Mnohí sa tiež ťažko zriekajú mäsa. Zväčša ide o mužov, aj keď to nie je pravidlo. Stretávam sa s názormi, že muž rovná sa mäso. To však nie je pravda,“ hovorí pre Startitup.
- Prezradila nám, či sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa
- Ako často by sme mali jesť mäsové výrobky
- Či je nutné obmedziť aj pečivo
- Prečo majú ľudia neustále tendenciu niečo vyjedať
Čo jedáva nutričná poradkyňa na raňajky?
Je to veľmi rôzne. Cez týždeň, keď som v práci, jedávam väčšinou nejaké vločky s jogurtom a ovocím. To si zväčša pripravím už doma a následne sa v práci naraňajkujem. Skoro ráno mi nie vždy chutí jesť. Cez víkend z pravidla jedávam na raňajky skôr niečo slané ako celozrnné pečivo s nátierkou alebo vajíčka.
Je pravda, že raňajky sú najdôležitejšou časťou dňa?
Niečo také sa nedá povedať s úplnou presnosťou. Pravdou však je, že sú nepochybne dôležitou súčasťou dňa. Sú totiž ľudia, ktorí raňajky vynechávajú a stravu cez deň začínajú až s hlavným jedlom.
V takýchto prípadoch sa často stáva, že ľudia na večer dobiehajú zameškaný príjem energie počas dňa. To môže mať z dlhodobého hľadiska nepriaznivý vplyv nielen na telesnú hmotnosť, ale aj na zvýšené riziko problémov s trávením. Je dôležité začať deň aspoň niečím malým. Viem, že niektorým ľuďom ráno príliš nechutí jesť väčšie porcie. Stačí však banán, jogurt alebo čokoľvek drobné.
Čo by sme nemali vynechať ráno, tesne po prebudení sa?
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako je to s pravidelnosťou v strave. Je dôležitá?
- Ako deliť stravu počas dňa
- Čo robiť, ak stále máme na niečo chuť
- Treba obmedziť mäso?
- Čoho sa Slováci vzdávajú najťažšie?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy