Najhoršie jedlá zo Slovenska: Na nový zoznam sa dostal náš obľúbený typ alkoholu
- Dočkali sme sa aktualizácie zoznamu najhorších jedál zo Slovenska
- Niektoré ťa skutočne prekvapia

- Dočkali sme sa aktualizácie zoznamu najhorších jedál zo Slovenska
- Niektoré ťa skutočne prekvapia
Buď ich miluješ, alebo nenávidíš. Portál Taste Atlas opäť uverejnil svoj rebríček. V tomto konkrétnom si zobral na paškál známe aj menej známe slovenské pochutiny a zoradil ich do rebríčka najhorších slovenských jedál. Je to, samozrejme, veľmi subjektívny rebríček no na základe hodnotenia aspoň môžeme vidieť popularitu týchto jedál a aj pitia.
Treska
Večná otázka, Žilina alebo Košice? Kto je tým skutočným kráľom tresky v majonéze? Podľa hodnotiacich očividne ani jeden. Treba uznať, že umiestniť tresku v majonéze ako 10. najhoršie jedlo zo Slovenska je skutočne trúfalý počin. Práve toto je totiž jedno z jedál, na ktoré nedá veľa ľudí dopustiť. Obzvlášť v kombinácii s teplým a chrumkavým rožkom.
Bratislavský rožok
Teraz sa pre zmenu na zoznam zaradil aj typický bratislavský dezert. Opäť celkom ťažko porozumieť tomuto rozhodnutiu, no môže to byť zapríčinené aj samotnou makovou plnkou. Viacero zahraničných turistov totiž mak v dezerte považuje ako celkom kontroverznú vec, keďže sa spája s ópiom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Demikát
Začíname s jedlami, ktoré už majú ďaleko väčšie opodstatnenie umiestnenia. Pri demikáte, čo je vlastne bryndzová polievka, platí rovnaké pravidlo ako pri bryndzi samotnej. Buď ju miluješ, alebo nenávidíš. Pre naozaj veľmi silnú arómu bryndze môže byť práve demikát celkom odstrašujúcim jedlom.
Medvedie labky
Opäť sa dostávame k dezertom a mám taký pocit, že akurát tie sú tu celkom nezaslúžene. Medvedie labky v nás vyvolávajú práve pocit Vianoc, keď stará mama od rána vypeká koláče. Medzi nimi vanilkové rožky, linecké kolieska alebo aj práve medvedie labky.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tekovský salámový syr
Je celkom prekvapujúce, že nejaký zo syrov sa dostal na tento zoznam. Tekovský salámový syr mi však príde tak trochu iný ako ostatné. Tento má totiž podstatne menej chuti a zvyčajne sa mi vynára len spomienka na obložený chlebík s týmto syrom, ktorý tam slúžil vždy len ako „výplň“ alebo nejaké tmelivo na udržanie formy. Ale opäť, nie je snáď nič kontroverznejšie ako jedlo, ktoré je opradené kultúrou.
Liptauer
Málokto si vie predstaviť, čo sa skrýva za týmto názvom, a to platí dokonca aj pre Slovákov. V skratke to však je bryndzová nátierka. Podobne ako pri demikáte asi o umiestnení rozhodla silná chuť bryndze, ktorá nie každému musí vyhovovať. Každopádne, keď sa k tomu pridá ešte paprika a ďalšie korenie, tak sa tá intenzívnosť vždy len vystupňuje a je na tvojom jazyku a nose, či ju zvládneš.
Kokosové ježe
Dlho sme tu nemali nič sladké. Kokosové ježe sa dostali pomerne vysoko. Napriek tomu, že si viem predstaviť aj horšie jedlá a sladkosti, kokosové ježe si to podľa mnohých najskôr celkom objektívne zaslúžia. Ak sa kokosové ježe spravia správne, môžu byť veľmi chutné. Je však väčšia pravdepodobnosť, že natrafíš na suchú kocku cesta. To, že sú obaľované v kokose, tej šťavnatosti tiež dvakrát nepridáva.
Žinčica
Nie je azda väčšej výzvy pre turistov ako tento lahodný nápoj. Naozaj výrazná chuť v podstate len prevarenej ovčej srvátky ide aj niektorým rodeným Slovákom veľmi ťažko dole krkom. Niet sa čomu čudovať, keď sa objavila na 3. mieste. Najdôležitejším aspektom žinčice je však objem. Pokiaľ si jej dáš totiž príliš veľa, tak sa rovno radšej rovno zoznám z najrýchlejšou traťou na toaletu.
Spišská borovička
Hádam nečakal niekto, že sa na zozname neobjaví aj jeden z najobľúbenejších alkoholov na Slovensku. Aj keď ju časti prirovnávajú ľudia k ginu, je tam predsa len rozdiel. Gin sa totiž častokrát spracováva ešte s ďalšími bylinkami a prísadami, a tým má oveľa širšiu paletu chutí ako borovička.
Samozrejme, jedným z dôvodov, prečo ju ľudia nemusia obľubovať, je aj sila alkoholu. Niekomu stačí naozaj málo borovičky, aby si z piatkového večera nepamätal vôbec nič, iný ju má ako liek.
Liptovská saláma
V súčasnosti už len naozaj málokde nájdeš liptovskú salámu vyrábanú skutočne podľa tradičných receptúr, a preto jej kvalita tak rapídne upadla. Nie je preto prekvapením, že sa dostala na samotnú zlatú priečku v rebríčku najhorších slovenských jedál.
Opýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú podľa nej 3 najhoršie slovenské jedlá:
Treska v majonéze: Toto jedlo sa často spája so Slovenskom, ale môže vyvolať rozdielne názory kvôli svojej silnej chuti a konzistencii.
Škvarková pomazánka: Pokrm z bravčového tuku, ktorý má svojich priaznivcov, ale pre iných môže byť príliš mastný.
Jaternica: Tradičné slovenské jedlo vyrobené z bravčového mäsa, krvi a krúpov, ktoré niektorí môžu považovať za nezvyčajné a odpudzujúce.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: ChatGPT, Taste Atlas