Najlepšie kuchyne sveta: Slovensko pohorelo, najlepšie jedlo nájdeš v tejto krajine
- Gastroportál Taste Atlas uverejnil očakávaný rebríček najlepších kuchýň sveta
- Slovensko obsadilo 42. priečku
- Gastroportál Taste Atlas uverejnil očakávaný rebríček najlepších kuchýň sveta
- Slovensko obsadilo 42. priečku
Toto množstvo Slovákov asi príliš nepoteší. Gastronomický portál Taste Atlas nedávno uverejnil očakávaný koncoročný rebríček 100 najlepších kuchýň sveta, a naša krajina krajina v ňom príliš neuspela.
Rebríček bol vytvorený na základe 395 205 hodnotení jedál a 115 660 hodnotení potravinárskych výrobkov, informuje web na svojej stránke. Nasledujúce krajiny zaznamenali najlepšie priemerné hodnotenia pre svojich 50 najlepších jedál a potravinárskych výrobkov s najvyšším hodnotením.
Taliansko má najlepšiu kuchyňu
Prvá priečka patrí Taliansku s jeho tradičnou kuchyňou, ktorá patrí medzi najpopulárnejšie kuchyne sveta. Medzi najlepšie hodnotené talianske potraviny sa zradili napríklad syr Parmigiano reggiano, olivový olej zo Sardínie, syr Burrata či mozzarella di Bufala Campana.
Z talianskych reštaurácií portál vyzdvihol Osteriu Madonnetta v regióne Venécia či pizzeriu Starita a Materdei v Neapole.
Druhé miesto patrí Japonsku. Najlepšie hodnotené potraviny sú mäso wagyu, rezance Ramen či japonský úhor Unagi. Z miestnych reštaurácií „zahviezdili“ Nihombashi Kakigaracho Sugita v Tokiu, ale aj Sushi Miyakawa v Sapporo.
Na tretej priečke sa umiestnilo Grécko. Medzi najlepšie hodnotené grécke potraviny sa „prebojovali“ olivový olej Kalamata, broskyne Rodakina Naoussas, ale aj pomaranče odrody Washington Navel. Web ako top reštaurácie v krajine odporúča To Antikristo v Chanii, Peskesi v Heraklione či Taverna Ninos na Korfu.
Štvrté miesto obsadilo Portugalsko so svojou tradičnou kuchyňou, piata priečka patrí Číne a na šiestom mieste sa nachádza Indonézia. Siedme miesto patrí Mexiku, ôsme Francúzsku, deviate Španielsku a prvú desiatku uzatvára Peru.
Slovenská kuchyňa sa ocitla na 42. mieste, známa reštaurácia získala dobré hodnotenia
Slovensku patrí v rebríčku 42. miesto. Medzi naše najlepšie hodnotené potraviny sa zaradili napríklad oštiepok, slovenská parenica, oravský korbáčik či bryndza.
Najlepšie hodnotené slovenské reštaurácie sú bratislavský Roxor, Koliba u Svätého Kryštofa v Banskej Bystrici, Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe či Chata pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách.
Na úplnom chvoste rebríčka sa ocitli Walles a Ghana so svojimi tradičnými kuchyňami.
Ako sme ťa pred časom informovali, v inom rebríčku webu Taste Atlas sa Slovensku darilo omnoho viac. V každej domácnosti, kde sa cení jednoduchosť a výborná chuť, majú zemiakové placky svoje nezameniteľné miesto. Ide o jednoduchú, no lahodnú pochúťku, ktorá dokáže prevoňať celú kuchyňu.
Zemiakové placky patria medzi obľúbené jedlá v kuchyniach po celom svete. Sú totiž skvelým spôsobom, ako využiť zemiaky a poriadne sa najesť. Vedel si však, že placky sú tradičným slovenským jedlom?
Web ich zaradil do rebríčku najlepšie hodnotených príloh, v ktorom sa zemiakové placky umiestnili na lichotivom treťom mieste.
Urobiť si doma zemiakové placky nie je vôbec náročné. Samozrejme, budeš potrebovať zemiaky. Čím viac ich máš, tým lepšie. Nastrúhané zemiaky zmiešaš s vajíčkom, múkou a dochutíš potrebnými koreninami. Zabúdať by si však nemal ani na cesnak, ktorý im dokáže pridať jedinečnú chuť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Taste Atlas, Archív Startitup, Taste Atlas