Najzdravšie korenie sveta regeneruje svaly a chráni pred oxidačným stresom. Potvrdil to výskum na vojakoch
- Korenie ohuruje svojou arómou aj unikátnou chuťou
- Pre svoje liečebné účinky sa využíva už stáročia
- Pomáha proti zápalom aj s oxidačným stresom
- Korenie ohuruje svojou arómou aj unikátnou chuťou
- Pre svoje liečebné účinky sa využíva už stáročia
- Pomáha proti zápalom aj s oxidačným stresom
Korenie, ktoré sa hojne využíva v talianskej či gréckej kuchyni, vďačí svojej popularite intenzívnej aróme. Už po stáročia je však známe, že má taktiež liečivé účinky na telo. Reč je o oregane. Oregano je názov pre koreninu, ktorá je vňaťou rastliny Pamajorán obyčajný. Jedlu nepridá len nezameniteľnú chuť, ale obohatí o množstvo blahodarných látok.
Oregano obsahuje množstvo vitamínov, na telo pôsobí protizápalovo, dokáže pomôcť pri bolesti svalov a spomaliť starnutie. A čo je najlepšie? Takmer každý ho má doma. Nie nadarmo sa teda hovorí, že oregano je najlepšie korenie na svete. Keď zistíš, aké čarovné účinky má, budeš si ho sypať do každého jedla.
V skratke je oregano bohaté na silice, triesloviny, horčíny a rôzne antioxidanty. Taktiež obsahuje vitamíny A a C, terpény, ale aj borneol účinný proti baktériám a vírusom. Jeho najväčšou prednosťou je však vysoký obsah flavonoidov.
Nadupané flavonoidmi
Oregano sa ako názov využíva pre označenie mnohých rôznych rastlín, ktoré majú špecifickú chuť a vôňu. Na svete existuje najmenej 60 druhov rastlín, ktoré patria do čeľade oregana. Všetky tieto rastliny však majú vysoký podiel flavonoidov a fenolových kyselín. Obsah týchto látok sa môže mierne líšiť podľa toho, o akú odrodu ide a za akých podmienok bola rastlina vypestovaná. Účinky oregana však vedci testujú už mnoho rokov a ich výsledky sú stabilné.
Pravidelný príjem flavonoidov a fenolových kyselín sa spája s nižším výskytom chronických ochorení. Je zaujímavé, že flavonoidy a fenolové kyseliny, ktoré boli identifikované v druhoch oregana, vykazujú antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Dokonca aj niektoré podtriedy flavonoidov, ktoré sú prítomné v rôznych druhoch oregana, súvisia s vyššou aktivitou voči určitým chorobám.
Ako uvádza publikácia zoskupujúca mnoho štúdií, napríklad flavóny (ktoré oregano obsahuje) sa spájajú s mnohými liečivými vlastnosťami. Konkrétne pôsobia neuro-protektívne, protizápalovo, antioxidačne a anti-astmaticky. Taktiež znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Niektoré štúdie dokonca flavonoidy z oregana spájajú s účinkom proti diabetu a rakovine.
Jeden z mnohých výskumov prišiel s dôkazom, že etanolové extrakty z Origanum compactum (druh oregana) vykazovali cyto-toxickú aktivitu proti ľudským bunkám rakoviny prsníka. Tento účinok sa pripisuje práve obsahu flavonoidov. Rovnako sa našiel súvis s potlačením kolorektálneho karcinómu a mnohých ďalších rakovinových buniek. Odborníci sa zhodujú, že využitie oregana v boji proti rakovine je teda veľmi sľubné. Na to, ako presne oregano a jeho zlúčeniny využiť, je však nutné urobiť ešte omnoho viac výskumu.
Oxidačný stres, poškodenie svalov a vojaci
Oregano má fantastické účinky aj na regeneráciu poškodených svalov. Túto informáciu priniesol výskum z roku 2022 zverejnený na portáli National Library of Medicine, ktorý skúmal suplementáciu oregana u mladých vojakov. Vojenské aktivity často zahŕňajú cvičenie s vysokou intenzitou, ktoré môže narušiť antioxidačnú kapacitu. Vedci sa zamerali na to, ako oregano reaguje na poškodenie svalov, oxidačný stres a plazmatické antioxidačné markery vojakov vykonávajúcich test bojovej pripravenosti armády (ACRT).
Dvadsaťštyri zdravých mužov bolo náhodne vybraných do skupiny s placebom alebo do skupiny, ktorá dostávala výťažok z oregana. Účastníci užili kapsulu obsahujúcu 500 mg Origanum vulgare ihneď po absolvovaní cvičenia. Vedci všetkým vojakom odobrali krv pred cvičením, bezprostredne po cvičení, 60 a 120 minút po konzumácii oregana. Následne vedci merali plazmatické hladiny kreatínkinázy, laktátdehydrogenázy, malondialdehydu, superoxid dismutázy, celkovej antioxidačnej kapacity a glutatiónperoxidázy v týchto štyroch časových bodoch.
Následne sa všetky výsledky zmerali. „Naše výsledky naznačujú, že suplementácia oreganom má potenciál znížiť poškodenie svalov a zvýšiť oxidačnú kapacitu po ACRT. Suplementácia oreganom môže slúžiť ako diétna stratégia na zvýšenie pripravenosti a podporu zotavenia u vojenských regrútov,“ píše sa v publikácii.
Výsledky ukázali, že suplementácia oreganom znižuje poškodenie svalov a oxidačný stres. Taktiež zvyšuje antioxidačné markery u vojakov po intenzívnej fyzickej aktivite špecializovaných vojenských cvičení. Konzumácia doplnkov stravy s obsahom oregana tak môže slúžiť ako prostriedok na podporu zotavenia z poškodenia svalov vyvolaného oxidačným stresom po intenzívnej fyzickej aktivite.
Oreganový olej
Samotný esenciálny olej z oregana sa už stáročia využíva aj v kozmetických prípravkoch. Olej je známy pre svoje antivírusové a antifungálne vlastnosti. Podľa publikácie z roku 2017 výskumy ukázali, že zlúčeniny, ktoré olej obsahuje, sú tiež účinnými antioxidačnými, protizápalovými, antidiabetickými a rakovinotvornými látkami.
Všetky tieto vlastnosti esenciálnych olejov z oregana sú potenciálne zaujímavé pre potravinársky, kozmetický a farmaceutický priemysel.
Oreganový čaj
Vo svete sa taktiež hojne pije aj oreganový čaj. Oregano sa všeobecne oveľa viac hodí do slaných jedál, ľudia preto čaj z tohto korenia nepijú pre jeho chuť. Tradične sa pije pre svoje údajné upokojujúce účinky na rôzne zdravotné problémy. Konkrétnejšie na bolesti hrdla, proti kašľu, na nevoľnosti, pri tráviacich ťažkostiach a pri syndróme dráždivého čreva. Podľa portálu Healthline sa vďaka svojim potenciálnym diuretickým vlastnostiam oregano používalo aj na zmiernenie nadúvania a opuchov.
Aj napriek svojej popularite však veda o účinkoch čaju z oregana toho veľa nevie. Všetky existujúce výskumy sa totiž zameriavajú na výťažky z oregana. Navyše výskumov, ktoré by sa zameriavali iba na ľudí, je veľmi málo. Ďalšie výskumy však naďalej prebiehajú. Pitie oreganového čaju však nemá v podstate žiadne negatívne účinky. Jeho užívanie a údajné liečivé účinky preto vedci nezahadzujú.
Zdroje: National Library of Medicine, National Library of Medicine 2, Healthline