„Nakopne“ ako káva a zbaví ťa príznakov prechladnutia. V Dubaji je hitom lahodný nápoj

  • Indický korenistý nápoj je obľúbený najmä v Dubaji
  • Naštartuje ťa do nového dňa a pomôže vyliečiť nádchu aj prechladnutie
Karak chai
Pexels/Julissa Helmuth
  • Indický korenistý nápoj je obľúbený najmä v Dubaji
  • Naštartuje ťa do nového dňa a pomôže vyliečiť nádchu aj prechladnutie

Indický čaj Karak je v Spojených arabských emirátoch veľmi obľúbeným nápojom, ktorý si radi doprajú ako miestni, tak aj turisti. V Dubaji je ľahko dostupný a mnoho ľudí ho považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho každodenného života.

Tento krémovo-korenistý čaj je mimoriadne prospešný vďaka obsahu kardamómu a kondenzovaného mlieka, do ktorého sa zvyknú pridávať aj škorica, klinčeky a zázvor. Nie nadarmo sa mu v hindčine hovorí „karak chai“, čo v preklade znamená „silný čaj“.

Karak Chai je vďaka obsahu kofeínu výborným „nakopávačom“ a navyše dokáže liečiť aj príznaky chrípky a prechladnutia. Pitie tohto čaju ti pomôže uvoľniť kašeľ a spriechodniť dýchacie cesty, pretože obsahuje zmes ingrediencií, ktoré majú protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Benefity

Čierny čaj obsiahnutý v Karaku pôsobí ako silný antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom a posilňuje imunitný systém. Podľa informácií UCLA Health obsahuje čierny čaj jedinečnú skupinu polyfenolov nazývanú theaflavíny, ktoré nájdeme iba v tomto druhu čaju. Theaflavíny pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporujú zdravie srdca.

V čiernom čaji je spolu s kofeínom obsiahnutá aj aminokyselina známa ako L-theanín. Na rozdiel od samotného kofeínu, ktorý môže spôsobiť nervozitu, prítomnosť L-theanínu v čiernom čaji zabezpečuje stabilný prísun energie a pomáha zvýšiť sústredenie aj bdelosť.

Kardamóm je ďalšou zložkou Karaku, ktorá sa v ajurvéde považuje za „tridoshu“, čo znamená, že obsahuje vyváženú kombináciu všetkých troch dóš (energií) – kapha, pitta a vata. Preto sa považuje za nápoj vhodný pre všetkých, bez ohľadu na ich konštitúciu.

Mimo toho je kardamón známy aj svojím blahodarným účinkom na tráviaci systém. Výskumy potvrdili, že poskytuje ochranu pred baktériou Helicobacter pylori, ktorá sa často spája so vznikom žalúdočných vredov. Ďalšie benefity kardamómu zahŕňajú zlepšenie dýchania, reguláciu hladiny cukru v krvi či podporu činnosti srdca.

Zázvor je v súčasnosti považovaný za jednu z najzdravších surovín na svete. Podľa Pubmed Central obsahuje množstvo bioaktívnych látok, ktoré efektívne znižujú riziko bakteriálnych aj vírusových infekcií. Práve preto sa zázvor často využíva na boj proti chrípke, prechladnutiu, ako aj pri liečbe chronických ochorení a podpore zdravého trávenia.

Príprava Karak čaju: Môžeš si ho ľahko pripraviť z dostupných surovín

Na prípravu Karak chai budeš potrebovať 250 ml vody, 250 ml kondenzovaného mlieka, 2 PL čierneho sypaného čaju, 2 až 3 tobolky kardamómu, klinček, 1 až 2 celé škorice, 2 či 3 plátky čerstvého zázvoru a 3 až 4 lyžice cukru.

Do menšieho hrnca nalej vodu a postupne ju priveď do varu. Keď sa vo vode začnú tvoriť bublinky, pridaj čierny sypaný čaj, kardamóm, klinček, škoricu a zázvor. Potom pridaj cukor podľa svojej chuti. Zmes nechaj variť asi päť minút, kým koreniny nezačnú krásne rozvoniavať.

Odstav hrniec a potom znovu priveď zmes do varu. Následne pridaj kondenzované mlieko a nechaj zmes variť zhruba ďalších päť minút. Dôležité je občasné miešanie, aby sa všetky ingrediencie dokonale spojili a čaj získal jednotnú chuť aj krémovú konzistenciu.

Čaj by mal po piatich minútach nadobudnúť karamelovú farbu. Opatrne odstav hrniec a preceď čaj cez sitko, aby sa odstránili všetky pevné častice. Teraz si môžeš vychutnať svoj lahodný Karak chai plný rozmanitej chuti a arómy.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: UCLA Health, PuBmed Central, Medium, The Tea Centre

Najnovšie videá

Trendové videá