Našli sme pre teba skvelý nový podnik na bezkonkurenčné raňajky. Nechýba ani výberová káva

  • Našli sme pre teba skvelý podnik na raňajky
  • Okrem úžasných koláčov a jedál však očakávaj aj prvotriednu kávu
Coffia
Startitup/Martin Papai
  • Našli sme pre teba skvelý podnik na raňajky
  • Okrem úžasných koláčov a jedál však očakávaj aj prvotriednu kávu

V súčasnosti je v Bratislave kaviarní a raňajkární naozaj mnoho. Skoro každý mesiac nejaký podnik pribudne a iný pre zmenu skončí.

Musím povedať, že na kaviarenskú scénu nielen v Bratislave som naozaj hrdý. Dokazuje to, že v mestách vedia urobiť naozaj ukážkovú kávu, a zároveň to skvelo prepojiť s príjemnou atmosférou, keďže kaviareň nerobí kaviarňou len káva, ale celok ako taký. 

My sme pre teba našli nové miesto, ktoré podľa mňa spĺňa absolútne každý atribút skvelej kaviarne a raňajkárne zároveň. Čo som teda zažil v CoffiaCafe? 

Kaviareň v prepojení s bike hubom

Samotná kaviareň sa nachádza v oblasti kancelárií Nového Apolla, čiže v Mlynských Nivách. Dostať sa tam, bolo pre mňa ako človeka s autom spočiatku celkom náročné. Keďže sme sa chceli zdržať na dlhšie ako pol hodinu, tak jediná možnosť bola zaparkovať priamo do podzemných garáží. 

Samotné hľadanie kaviarne však už bolo trošku náročnejšie. Z ulice totiž neuvidíš nejaké veľké logo alebo aspoň nejakú značku, že ide o CoffiaCafe.

Ako nám potom Michal neskôr povedal, je to hlavne preto, že aktuálne chceli dať väčšinu nákladov do kvalitnej techniky, nejaké výraznejšie vyznačenie teda príde časom.

coffia
zdroj: Startitup/Martin Papai

Čo ťa naozaj prekvapí, je obrovský priestor. Veľký počet stolov ti zaručí miesto, aj pokiaľ sem prídeš s väčšou partiou na raňajky s kávou.

Priestor je inak moderne vybavený a keď prejdeš dverami, tak ani na chvíľku nezapochybuješ, že si prišiel do kaviarne hodnej roku 2023. 

A čo ponuka? 

Išli sme na to ozaj postupne, obzvlášť, keď sme chceli vyskúšať takmer všetko. Ponuka je primárne zameraná na kvalitnú kávu, čo ťa vlastne privíta hneď na prvej strane.

Nie je sa čomu čudovať, Michal spolu s jeho ženou skutočne žijú pre kvalitnú kávu a inak by to nešlo ani v prípade ich kaviarne. Všetky zrná pochádzajú z ich pražiarne. Keď poviem, že sa na ich mlynčeku točí celý svet, tak nebudem ďaleko od pravdy.

káva
zdroj: Startitup/Martin Papai

Vybral som teda moju klasiku – batch. Okrem toho sme však vyskúšali aj ich chai latte v dirty edícii (so shotom espressa). Okrem toho som rovno objednal aj raňajky v podobe vajec benedikt s údeným lososom a francúzske toasty. Treba predsa vyskúšať slanú aj sladkú alternatívu. 

Začnime kávou

Najskôr by som sa povenoval chuti kávy. Tá totiž mala presne to, čo som od dobrého batchu očakával. Akonáhle si z nej sŕkneš, tak ťa pohladí po celom vnútri úst. Naozaj príjemná a hlavne jemná chuť v kombinácii s ovocnou sviežosťou. Odporúčam ti určite vyskúšať ich výber nielen filtrovanej kávy, ale aj espressa.

Ako mi aj Michal prezradil, tak naozaj dlho pracovali na tom, aby doviedli aj filtráciu vody k skutočnej dokonalosti. Práve vodu často kaviarne podceňujú, a to v konečnom dôsledku urobí skutočne veľa. V prípade chai latte len ťažko hľadať výčitku. Obzvlášť v takomto jesennom období to je skutočný „must have“.

Coffia
zdroj: Startitup/Martin Papai

Michal nám na konci dal ešte ochutnať flatwhite z takzvaného competition mlieka. Toto pre mňa bola úplná novinka, keďže sú úplne prví na Slovensku, ktorí pripravujú nápoje s týmto mliekom.

Musím však povedať, že je to diametrálne odlišný zážitok z flatwhitu ako z normálneho mlieka. Hutnejšie, sladšie a podstatne viac potlačená horkosť aj acidita a na rozdiel od toho zvýraznené chuťové tóny kávy. Skutočne odporúčam vyskúšať. 

Čo to je competition milk? 

V roku 2017 kanadský barista Ben Put prišiel s konceptom súťažného mlieka, ktoré pripravil tak, že čiastočne zmrazil normálne mlieko, v ktorom ako prvá zmrzne voda. Tú následne odstránil a dosiahol tak nezvyčajné koncentrované mlieko pre svoj mliečny nápoj. Jeho mlieko získalo neskutočnú popularitu a na svetovej súťaži má odvtedy svoje miesto.

Jedny z najlepších benedikt vajec

Tí, ktorí ma poznajú už dlhšie, vedia, že vajcia benedikt sú mojím raňajkovým favoritom. Je to jedlo, ktoré má hádam všetko – jemnosť, slanosť, chuť tuku, jemnú kyslosť a chrumkavosť. 

vajcia benedict
zdroj: Startitup/Martin Papai

Tieto vajcia boli naozaj zaujímavé. Po ich rozrezaní sa roztiekol naozaj sýto oranžový žĺtok, takže nielen, že bolo vajce skutočne kvalitné, ale aj kuchár vedel, čo robí. Nechýbala holandská omáčka, ktorá mala naozaj všetko, čo treba, a bola skutočne dobre dochutená.

Losos bol pekne vyúdený a položený na pečive, ktoré pripomínalo anglické raňajkové muffiny. Podľa slov kuchára si pečivo, aj samotné cesto, on sám zarobil a upiekol, čo im automaticky pridáva bonusový bod. 

Čo sa týka francúzskych toastov, tak išlo o dva skutočne nadýchané krajce vianočky. Spolu so všetkými ingredienciami neboli dokonca ani príliš sladké, ako sa na prvý pohľad môže javiť. Aj keď sa ti možno bude zdať, že porcia je opticky trošku menšia, po dojedení budeš iba spokojne odfukovať.

Chuť bola výborná a čo by som vyzdvihol, je to, že vianočka bola celá nasiaknutá vajíčkovou zmesou, takže nebola nikde príliš suchá. K šťavnatosti iba pridalo čerstvé bobuľové ovocie.

french toast
zdroj: Startitup/Martin Papai

Ak by som to teda mal zhrnúť, tak Coffia je príjemným konkurentom už zabehnutých prevádzok. Ich kvalitu je najlepšie však otestovať osobne, takže ti odporúčam sem zájsť a skúsiť aj omnoho viac, ako som za teba skúsil ja.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá