Najlepší tréning do života ti dajú v McDonald’s. V správnej firme sa vďaka malým pochybeniam nielen zamestnanci učia rásť   

Petra_Potocká_a_Marián_Majoroš
zdroj: McDonald’s

V reštauráciách so zlatými oblúkmi to často začína nenápadne – brigádou popri škole alebo prvou prácou. No pre mnohých sa táto zastávka mení na celoživotnú cestu s možnosťami rastu, ktoré by inde hľadali márne alebo len ťažko. McDonald’s je známy nielen svojimi burgerami a hranolčekmi, ale aj prepracovaným tréningovým systémom, ktorý dokáže v ľuďoch odkryť potenciál, o ktorom možno ani sami netušili. O tom, ako McDonald’s mení životy a buduje kariéry, svedčia aj príbehy Petry Potockej a Mariána Majoroša – dvoch ľudí, ktorí začínali od piky a dnes patria medzi kľúčových členov tímu.

Petra Potocká prišla do McDonald’s ako študentka vysokej školy. Nehľadala kariéru, len brigádu, ktorá jej pomôže zarobiť si popri štúdiu. „Ešte som si nebola istá, čo chcem v živote robiť, chcela som na to prísť, kým doštudujem, a zatiaľ pracovať v Mekáči,“ spomína. Dočasná zastávka sa však rýchlo zmenila na vášeň, ktorá ju poháňa dodnes.

„Ako plynul čas, práca sa mi stávala bližšou a stále viac som sa v nej nachádzala. Učaroval mi tréning v podstate od samého začiatku,“ hovorí. Kým mnohí jej rovesníci stále hľadali svoje miesto, ona ho už našla – pod zlatými oblúkmi. „S každým dňom stráveným v práci som si k nej budovala hlbší vzťah a kolegovia sa postupne stali mojou druhou rodinou. Netrvalo dlho a uvedomila som si, že mojím problémom nebolo ísť do práce, ale skôr z nej odísť. Jednoducho som milovala čas strávený s týmito ľuďmi a chcela som tam byť čo najdlhšie.“

Petra_Potocká_3
zdroj: McDonald’s

Zatiaľ čo Petra je v McDonald’s už 15 rokov, Marián Majoroš stihol za štyri roky urobiť kariérny skok, ktorý by mu v inej firme trval násobne dlhšie. Jeho dynamický štart ukazuje, aké rýchle môže byť napredovanie, ak človek prejaví záujem a snahu. V McDonald’s začal pracovať vďaka ponuke od franšízového partnera McDonald’s Zoltána Vidu, ktorého dcéru Leu poznal zo školy. Z pozície radového zamestnanca sa vypracoval až na vedúceho reštaurácie. „Do McDonald’s som nešiel s týmto zámerom. Chcel som sa len posúvať, učiť a rásť – a nakoniec to išlo rýchlejšie, než som čakal,“ priznáva.

Marián_Majoroš_4
zdroj: McDonald’s

Tréningový proces: Odrazový mostík pre kariéru

Marián ani Petra sa však na pozície, na ktorých sú dnes, nedostali bezdôvodne. Okrem talentu a chuti pracovať im pomohol vyliezť po kariérnom rebríku aj prepracovaný tréningový systém McDonald’s, ktorý je na pracovnom trhu dobre známy. Nejde len o zaučenie, ako pripraviť dokonalý hamburger – je to komplexný program, ktorý pripravuje ľudí na úspech v pracovnom aj osobnom živote.

Petra, ktorá dnes pôsobí na pozícii People Supervisor, podrobnejšie vysvetľuje, ako tento proces funguje: „V McDonald’s dávame šancu každému, kto chce na sebe pracovať. Talenty si všímame priamo v praxi – sledujeme, kto sa zaujíma o viac než len svoju bežnú prácu, kto je iniciatívny a chce sa rozvíjať. Máme systém hodnotení a rozhovorov, kde si s ľuďmi prechádzame ich silné a slabé stránky a zisťujeme, kam sa chcú posunúť. Keď vidíme potenciál, ponúkneme tréning, mentorovanie a priestor na rast. Vždy hovorím, že nie je dôležité len byť talentovaný, ale hlavne na sebe pracovať – a my sme tu na to, aby sme v tom našich ľudí podporili.“

Petra_Potocká_2
zdroj: McDonald’s

Ako v McDonald’s objavujú a rozvíjajú talenty

Marián začínal v reštaurácií v Nových Zámkoch, odkiaľ pochádza. Kariérna príležitosť sa však zakrátko naskytla v Dunajskej Strede. Presťahovať sa nebolo jednoduché rozhodnutie. Mal odísť z domova, kde nemusel riešiť nič vážne, a zrazu sa postaviť na vlastné nohy – bol to veľký krok. Napriek tomu sa odhodlal.

Marián spomína, ako mu pomohla Gabriela Kubíková, jeho nadriadená, ktorá ho viedla a pomohla mu identifikovať príležitosť. Vďaka tomu sa rozhodol zamerať na kariérny rast a urobiť niečo pre seba. McDonald’s mu poskytol služobný byt, čo mu uľahčilo adaptáciu, ale všetko ostatné už bolo na ňom. Musel sa naučiť zvládať každodenné povinnosti, plánovať si čas, rozpočty a niesť zodpovednosť za svoju prácu aj osobný život. Práve tento krok ho však posunul najviac – vystúpil z komfortnej zóny a získal cenné skúsenosti v samostatnosti a organizácii.

Ekonomickú vysokú školu nedokončil, počas pandémie sa v štúdiu v online priestore nenašiel. Talent na čísla však u Mariána nevyšiel navnivoč – práve naopak. „Vždy ma bavili čísla a analýzy – od začiatku som chcel som vedieť, ako funguje profitabilita reštaurácie, ako efektívne plánovať náklady a optimalizovať prevádzku. Vďaka tomu som si našiel v práci svoj smer. Venujem sa tomu, aby sme pracovali s čo najlepšou efektivitou – nastavujem plánovanie smien, analyzujem tržby a objednávky, aby sme neplytvali surovinami ani pracovnou silou. To, že sa tomu rozumiem a baví ma to, mi umožňuje nielen posúvať seba, ale aj zlepšovať fungovanie celej reštaurácie.“

Marián_Majoroš_3
zdroj: McDonald’s

Zručnosti užitočné v živote

V McDonald’s je tréning navrhnutý tak, aby zamestnancom poskytol praktické zručnosti a tiež osobnostný rozvoj. Noví pracovníci sa učia pracovať v tíme, komunikovať so zákazníkmi a dodržiavať prísne hygienické a bezpečnostné štandardy. Postupne získavajú skúsenosti s riadením a plánovaním smien či finančným manažmentom. Pre manažérov a vedúcich reštaurácií sú pripravené špecializované školenia zamerané na stratégiu, plánovanie a zodpovednosť za výsledky.

Keď sa Petra dnes pozerá na svoje 19-ročné „ja”, ktoré prišlo do Mekáča brigádovať, musí sa usmiať. Bola to úplne iná mladá žena ako tá, ktorá tam pracuje dnes.

„Keď som začínala, mala som extrémne krátku zápalnú šnúru – všetko som riešila hneď a impulzívne,” priznáva so smiechom. „Dnes sa snažím veci najskôr spracovať a až potom reagovať. McDonald’s ma naučil trpezlivosti, sebadisciplíne a tomu, že pri prvých prekážkach sa netreba vzdávať. Postupne som si osvojila aj manažérske a strategické myslenie, finančnú gramotnosť, schopnosť fungovať pod tlakom a efektívne viesť tím. Naučila som sa pracovať s ľuďmi, riešiť konflikty a motivovať ostatných k lepším výkonom. To všetko sú zručnosti, ktoré si môže odniesť každý, kto je ochotný sa posúvať a využiť príležitosti, ktoré táto práca ponúka.

Petra_Potocká_1
zdroj: McDonald’s

Smerom pod zlaté oblúky

Každá veľká cesta začína prvým krokom. V McDonald’s nie je ničím výnimočné, že ľudia, ktorí dnes vedú reštaurácie či celé tímy, začínali od úplného začiatku – ako brigádnici alebo radoví zamestnanci. Každý, kto tu pracuje, musí najskôr vedieť, že do cheeseburgeru patrí uhorka a ako správne usmažiť hranolčeky. Až potom môže postupne prechádzať k väčším výzvam, ako je vedenie tímu, plánovanie prevádzky či strategické rozhodovanie. Príbehy ako ten Petry či Mariána sú dôkazom, že s odhodlaním a správnym tréningom sa dá vypracovať na vysoké manažérske pozície.

Pre mnohých súčasných zamestnancov sa z dočasnej práce stala dlhodobá kariéra, ktorá im otvorila dvere k líderšipu, strategickému mysleniu či finančnému manažmentu. Či už niekto túži stať sa vedúcim reštaurácie, trénerom alebo dokonca franšízantom, McDonald’s ponúka možnosť rásť. Ako hovorí Petra: „Cesta v McDonald’s pre mňa nie je len o kariérnom, ale určite veľmi výrazným spôsobom aj o osobnostnom raste.“

Pridáva ešte jednu dôležitú myšlienku: „Mekáč vás naučí chcieť viac, ale nielen od iných, ale v prvom rade sám od seba. A keď človek začne na tom správnom mieste a požiadavky a nároky kladie v prvom rade na seba, potom na ostatných, tak dokáže dosahovať naozaj tie najlepšie a najvyššie výkony.“ Mnohí zamestnanci majú práve McDonald’s ako prvú pracovnú skúsenosť, počas ktorej rastú aj na základe pochybení, na ktorých sa dokážu spoločne v tíme nielen zasmiať, ale sa aj povzbudiť a v budúcnosti sa im aj vyhnúť. Je to napokon aj skvelá škola života.

Marián_Majoroš_2
zdroj: McDonald’s

Najnovšie videá

Trendové videá