Najlepšie slovenské jedlá si získali srdcia svetových kritikov. Číslo 5 ťa prekvapí najviac (REBRÍČEK)
- Najlepšie slovenské jedlá bodovali medzi svetovými kritikmi
- Prinášame ti rebríček obľúbených jedál slovenskej kuchyne
- Najlepšie slovenské jedlá bodovali medzi svetovými kritikmi
- Prinášame ti rebríček obľúbených jedál slovenskej kuchyne
Na piatom mieste nájdeme guláš. Samozrejme, ide o polievku pôvodom z Maďarska, ale po miešaní kultúr sa stal súčasťou aj slovenskej kuchyne. Výdatný guláš silne ochutený paprikou získal 4,3 hviezdičky. Slovensko a Česko podľa Taste Atlas vytvorili svoju jedinečnú verziu, mierne odlišnú od originálu. Zvyčajne pozostáva z hovädzieho, bravčového mäsa alebo diviny. To sa opečie a dusí spolu s cibuľou celé hodiny, kým ako vývar nezhustne.
Do rebríčka sa dostala aj naša ďalšia sladká pochúťka, šišky. Pôvodne z Nemecka či Rakúska dobroty zvané Krapfen sa považujú za prvé šišky Európy. Mnohé krajiny si vytvorili ich vlastné typy a usadili sa aj na Slovensku. Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta vyprážajú sa dozlatista. Zvonku sú chrumkavé, pričom vo vnútri zostávajú mäkké, ľahké a vzdušné. Táto pochúťka už dostala 4,4 hviezdičky.
Dostávame sa do top tri, ktorú odštartujú lokše. Tenké chrumkavé zemiakové placky sa považujú za tradičné slovenské maškrty. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a pečie nasucho do chrumkava a zlatistej farby. Získali 4,4 hviezdičky.
Na druhom mieste skončili zemiakové placky zvané i harule. Taste Atlas ich opisuje ako rustikálne a chrumkavé. Patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostávajú z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Krátko opekané na panvici do zlatohnedej farby. Kritici im udelili 4,5 hviezdičky.
No a absolútnym víťazom sa stávajú bryndzové halušky. Podľa magazínu ide o skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch prvkov: halušky, bryndza a slanina. A práve táto jednoduchosť na Slovensku víťazí a získava 4,5 hviezdičky.
Najlepšie slovenské jedlá
- Bryndzové halušky – 4,5
- Harule – 4,5
- Lokše – 4,4
- Šišky – 4,4
- Guláš – 4,3
- Halušky na iné spôsoby – 4,3
- Kapustnica – 4,3
- Parené buchty – 4,3
- Parenica – 4,3
- Oštiepok – 4,3