Najlepšie slovenské jedlá si získali srdcia svetových kritikov. Číslo 5 ťa prekvapí najviac (REBRÍČEK)

  • Najlepšie slovenské jedlá bodovali medzi svetovými kritikmi
  • Prinášame ti rebríček obľúbených jedál slovenskej kuchyne
Najlepšie slovenské jedlá, ktoré očarili svetových kritikov. Najlepšie slovenské jedlo, najlepšie jedlo na Slovensku
Ilustračné foto Archív Canva
  • Najlepšie slovenské jedlá bodovali medzi svetovými kritikmi
  • Prinášame ti rebríček obľúbených jedál slovenskej kuchyne

V posledných mesiacoch/rokoch sme ti priniesli množstvo rebríčkov, v ktorých prestížny gastronomický magazín Taste Atlas zahrnul dobroty zo Slovenska. Venovali sme sa či už najlepším, alebo najhorším jedlám sveta, a v oboch prípadoch sme mali zastúpenie. Na portáli sme bodovali v konkrétnych kategóriách, no zároveň vznikol aj zoznam našich najhorších pochúťok. Ale ktoré sú tie najlepšie slovenské jedlá?

V tomto článku sa venujeme hodnoteniam magazínu Taste Atlas v kategórii slovenské jedlá. Kritici zakaždým po ohodnotení jedla rozhodli, koľko hviezdičiek z možných piatich mu udelia. A na prvom mieste nemáme žiadne prekvapenie. Najlepšie slovenské jedlá odštartoval pravý obľúbenec. Poďme však od 10. miesta.

Najlepšie slovenské jedlá

Najhoršou z desiatich najlepších špecialít slovenskej kuchyne sa stal slovenský oštiepok. A ani ten sa rozhodne nemá za čo hanbiť. Získal totiž hodnotenie 4,3 hviezdičky. Tento tradičný polotvrdý syr vyrobený z polotučného ovčieho či kravského mlieka alebo z ich zmesi recenzentov očaril. Oštiepok býva či už dusený, alebo nedusený, údený alebo neúdený… Vyrába sa v mliekarňach, ako aj na salašoch v horách.

Na deviatom mieste máme ďalší obľúbený syr – parenicu. Tento mäkký parený syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho mlieka získal skóre 4,3 hviezdičky. Na jeho výrobu možno použiť aj zmes surového ovčieho a kravského mlieka. Obsah ovčieho však musí byť minimálne 50 percent.

Ôsma priečka patrí sladkej pochúťke zvanej parené buchty či buchty na pare (podľa regiónu). Vznikajú z jemného cesta, plneného lekvárom s rumom či inými dobrotami. Pred podávaním sa knedľa bohato poleje rozpusteným maslom či vanilkovou omáčkou a posype sa značným množstvom maku alebo inej posýpky podľa výberu. Oficiálne táto dobrota pochádza z Rakúska, kde nesie názov Germknödel, no tradične ju vídame na Slovensku aj v Česku. Taktiež získala 4,3 hviezdičky.

Na siedmom mieste nájdeš našu milovanú kapustnicu. Magazín ju opisuje ako výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou. Varí sa z rôznych údených produktov z bravčového mäsa, klobás či sušených húb. Existuje mnoho spôsobov jej prípravy a je príbuzná viacerým podobným polievkam vo východnej a strednej Európe. Na Slovensku sa niekedy podáva aj s haluškami a získava taktiež 4,3 hviezdičky.

Slabšiu päťku uzatvárajú halušky, no nie bryndzové. Ide o klasické halušky ako také. Tie sa podávajú aj na sladko či so smotanou a podobne. Mäkká zemiaková pochúťka zo Slovenska a Česka dostala opäť 4,3 hviezdičky.

V top 5 si každý príde na svoje. Praví obľúbenci slovenskej kuchyne očarili svetových kritikov >>> 

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Taste Atlas, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá