Najviac podceňovaná „superpotravina“ Slovenska: Podporí trávenie a zvýši fyzickú výkonnosť
- Červená repa nie je len obyčajná zelenina
- Vedci zistili, že má prekvapivé účinky na naše zdravie
- Červená repa nie je len obyčajná zelenina
- Vedci zistili, že má prekvapivé účinky na naše zdravie
Červená repa svojou farbou, ale i nutričnou hodnotou nepochybne obohatí každý pokrm. Súčasné výskumy odhalili množstvo zdravotných benefitov spojených s konzumáciou repy, ktoré zahŕňajú podporu zdravia srdca či zvýšenie fyzickej výkonnosti.
„Repa je naozaj mimoriadne výživná potravina,“ uviedla pre Yahoo Life Carrie Durward, PhD, RD, odborníčka na výživu a docentka na Utah State University.
Podporuje trávenie
Rovnako ako mnoho iných druhov zeleniny, aj repa sa vyznačuje vysokým obsahom vlákniny. Polovica šálky repy poskytuje 1,7 gramu vlákniny, čo predstavuje približne 7 % odporúčanej dennej dávky (28 g) pre ľudí s príjmom okolo 2000 kalórií denne.
Vláknina nielen výborne zasýti, ale má aj priaznivý vplyv na tráviaci systém. Môže zmierniť zápal a znížiť riziko vzniku zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby, mŕtvica či rakovina hrubého čreva.
Okrem vysokého obsahu vlákniny je repa vynikajúcim zdrojom minerálov, ako sú draslík, vápnik, železo, horčík a zinok. Obsahuje aj značné množstvo mangánu, ktorý podporuje zdravie buniek a kostí, reprodukciu, imunitné funkcie a zrážanie krvi.
Betalaíny, prírodné pigmenty obsiahnuté v repe, ktoré jej dodávajú výraznú červenú farbu, znižujú riziko niektorých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a iných zdravotných stavov.
Podľa Dr. Carrie Durward je však dôležité, akým spôsobom sa repa pripravuje. Napríklad odšťavovaním sa odstráni väčšina vlákniny, čo znamená, že „nezískaš rovnaké výhody,“ ako keď repu konzumuješ celú.
Tréning novej úrovne
Ako uvádza CNET, repa sa stala tajnou zbraňou vytrvalostných športovcov, ktorí hľadajú spôsoby, ako zlepšiť svoj športový výkon. Okrem bohatého množstva vitamínov, minerálov a antioxidantov, repa obsahuje aj dusičnany, ktoré podľa výskumov môžu zvyšovať prietok krvi a zlepšovať kardiorespiračnú vytrvalosť.
Dusičnany sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, čím podporujú funkciu mitochondrií alebo „bunkových elektrární“. Tento proces umožňuje vytrvalostným športovcom efektívnejšie využívať kyslík počas fyzickej aktivity, čo má za následok zvýšenie výkonnosti a zníženie únavy.
Repa je tiež výborná pre všetkých fitness nadšencov, ktorí sa venujú vysokointenzívnym intervalovým tréningom (HIIT), vyžadujúcim optimálnu aeróbnu kapacitu; môže zmierniť fyzické následky intenzívneho cvičenia, čím podporuje rýchlejšie zotavenie. Prehľad deviatich štúdií z roku 2022 ukázal, že konzumácia šťavy z červenej repy alebo kapsúl má potenciál znižovať bolestivosť svalov.
Tým však výhody dusičnanov nekončia. Zohrávajú totiž významnú úlohu v boji proti vysokému krvnému tlaku či hypertenzii. „Hypertenzia predstavuje záťaž pre srdce, poškodzuje krvné cievy a môže viesť k zhoršenej funkcii obličiek, ak nie je adekvátne liečená,“ upozorňuje dietologička Emily Van Eck.
Zdroje: Yahoo Life, CNET, Pubmed, NCBI