Helena Petrusová

Naše čaje sme testovali v ukrajinských nemocniciach po výbuchu v Černobyle

  • Liečivé byliny sú dobrou formou prevencie a dokážu pomáhať pri rôznych zdravotných ťažkostiach
  • Slovenské čaje značky Agrokarpaty patria medzi najväčších pestovateľov liečivých rastlín v Európe
  • Ich čajové recepúry na rôzne diagnózy schválil ŠÚKL
  • Spoločnosť sa snaží mladých ľudí motivovať k láske k prírode a ručnej práci, ktorá sa postupne vytráca
  • Helena Petrusová je nominovaná na Krištáľové krídlo v kategórii Hospodárstvo
  • Liečivé byliny sú dobrou formou prevencie a dokážu pomáhať pri rôznych zdravotných ťažkostiach
  • Slovenské čaje značky Agrokarpaty patria medzi najväčších pestovateľov liečivých rastlín v Európe
  • Ich čajové recepúry na rôzne diagnózy schválil ŠÚKL
  • Spoločnosť sa snaží mladých ľudí motivovať k láske k prírode a ručnej práci, ktorá sa postupne vytráca
  • Helena Petrusová je nominovaná na Krištáľové krídlo v kategórii Hospodárstvo

Čaje s nápisom Elixír si už pravdepodobne videl na pultoch viacerých predajní či lekární. Ide o rodinnú firmu s názvom Agrokarpaty, s. r. o., Plavnica, ktorej hlavnou činnosťou je pestovanie liečivých rastlín. Spoločnosť vznikla v roku 1993 a v súčasnosti je najväčším pestovateľom na Slovensku. 

„V deväťdesiatych rokoch sme začali spolupracovať s tímom z Ukrajiny v Užhorode. Postupne sme vytvárali receptúry na imunitu z rakytníka, ale aj fyto detoxikačný čaj pre ožiarených ľudí, ktorý sme po výbuchu v Černobyle klinicky testovali v nemocniciach s vysokou úspešnosťou,” opisuje začiatky spoločnosti obchodná a marketingová manažérka a konateľka rodinnej firmy Helena Petrusová.

Spoločne so svojimi dvoma kolegami Jaroslavom Gerykom a Petrom Vančom riadia najväčšiu slovenskú firmu venujúcu sa pestovaniu liečivých rastlín a výrobe čajov.

Helena Petrusová je nominovaná na Krištáľové krídlo v kategórii Hospodárstvo. To, či sa stane laureátom, sa dozvieš už 20. marca.

zdroj: Krištáľové krídlo

Ešte v deväťdesiatych rokoch spoločnosť začala komunikovať s farmaceutickými fakultami na Slovensku aj v Čechách. Postupne tak vznikali nové receptúry. „V tom čase museli byť všetky receptúry schválené Štátnym ústavom kontroly liečiv (ŠUKL), takže išlo o naozaj presné percentuálne receptúry na určité diagnózy.”

zdroj: Helena Petrusová

Podľa zdravotných potrieb zákazníkov začala spoločnosť neskôr vyrábať nové receptúry na problémy s hrubým črevom, odkyslenie a podobne. Na zisťovanie účinných látok a silíc používajú kvapalinovú chromatografiu. Certifikované laboratória im robia mikrobiologické rozbory, prípadne rozbory na základe požiadaviek zákazníka.

Legislatívny proces

Liečivé rastliny pestujú v oblasti Pienin a Magury pod Vysokými Tatrami. Legislatívny proces na predaj bylín sa v priebehu rokov zmenil. V súčasnosti už nie je potrebné schválenie ŠÚKL-om.

„Výrobca vystavuje vyhlásenie o zhode na základe certifikácie, analýz a rozborov. V prípade certifikácie BIO nás kontroluje inšpekčný úrad NATURALIS SK, s. r. o., ktorý je akreditovaný Slovenskou národnou akreditačnou službou (SNAS) podľa požiadaviek noriem.“

Ich vlastné plantáže majú 350 ha. Pri výrobe bioproduktov sa nesmú používať žiadne potravinárske chemikálie. Podliehajú prísnej kontrole pri pestovaní, spracovaní aj skladovaní.

zdroj: Helena Petrusová

„Trh s biopotravinami je prísne kontrolovaný na každom kroku. To znamená, že pri kúpe certifikovaných biopotravín má zákazník záruku, že vyhovujú nielen všetkým hygienickým a potravinárskym normám pre bežné potraviny, ale ešte dodatočným podmienkam, ktoré sú dané platnou legislatívou.“

„V prípade, že výrobca biopotraviny dodržiava pravidlá ekologickej poľnohospodárskej výroby, tak mu inšpekčná organizácia vystaví certifikát biopotraviny. Biocertifikát je dôkazom vyššej kvality BIO a je platný vo všetkých členských štátoch EÚ,“ hovorí konateľka Petrusová.

Zároveň dodáva, že nie všetky produkty spoločnosti Agrokarpaty sú označované a certifikované BIO. „Nie všetky byliny pestujeme. Veľa ‚bežných’ bylín zbierame na rôznych lokalitách v lese, ako napr. prvosienku, medvedí cesnak, vres, vrbovku a podobne. Robiť všade rozbory pôdy a rastlín by bolo značne komplikované.“

zdroj: Helena Petrusová

Z poľa na stôl

Celý proces výroby čaju, teda od sušenia zbieraných bylín až po balenie, prebieha pod jednou strechou. Ide o kompletný výrobný proces, ktorý robí z čajov Elixír poctivý slovenský produkt. Vo svojom portfóliu majú viac ako 400 rôznych produktov. Spoločnosť je hrdá na svoju krajinu, a preto v ich ponuke nájdeš aj čaje, ktoré definujú Slovensko.

Patrí sem napríklad čaj Slovakia alebo ľubovniansky čaj hradnej pani, ktoré už nie sú určené na konkrétne diagnózy. Všetky výrobky sú čisté, bez umelých chutí, farieb a aróm. Slovo Elixír si spája so zdravím a životom. Práve tak vzniklo logo Elixír, ktorým sa chceli odlíšiť od ostatných značiek.

Liečivé účinky

Čaje a extrakty z liečivých rastlín sú však primárne určené ako podporný prostriedok pri zdravotných problémoch.

„Ovocné čaje, ako napríklad z rakytníka, šípky, arónie, obsahujú vysoký podiel vitamínu C, ktoré podporujú imunitný systém. Okrem vitamínu C obsahujú aj vitamín A, organické kyseliny a majú aj biostimulačné účinky. Užívanie vitamínových čajov je preto vhodné pri najrôznejších virózach, chrípkach a angíne.“ 

zdroj: Helena Petrusová

Okrem toho, podľa slov konateľky Petrusovej byliny podporujú tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, funkciu krvného obehu, pružnosť a priechodnosť ciev.

Konkrétne rakytník obsahuje semená, ktoré sú zdrojom oleja bohatého na flavonoidy, ktoré znižujú krvný tlak, podporujú správne fungovanie tráviaceho traktu a očistu organizmu od toxických látok. Čaje by sme mali striedať a obmieňať približne každé dva týždne.

Lokálne aj exotické

Okrem bylín, ktoré dokážu vypestovať v našich podmienkach, balia aj čaje, ktorých byliny nie sú pestované na Slovensku.

Mojou teóriou je, že by sme mali jesť a piť to, čo sa nachádza v našom okolí. Vtedy minimalizujeme rôzne alergie na cudzokrajné plodiny. Zákazníci, ktorí od nás odoberajú široký sortiment, nás ale požiadali, aby sme balili aj niektoré exotické plodiny, aby u nás mali kompletný sortiment. Preto balíme aj napríklad zelený čaj, čierny gruzínsky, roibos a pu erh. Sú to komodity, ktoré sa u nás nedajú vypestovať.“

zdroj: Helena Petrusová

Proces výroby čaju

Každá bylina má svoj individuálny proces spracovania. „Rumanček vysievame na jeseň, ale keď je málo snehu a mrazy, osivo vyklíči a zmrzne, preto niekedy musíme znovu zasiať hneď na jar. Mäta a medovka je trvalka, ale musíme po 3 rokoch prestriedať pôdu a vysadiť nové plantáže, aby úroda bola dobrá. Rasca, ktorú používame do detských čajov, je dvojročná rastlina, čo znamená, že úrodu zbierame až na druhý rok,“ popisuje proces výroby od semena až po čaj. 

zdroj: Helena Petrusová

Pomerne náročný je zber rakytníka. „Zrežeme pichľavé vetvičky a dáme ich sušiť. Až po vysušení triedime plody, ktoré sú kvalitné, lebo obsahujú aj šťavu, aj účinný olej. Nemôžeme však pozrezávať všetky vetvičky, lebo až dvojročné drevo rodí, a pokiaľ by sme všetko zrezali na ďalší rok by nebola žiadna úroda.“

Pandémia predaje výrazne neovplyvnila

Ako spomína konateľka Petrusová, na začiatku pandémie im začali čísla trochu narastať. Najlepšie sa predávali antivirotické čaje, či už na priedušky, chrípku alebo prechladnutie. Avšak kvôli zatvoreniu gastro prevádzok, čísla začali postupne klesať.

Nemohli sme dodávať do hotelov, prevádzok a podobne. Oproti minulému roku sme mali pokles približne 2 000 eur, čiže aj v čase pandémie sa nám čaje pomerne dobre predávali.“

Prírodné čaje za pár eur

Ceny čajov Elixír sa líšia, jedno balenie však stojí približne dve eurá. Zárobok je však veľmi individuálny a ovplyvňujú ho aktuálne klimatické podmienky.

„Niekedy v priebehu roka nám stúpne cena komodity aj o 100 %. Ak je nedostatok vlahy a zlé klimatické podmienky, tak máme nedostatok suroviny. Vtedy naši zazmluvnení zberači, ktorí zbierajú byliny vo voľnej prírode, ceny navýšia a my ich v reťazcoch nevieme hneď zmeniť.“

Náročná situácia ich čaká v najbližších mesiacoch, keď bude postupovať zvyšovanie cien energií, baliaceho materiálu, ale aj samotné mzdy pracovníkov. „Čaká nás veľmi náročný rok. Od mája do novembra stále byliny sušíme. Firmy, ktoré čaje len balia, to majú o to jednoduchšie. Pokiaľ by sme chceli rozšíriť výrobu, tak by sme museli ísť do vyššej investície.“

zdroj: Helena Petrusová

Príroda a mystika

Mladým a začínajúcim podnikateľom, ktorí sa chystajú podnikať v podobnej oblasti, odporúča hlavne trpezlivosť. „Mali sme u nás veľa nadšencov, ktorí chceli pestovať liečivé rastliny. Uspel však len jeden. Je to poľnohospodárska a náročná práca, ktorá je závislá od počasia.“ Okrem toho dodáva, že netreba čakať ani veľké zisky. K poľnohospodárskej činnosti treba mať vzťah. 

zdroj: Helena Petrusová

„Zber byliniek je najkrajším, ale zároveň najnáročnejším obdobím v našom pracovnom procese. Plantáže sú rozkvitnuté, hýria farbami. Je nádherné, keď stojíte uprostred rozkvitnutej farebnej, voňavej lúky a ste v symbióze s prírodou. Musíme však brať do úvahy aj nevyspytateľné počasie a úrodu rýchlo pozbierať.“ V sezóne zberu zamestnávajú aj brigádnikov. 

„Aj napriek tomu, že poľnohospodárska činnosť je náročná, my ju robíme s láskou a som rada, že takýmto spôsobom môžeme vniesť aspoň kúsok z našej krásnej prírody do každej domácnosti,“ dodáva Helena Petrusová na záver.

Odomknúť kamošovi / rodine

Najnovšie videá

Aktuálne čítajú

Trendové videá