Nápoj, na ktorý nedajú Slováci dopustiť, sa dostal medzi absolútne najhoršie v Európe
- Do horúceho rebríčka najhoršieho jedla a pitia sa dostali aj kúsky zo Slovenska
- Alkoholický nápoj, ktorý sa spája s našou kultúrou, dopadol naozaj zle

- Do horúceho rebríčka najhoršieho jedla a pitia sa dostali aj kúsky zo Slovenska
- Alkoholický nápoj, ktorý sa spája s našou kultúrou, dopadol naozaj zle
V tomto článku sa pozrieme na najhoršie jedlá a nápoje strednej Európy, kde sa miešajú rôzne chute a zvyky. Zaujímavosťou je, že medzi nimi objavíme aj obľúbený alkohol Slovákov.
Jedlá a nápoje, ktoré portál Taste Atlas vyzdvihol ako najhoršie, sú pre mnohých každodennou pochúťkou, niektoré by však mohli prekvapiť aj odvážnych gurmánov.
Borovička
Jedným z výrazných prvkov borovičky je jej špecifická chuť, ktorá je často opisovaná ako osviežujúca a aromatická. Tento nápoj si získal popularitu nielen na Slovensku, ale aj medzi návštevníkmi, ktorí hľadajú autentický zážitok a ochutnávku miestnej kultúry. Borovička sa tiež často využíva pri príprave miešaných nápojov a kokteilov.
Portál Taste Atlas však taký jednoznačný pohľad na vec nemá. Možno aj z toho dôvodu sa umiestnila na 43. mieste v rebríčku najhorších jedál a nápojov strednej Európy.
Dooley’s
Alkohol Dooley’s je pre niekoho skutočný bizár, pre iných zas lahôdka. Podľa oficiálnej stránky sa skladá z troch komponentov – vodky, karamelu a smotany. V portfóliu však majú aj ďalšie varianty s bielou čokoládou alebo dokonca marcipánom.
Vieme si predstaviť, že to môže byť celkom sladká bomba. Možno aj preto sa zaradil na 29. miesto rebríčka. Skôr sme však toho názoru, že podobné alkoholické nápoje sa hodia viac do koláčov a dezertov ako do pohárov.
„Houbový Kuba“
Poďme teraz na jedlá. Do rebríčku sa dostali aj naši českí bratia s ich lahôdkou, ktorú volajú houbový Kuba. Ak by sme to mali skrátiť, tak ide o hubové krúpoto. Je to skutočne tá menej populárnejšia česká klasika. Nie jeden Slovák si toto jedlo môže pamätať aj zo školských jedální.
V prípade otázky, či patrí toto jedlo na zoznam najhorších jedál, treba poznamenať, že to je veľmi subjektívne. Sú ľudia, ktorí huby milujú, a tí, čo ich neznášajú.
Ako človek, čo má k hubám skôr neutrálny postoj, musím povedať, že existuje podstatne viac horších jedál z húb, ako je toto. Koniec koncov sa recept na túto chuťovku rozhodol spracovať aj virálny český tvorca – Těhotnej kuchař.
Liptovská saláma
Do TOP 10 najhorších stredoeurópskych jedál sa dostala aj liptovská saláma. V súčasnosti už len naozaj málokde nájdeš liptovskú salámu podľa tradičných receptúr, a preto jej kvalita tak rapídne upadla. Nie je preto prekvapením, že sa dostala na 10. miesto.
Portál Taste Atlas napísal, že Liptovská saláma je špeciálny druh salámy, ktorý sa vyrába v mäsokombináte na Liptove. Unikátna receptúra tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a vďaka svojej výraznej chuti si získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi.
Na webe Európa bola uverejnená žiadosť o zápis do zoznamu tradičných potravín. Tu sa bližšie špecifikuje aj výroba, ktorá pozostáva z hovädzieho a bravčového mäsa. Nesmú chýbať koreniny, ako sú čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový kvet, zázvor a cesnak.
Opýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú podľa nej najhoršie jedlá zo strednej Európy, a takúto odpoveď sme dostali:
Krvavnička alebo Blutwurst: Druh klobásy vyrobený z bravčovej krvi. Pre svoju výraznú chuť a konzistenciu môže byť pre niekoho náročná na strávenie.
Puljena jela: V niektorých regiónoch je pľúcny guláš tradičným jedlom, ale jeho výrazná chuť a jedinečná štruktúra nemusí vyhovovať každému.
Tlačenka alebo Sülze: Tento pokrm pozostáva z varenia častí hlavy ošípanej alebo kravy spolu s bylinkami a korením, ktoré sa potom naložia do želatínového vývaru. Textúra a koncept môžu byť pre niekoho odrádzajúcim faktorom.
Pomazánka zo sadla: V kuchyni sa síce bežne používa, ale pre tých, ktorí na ňu nie sú zvyknutí, môže byť konzumácia surovej bravčovej masti (sadlo) natretej na chlieb nezvyčajná.
Smradľavý syr (napr. Olomoucké syrečky): Niektoré syry so silným zápachom môžu predstavovať problém aj pre niektorých gurmánov.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: Taste Atlas, Dooleys, Youtube, Taste Atlas, Európa, AI