Najlepšie slovenské jedlá si získali srdcia svetových kritikov. Číslo 5 ťa prekvapí najviac (REBRÍČEK)
- Najlepšie slovenské jedlá bodovali medzi svetovými kritikmi
- Prinášame ti rebríček obľúbených jedál slovenskej kuchyne

- Najlepšie slovenské jedlá bodovali medzi svetovými kritikmi
- Prinášame ti rebríček obľúbených jedál slovenskej kuchyne
V posledných mesiacoch/rokoch sme ti priniesli množstvo rebríčkov, v ktorých prestížny gastronomický magazín Taste Atlas zahrnul dobroty zo Slovenska. Venovali sme sa či už najlepším, alebo najhorším jedlám sveta, a v oboch prípadoch sme mali zastúpenie. Na portáli sme bodovali v konkrétnych kategóriách, no zároveň vznikol aj zoznam našich najhorších pochúťok. Ale ktoré sú tie najlepšie slovenské jedlá?
V tomto článku sa venujeme hodnoteniam magazínu Taste Atlas v kategórii slovenské jedlá. Kritici zakaždým po ohodnotení jedla rozhodli, koľko hviezdičiek z možných piatich mu udelia. A na prvom mieste nemáme žiadne prekvapenie. Najlepšie slovenské jedlá odštartoval pravý obľúbenec. Poďme však od 10. miesta.
Najlepšie slovenské jedlá
Najhoršou z desiatich najlepších špecialít slovenskej kuchyne sa stal slovenský oštiepok. A ani ten sa rozhodne nemá za čo hanbiť. Získal totiž hodnotenie 4,3 hviezdičky. Tento tradičný polotvrdý syr vyrobený z polotučného ovčieho či kravského mlieka alebo z ich zmesi recenzentov očaril. Oštiepok býva či už dusený, alebo nedusený, údený alebo neúdený… Vyrába sa v mliekarňach, ako aj na salašoch v horách.
Na deviatom mieste máme ďalší obľúbený syr – parenicu. Tento mäkký parený syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho mlieka získal skóre 4,3 hviezdičky. Na jeho výrobu možno použiť aj zmes surového ovčieho a kravského mlieka. Obsah ovčieho však musí byť minimálne 50 percent.
Ôsma priečka patrí sladkej pochúťke zvanej parené buchty či buchty na pare (podľa regiónu). Vznikajú z jemného cesta, plneného lekvárom s rumom či inými dobrotami. Pred podávaním sa knedľa bohato poleje rozpusteným maslom či vanilkovou omáčkou a posype sa značným množstvom maku alebo inej posýpky podľa výberu. Oficiálne táto dobrota pochádza z Rakúska, kde nesie názov Germknödel, no tradične ju vídame na Slovensku aj v Česku. Taktiež získala 4,3 hviezdičky.
Na siedmom mieste nájdeš našu milovanú kapustnicu. Magazín ju opisuje ako výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou. Varí sa z rôznych údených produktov z bravčového mäsa, klobás či sušených húb. Existuje mnoho spôsobov jej prípravy a je príbuzná viacerým podobným polievkam vo východnej a strednej Európe. Na Slovensku sa niekedy podáva aj s haluškami a získava taktiež 4,3 hviezdičky.
Slabšiu päťku uzatvárajú halušky, no nie bryndzové. Ide o klasické halušky ako také. Tie sa podávajú aj na sladko či so smotanou a podobne. Mäkká zemiaková pochúťka zo Slovenska a Česka dostala opäť 4,3 hviezdičky.
V top 5 si každý príde na svoje. Praví obľúbenci slovenskej kuchyne očarili svetových kritikov >>>
Na piatom mieste nájdeme guláš. Samozrejme, ide o polievku pôvodom z Maďarska, ale po miešaní kultúr sa stal súčasťou aj slovenskej kuchyne. Výdatný guláš silne ochutený paprikou získal 4,3 hviezdičky. Slovensko a Česko podľa Taste Atlas vytvorili svoju jedinečnú verziu, mierne odlišnú od originálu. Zvyčajne pozostáva z hovädzieho, bravčového mäsa alebo diviny. To sa opečie a dusí spolu s cibuľou celé hodiny, kým ako vývar nezhustne.
Do rebríčka sa dostala aj naša ďalšia sladká pochúťka, šišky. Pôvodne z Nemecka či Rakúska dobroty zvané Krapfen sa považujú za prvé šišky Európy. Mnohé krajiny si vytvorili ich vlastné typy a usadili sa aj na Slovensku. Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta vyprážajú sa dozlatista. Zvonku sú chrumkavé, pričom vo vnútri zostávajú mäkké, ľahké a vzdušné. Táto pochúťka už dostala 4,4 hviezdičky.
Dostávame sa do top tri, ktorú odštartujú lokše. Tenké chrumkavé zemiakové placky sa považujú za tradičné slovenské maškrty. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a pečie nasucho do chrumkava a zlatistej farby. Získali 4,4 hviezdičky.
Na druhom mieste skončili zemiakové placky zvané i harule. Taste Atlas ich opisuje ako rustikálne a chrumkavé. Patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostávajú z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Krátko opekané na panvici do zlatohnedej farby. Kritici im udelili 4,5 hviezdičky.
No a absolútnym víťazom sa stávajú bryndzové halušky. Podľa magazínu ide o skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch prvkov: halušky, bryndza a slanina. A práve táto jednoduchosť na Slovensku víťazí a získava 4,5 hviezdičky.
Najlepšie slovenské jedlá
- Bryndzové halušky – 4,5
- Harule – 4,5
- Lokše – 4,4
- Šišky – 4,4
- Guláš – 4,3
- Halušky na iné spôsoby – 4,3
- Kapustnica – 4,3
- Parené buchty – 4,3
- Parenica – 4,3
- Oštiepok – 4,3
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroje: Taste Atlas, Archív SIU