Najväčšia štúdia svojho druhu s 350-tisíc účastníkmi: Nižšie vzdelanie či sociálna izolácia zvyšujú riziko zákernej choroby
- Rozsiahla štúdia obsiahla viac ako 350-tisíc účastníkov
- Dôvodom vzniku demencie je často genetika, preto je dôležité sa zamerať na rizikové faktory
- Rozsiahla štúdia obsiahla viac ako 350-tisíc účastníkov
- Dôvodom vzniku demencie je často genetika, preto je dôležité sa zamerať na rizikové faktory
O demencii sa v prevažnej miere hovorí ako o závažnej chorobe, ktorá ohrozuje predovšetkým starších ľudí. Ako však informuje Science Alert, v poslednom čase je státisícom ľudí každý rok diagnostikované toto ochorenie so začiatkom v mladom veku (YOD), konkrétne ide približne o 370-tisíc.
Rozsiahla štúdia Risk Factors for Young-Onset Dementia in the UK Biobank, publikovaná na portáli Jama Network, do veľkej miery objasňuje, prečo to tak je.
Väčšina predchádzajúcich výskumov v tejto oblasti sa zaoberala genetikou odovzdávanou generáciami, ale v tejto vedeckej práci sa tímu z britskej University of Exeter podarilo identifikovať 15 rôznych faktorov životného štýlu a zdravia, ktoré sú spojené s rizikom YOD.
Najväčšia štúdia svojho druhu
„Ide o najväčšiu a najrozsiahlejšiu štúdiu svojho druhu, aká bola kedy realizovaná. Je vzrušujúce, že po prvýkrát odhaľuje, že môžeme byť schopní podniknúť kroky na zníženie rizika tohto oslabujúceho stavu prostredníctvom zamerania sa na celý rad rôznych faktorov,“ cituje Davida Llewellyna, epidemiológa zo spomínanej University of Exeter Science Alert.
Nový výskum, ktorý je výsledkom spolupráce medzi University of Exeter a holandskou Maastricht University, sledoval viac ako 350 000 účastníkov mladších ako 65 rokov v rámci celého Spojeného kráľovstva. Vedecký tím hodnotil širokú škálu rizikových faktorov od genetických predispozícií až po životný štýl a vplyvy životného prostredia.
Faktory, ktoré zvyšujú riziko nástupu ochorenia demencie v mladom veku:
- nižšie formálne vzdelanie,
- nižší sociálno-ekonomický status,
- genetické variácie,
- faktory životného štýlu: zvýšená konzumácia alkoholu a sociálna izolácia,
- zdravotné problémy: nedostatok vitamínu D, depresia, mozgová príhoda, poruchy sluchu a srdcové choroby.
V súvislosti s alkoholom je zaujímavá skutočnosť, že zatiaľ čo nadužívanie alkoholu viedlo k zvýšenému riziku vzniku demencie, Science Alert upozorňuje na to, že mierne pitie korelovalo so zníženým rizikom.
S nižším rizikom YOD boli taktiež spojené aj vyššia úroveň formálneho vzdelania a nižšia fyzická krehkosť (meraná vyššou silou držania rúk). Všetky tieto okolnosti pomáhajú vyplniť niektoré vedomostné medzery týkajúce sa YOD.
Zdravší život pomôže aj v tomto prípade
Neuroepidemiológ Sebastian Köhler z Maastricht University pre University of Exeter vysvetlil: „Z výskumu na ľuďoch, u ktorých sa demencia vyvinie vo vyššom veku, sme už vedeli, že existuje celý rad ovplyvniteľných rizikových faktorov. Okrem fyzických faktorov zohráva dôležitú úlohu aj duševné zdravie, vrátane vyhýbania sa chronickému stresu, osamelosti a depresii. Skutočnosť, že je to zrejmé aj pri demencii s nástupom v mladom veku, ma prekvapila a môže to ponúknuť príležitosti na zníženie rizika aj v rámci tejto skupiny.“
Hoci tieto výsledky explicitne nepreukazujú, že demencia je spôsobená vyššie uvedenými faktormi, pomáhajú vytvoriť podrobnejší obraz. Ako vždy v tomto druhu výskumu, vedieť viac o príčinách môže pomôcť pri vývoji lepšej liečby a implementácie preventívnych opatrení.
Mnohé z týchto faktorov sú modifikovateľné, čo ponúka väčšiu nádej tým, ktorí pracujú na nájdení spôsobov, ako poraziť demenciu, a nielen ju zvládnuť. V konečnom dôsledku môže byť demencia niečo, čo môžeme znížiť rizikom zdravšieho života.
Stevie Hendriks, ďalší vedec z holandskej univerzity, ktorého špecializáciou je neuroveda, dodal: „Demencia v mladom veku má veľmi vážny dopad, pretože postihnutí ľudia majú zvyčajne ešte prácu, deti a rušný život. Často existuje predpoklad, že príčina je genetická, ale u mnohých ľudí v skutočnosti presne nevieme, čo je príčinou. To je dôvod, prečo sme v tejto štúdii chceli preskúmať aj ďalšie rizikové faktory.“
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: University of Exeter, Science Alert, Jama Network