Najlepšiu pizzu sveta neochutnáš v Taliansku. Prestížny rebríček má prekvapivého víťaza (REBRÍČEK)
- Tento podnik zaujal jednoduchosťou a precíznou prípravou
- Prekonal aj ikonické talianske pizzerie z Neapola
- Tento podnik zaujal jednoduchosťou a precíznou prípravou
- Prekonal aj ikonické talianske pizzerie z Neapola
Uplynulý týždeň bol zverejnený celosvetový rebríček najlepších pizzerií na rok 2024. Na vrchole zoznamu 50 Top Pizza Awards sa prekvapivo neumiestnil taliansky podnik, ale reštaurácia Una Pizza Napoletana z New Yorku.
Tento podnik, ktorý otvoril majster pizze Anthony Mangieri v marci 2022, dokázal poraziť nielen americkú, ale aj globálnu konkurenciu, vrátane slávnych pizzerií v talianskom Neapole, kde pizza pôvodne vznikla.
Majstrovské cesto z Una Pizza Napoletana
Anthony Mangieri, majiteľ a hlavný šéfkuchár, vysvetlil, že tajomstvom ich úspechu je dôraz na cesto. Podľa jeho slov to nie je o konkrétnom recepte, ale o schopnosti pracovať s cestom, pochopiť hydratáciu a prispôsobiť sa rôznym podmienkam.
Cesto v Una Pizza Napoletana je prirodzene kysnuté, čerstvé, nikdy nie je chladené a vyrába sa zo zmesi rôznych talianskych múk. Mangieri sám denne pripravuje cesto, čo zaručuje najvyššiu kvalitu a konzistentnosť, informuje portál CNN.
„V krajine, kde sa na pizzu často pridáva mnoho surovín, sa Una Pizza Napoletana zameriava na jednoduchosť a čistotu chutí,“ uvádza organizácia 50 Top Pizza na svojej webovej stránke.
Medzi ich hlavné jedlá patria klasické pizze Marinara, Margherita a Cosacca. Ich ponuka je minimalistická, ale postavená na najkvalitnejších surovinách, ako sú paradajky San Marzano, byvolia mozzarella a sicílska morská soľ.
Newyorské pizzerie bodujú
Okrem Una Pizza Napoletana sa do rebríčka dostali aj ďalšie tri newyorské pizzerie. Ribalta sa umiestnila na 19. mieste, Don Antonio na 30. a L’industrie Pizzeria obsadila 80. priečku.
To potvrdzuje, že New York sa stal silným hráčom na svetovej pizzovej scéne, a hoci je Taliansko tradičnou doménou pizze, americké podniky dokázali konkurovať.
Taliansko stále kraľuje rebríčkom
Aj keď prvé miesto patrí New Yorku, Taliansko je v zozname stále dominantné so 41 reštauráciami, čo z neho robí krajinu s najväčším počtom ocenených pizzerií.
Neapol, považovaný za svätú krajinu pizze, mal na zozname päť zástupcov, vrátane Pizzerie Diego Vitagliano, ktorá sa delila o druhé miesto.
1. Una Pizza Napoletana (New York, USA)
2. (nerozhodne) Pizzeria Diego Vitagliano (Neapol, Taliansko)
2. (nerozhodne) I Masanielli – Francesco Martucci (Caserta, Taliansko)
3. The Pizza Bar on 38th (Tokio, Japonsko)
4. Confine (Miláno, Taliansko)
5. Napoli on the Road (Londýn, Anglicko)
6. Tony’s Pizza Napoletana (San Francisco, USA)
7. I Tigli (San Bonifacio, Taliansko)
8. Sartoria Panatieri (Barcelona, Španielsko)
9. 50 Kalò (Neapol, Taliansko)
10. Seu Pizza Illuminati (Rím, Taliansko)
Zoznam 50 najlepších pizzerií sveta ukazuje, že pizza už dávno nie je len talianskou špecialitou. Na zozname sa objavili aj podniky z krajín, ktoré nie sú tradične spájané s pizzou, ako Južná Kórea, Bolívia či India. Tento fakt zdôrazňuje, že pizza sa stala celosvetovým fenoménom a kvalitné pizzerie nájdeme aj v menej očakávaných regiónoch.
Cesta za dokonalou pizzou
Anthony Mangieri sa pizzou začal zaoberať už v mladom veku, keď sa z nej stala jeho vášeň. Vyrastal v New Jersey a jeho matka ho vozila po najlepších pizzových miestach v New Jersey, New Yorku a Connecticute.
Mangieri sa postupne stal odborníkom na pizzu pečenú na dreve a svoj podnik zameral na používanie najkvalitnejších talianskych surovín.
Okrem pizze získali uznanie aj dezerty v Una Pizza Napoletana. Domáca zmrzlina a sezónne sorbety dopĺňajú tradičné talianske chute a ponúkajú osviežujúci záver po hlavnom jedle.
Budúcnosť Una Pizza Napoletana
Mangieri uviedol, že aj keď ocenenia a uznania sú príjemné, pre neho nie sú hlavným dôvodom, prečo pokračuje v svojej práci. Pre neho je dôležité udržiavať kvalitu a venovať sa každému detailu.
„Nabáda nás to, aby sme každý deň chodili do reštaurácie s väčšou láskou a sústredením,“ dodal.
Ak máš záujem vyskúšať pizzu z Una Pizza Napoletana, budeš si musieť počkať. Mangieri a jeho tím podnik zatvorili do 4. októbra, pretože cestujú po Taliansku, aby získali nové inšpirácie.
Čítajte viac z kategórie: Cestovanie
Zdroje: CNN, Top 50 Pizza