Nápoj, na ktorý nedajú Slováci dopustiť, sa dostal medzi absolútne najhoršie v Európe

  • Do horúceho rebríčka najhoršieho jedla a pitia sa dostali aj kúsky zo Slovenska
  • Alkoholický nápoj, ktorý sa spája s našou kultúrou, dopadol naozaj zle
Alkohol
Ilustračná fotografia Unsplash/Thom Masat
  • Do horúceho rebríčka najhoršieho jedla a pitia sa dostali aj kúsky zo Slovenska
  • Alkoholický nápoj, ktorý sa spája s našou kultúrou, dopadol naozaj zle

„Houbový Kuba“

Poďme teraz na jedlá. Do rebríčku sa dostali aj naši českí bratia s ich lahôdkou, ktorú volajú houbový Kuba. Ak by sme to mali skrátiť, tak ide o hubové krúpoto. Je to skutočne tá menej populárnejšia česká klasika. Nie jeden Slovák si toto jedlo môže pamätať aj zo školských jedální.

houbový kuba
zdroj: Wikimedia/Makovec

V prípade otázky, či patrí toto jedlo na zoznam najhorších jedál, treba poznamenať, že to je veľmi subjektívne. Sú ľudia, ktorí huby milujú, a tí, čo ich neznášajú.

Ako človek, čo má k hubám skôr neutrálny postoj, musím povedať, že existuje podstatne viac horších jedál z húb, ako je toto. Koniec koncov sa recept na túto chuťovku rozhodol spracovať aj virálny český tvorca – Těhotnej kuchař.

Liptovská saláma

Do TOP 10 najhorších stredoeurópskych jedál sa dostala aj liptovská saláma. V súčasnosti už len naozaj málokde nájdeš liptovskú salámu podľa tradičných receptúr, a preto jej kvalita tak rapídne upadla. Nie je preto prekvapením, že sa dostala na 10. miesto.

Portál Taste Atlas napísal, že Liptovská saláma je špeciálny druh salámy, ktorý sa vyrába v mäsokombináte na Liptove. Unikátna receptúra tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a vďaka svojej výraznej chuti si získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi.

Na webe Európa bola uverejnená žiadosť o zápis do zoznamu tradičných potravín. Tu sa bližšie špecifikuje aj výroba, ktorá pozostáva z hovädzieho a bravčového mäsa. Nesmú chýbať koreniny, ako sú čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový kvet, zázvor a cesnak.

Opýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú podľa nej najhoršie jedlá zo strednej Európy, a takúto odpoveď sme dostali:

Krvavnička alebo Blutwurst: Druh klobásy vyrobený z bravčovej krvi. Pre svoju výraznú chuť a konzistenciu môže byť pre niekoho náročná na strávenie.

Puljena jela: V niektorých regiónoch je pľúcny guláš tradičným jedlom, ale jeho výrazná chuť a jedinečná štruktúra nemusí vyhovovať každému.

Tlačenka alebo Sülze: Tento pokrm pozostáva z varenia častí hlavy ošípanej alebo kravy spolu s bylinkami a korením, ktoré sa potom naložia do želatínového vývaru. Textúra a koncept môžu byť pre niekoho odrádzajúcim faktorom.

Pomazánka zo sadla: V kuchyni sa síce bežne používa, ale pre tých, ktorí na ňu nie sú zvyknutí, môže byť konzumácia surovej bravčovej masti (sadlo) natretej na chlieb nezvyčajná.

Smradľavý syr (napr. Olomoucké syrečky): Niektoré syry so silným zápachom môžu predstavovať problém aj pre niektorých gurmánov.

Zdroje: Taste Atlas, Dooleys, Youtube, Taste Atlas, Európa, AI

Najnovšie videá

Trendové videá