Najlepšie slovenské jedlá si získali srdcia svetových kritikov. Číslo 5 ťa prekvapí najviac (REBRÍČEK)

  • Najlepšie slovenské jedlá bodovali medzi svetovými kritikmi
  • Prinášame ti rebríček obľúbených jedál slovenskej kuchyne
Najlepšie slovenské jedlá, ktoré očarili svetových kritikov. Najlepšie slovenské jedlo, najlepšie jedlo na Slovensku
Ilustračné foto Archív Canva
  • Najlepšie slovenské jedlá bodovali medzi svetovými kritikmi
  • Prinášame ti rebríček obľúbených jedál slovenskej kuchyne

Na piatom mieste nájdeme guláš. Samozrejme, ide o polievku pôvodom z Maďarska, ale po miešaní kultúr sa stal súčasťou aj slovenskej kuchyne. Výdatný guláš silne ochutený paprikou získal 4,3 hviezdičky. Slovensko a Česko podľa Taste Atlas vytvorili svoju jedinečnú verziu, mierne odlišnú od originálu. Zvyčajne pozostáva z hovädzieho, bravčového mäsa alebo diviny. To sa opečie a dusí spolu s cibuľou celé hodiny, kým ako vývar nezhustne.

Do rebríčka sa dostala aj naša ďalšia sladká pochúťka, šišky. Pôvodne z Nemecka či Rakúska dobroty zvané Krapfen sa považujú za prvé šišky Európy. Mnohé krajiny si vytvorili ich vlastné typy a usadili sa aj na Slovensku. Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta vyprážajú sa dozlatista. Zvonku sú chrumkavé, pričom vo vnútri zostávajú mäkké, ľahké a vzdušné. Táto pochúťka už dostala 4,4 hviezdičky.

Dostávame sa do top tri, ktorú odštartujú lokše. Tenké chrumkavé zemiakové placky sa považujú za tradičné slovenské maškrty. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a pečie nasucho do chrumkava a zlatistej farby. Získali 4,4 hviezdičky.

Na druhom mieste skončili zemiakové placky zvané i harule. Taste Atlas ich opisuje ako rustikálne a chrumkavé. Patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostávajú z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Krátko opekané na panvici do zlatohnedej farby. Kritici im udelili 4,5 hviezdičky.

No a absolútnym víťazom sa stávajú bryndzové halušky. Podľa magazínu ide o skromné ​​a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch prvkov: halušky, bryndza a slanina. A práve táto jednoduchosť na Slovensku víťazí a získava 4,5 hviezdičky.

Najlepšie slovenské jedlá

  1. Bryndzové halušky – 4,5
  2. Harule – 4,5
  3. Lokše – 4,4
  4. Šišky – 4,4
  5. Guláš – 4,3
  6. Halušky na iné spôsoby – 4,3
  7. Kapustnica – 4,3
  8. Parené buchty – 4,3
  9. Parenica – 4,3
  10. Oštiepok – 4,3

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: Taste Atlas, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá