Nebezpečná zelenina mizne zo slovenských pultov. Ak ju máš doma, okamžite ju vyhoď
- Vo vzorke zeleniny objavili baktériu Salmonella
- Výrobok bol dodaný z Talianska v množstve 440 kusov
- Vo vzorke zeleniny objavili baktériu Salmonella
- Výrobok bol dodaný z Talianska v množstve 440 kusov
Na pultoch slovenských obchodov sa vyskytol produkt, ktorý môže predstavovať zdravotné riziko — balená rukola, ktorá prešla testovaním s neuspokojivými výsledkami.
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) upozornila, že v tejto rukole sa našla baktéria Salmonella, čo ju automaticky vyradilo zo zoznamu bezpečných potravín. Na svojej oficiálnej stránke ŠVPS SR uvádza, že rukola, ktorá sa bežne používa ako súčasť šalátov a iných jedál, môže po konzumácii spôsobiť zdravotné problémy, a preto varuje spotrebiteľov pred jej konzumáciou.
Konkrétne ide o rukolu v balení s hmotnosťou 125 g. Šarža produktu nesie označenie B0286. Krajina pôvodu tejto rukoly je Taliansko.
440 kusov na Slovensku
Pri kontrole v sklade spoločnosti HORTIM SK s. r. o. v Senci odobrali inšpektori z regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vzorku rukoly.
„Vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella enterica subspecies enterica sérovar Livingstone,“ uviedla ŠVPS SR.
Na Slovensko prišlo 440 kusov tohto produktu z Talianska. Inšpektori vydali zákaz predaja kvôli jeho nevyhovujúcej kvalite. „Prevádzkovateľ informoval odberateľov a spotrebiteľov o sťahovaní výrobku,“ dodala ŠVPS SR.
Najhlavnejšie infikované potraviny
Ako uvádza portál mayoclinic.org, salmonelová infekcia je bakteriálne ochorenie. Baktéria sa vyskytuje najmä v tráviacom trakte zvierat a ľudí. K nákaze môže dôjsť cez kontaminovanú vodu alebo jedlo.
Medzi najhlavnejšie infikované potraviny patria:
- Surové mäso a morské plody – exkrementy, ktoré obsahujú baktérie, sa môžu pred procesom porážky dostať do zvieraťa, napríklad sliepky; ak sa morské plody zbierajú z kontaminovanej vody, taktiež môžu obsahovať salmonelu,
- surové a nedostatočne uvarené vajíčka – niektoré sliepky v sebe môžu obsahovať baktérie; aj keď sa škrupina vajíčka zdá byť v poriadku, nemusí to tak byť, infikované zviera baktériu presunulo do potraviny ešte predtým, ako sa vytvorila samotná škrupina vajíčka,
- nepasterizované mliečne výrobky,
- ovocie a zelenina – na poliach mohli byť zavlažované kontaminovanou vodou,
- nesprávna príprava jedla,
- infikované domáce zviera či povrch, na ktorom sa pripravuje jedlo.
Prevencia proti tejto baktérii je nekonzumovať surové mäso, dôkladná tepelná príprava jedál. Dôležité je však umývať si ruky, informuje portál mayoclinic.org.
Salmonela je veľmi odolná baktéria, ktorá dlho prežije na rozličných miestach v domácnosti. Môže sa nachádzať napríklad aj v kuchynskom náradí, informuje o tom portál vasalekaren.sk. Usmrcuje ju až teplota od 70 stupňov Celzia, čiže je pochopiteľné, že prežije aj v chladničke či mrazničke.
Inkubačná doba ochorenia je 6 až 48 hodín. Symptómy môžu trvať 4 až 7 dní. Hlavné príznaky salmonelózy sú: vodnatá stolica, vracanie, nevoľnosť, horúčka a zimnica, dehydratácia, únava a bolesť hlavy.
„Superpotraviny“, ktoré pomáhajú
Keď sa na trhu čoraz častejšie sťahujú balené potraviny, stojí za to mať doma prírodné prostriedky, ktoré môžu pomôcť pri nečakanej infekcii. Ako sme ťa informovali, mnoho z nich už máš v kuchyni.
Cesnak sa už stáročia používa pre svoje liečivé účinky. Táto univerzálna surovina poskytuje silnú ochranu pred širokým spektrom baktérií, vírusov a plesní. Výskum potvrdil, že konzumácia čerstvého cesnakového extraktu dokáže účinne pôsobiť proti baktérii Salmonella typhi, pôvodcovi brušného týfusu. Hoci sa tento nebezpečný patogén kedysi vyskytoval najmä v exotických krajinách, dnes môže ohroziť aj naše zdravie. Štúdia ukázala, že cesnak výrazne spomaľuje rast S. typhi, a jeho účinok je často dokonca silnejší než pri bežných antibiotikách. Ďalšie výskumy sa zamerali na pôsobenie olejov z cesnaku a zázvoru, ktorých kombinácia znížila výskyt salmonely na kuracom mäse až o 99 %. Vedci zistili, že tieto oleje dokážu obmedziť schopnosť baktérií prichytiť sa k bunkám, čím výrazne znižujú riziko infekcie.
Ďalšou účinnou surovinou je zázvor, ktorý sa po stáročia využíva nielen ako korenina, ale aj ako liečebný prostriedok. Skúmanie zázvorového extraktu odhalilo, že jeho antibakteriálne účinky môžu byť kľúčové v prevencii a liečbe ochorení, ktoré spôsobuje salmonela. Výsledky výskumu, ktorý sa realizoval na vzorkách krvi pacientov hospitalizovaných s brušným týfusom, ukázali, že extrakt zázvoru výrazne inhibuje rast S. typhi, čím zvyšuje možnosti prírodnej liečby tejto baktérie.
Najnovšie výskumy objavili zaujímavé vlastnosti paradajok. Obsahujú nielen množstvo antioxidantov a vitamínov, ale aj látky účinné proti salmonelóze. Vedecký tím sa zameral na hľadanie špeciálnych peptidov v genóme paradajok, ktoré by mohli zabraňovať šíreniu salmonely. Tieto peptidy narušili bakteriálnu membránu patogénu, a to za menej ako 45 minút. Dokázali odstrániť nielen Salmonellu typhi, ale aj odolné kmene, ktoré sú rezistentné voči bežným antibiotikám, ako je ciprofloxacín.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: svps.sk, mayoclinic.org, vasalekaren.sk, Archív SIU