Nechala klasickú prácu, dnes vedie vlastnú cukráreň. Jej veterníky z odpaľovaného cesta sú legendou

  • Ivana Šinkovičová je žena činu, ktorej osud do cesty privial cukrárske umenie
  • Stačilo k nemu raz privoňať, aby vedela, že jeho vône sa už nevzdá
Kávičkári.sk/Dominika Noskovičová
  • Ivana Šinkovičová je žena činu, ktorej osud do cesty privial cukrárske umenie
  • Stačilo k nemu raz privoňať, aby vedela, že jeho vône sa už nevzdá

Po absolvovaní cukrárskeho kurzu vzala príležitosť za pačesy a otvorila si výrobničku. To však nebola jej cieľová stanica, iba akási medzizastávka. Jej cieľom, snom a výzvou bola práve vlastná kaviareň s cukrárskou výrobou. A tak sme zavítali do trenčianskeho sveta Ona pečie, píšu Kávičkári.

Privíta nás elegantná dáma v žiarivých šatách, s iskrou v očiach a s úsmevom na perách. Ivana Šinkovičová si svoj sen budovala celkom od základov a bez akýchkoľvek skúseností vo fachu. Začínala malou výrobničkou a koláče dodávala do kaviarní. Dnes má vlastnú cukráreň a z výrobne Madame Patisserie sa stala Ona pečie.

Keď sú náhodné začiatky osudové

Ivana pričuchla k cukrárskemu umeniu celkom náhodou. Vlastne k nemu prišla ako slepé kura k zrnu. Aj napriek úspešnému zamestnaniu ako obchodná zástupkyňa sa pred rokmi nechala kamarátkou nahovoriť na cukrársky kurz.

Nemala povinnosti a deti boli už veľké, tak sa tejto príležitosti chopila. A urobila dobre. Kurz ukončila s certifikátom a možnosťou založenia živnosti. Tak si povedala, že keď už tomuto sladkému remeslu venovala toľko času, nemá čo stratiť. S jasným cieľom a vidinou vlastných koláčikov dodávaných do kaviarní sa vrhla do neznámych vôd gastronómie, v ktorých sa však naučila plávať veľmi rýchlo.

po1
zdroj: Kávičkári.sk/Dominika Noskovičová

O vlastnej cukrárni snívala už dlho. Nebolo však vôbec ľahké nájsť v Trenčíne priestor, ktorý by spĺňal všetko, čo vyžadovala. Ivana nebola ochotná upustiť od svojich požiadaviek, preto si na svoju vlastnú prevádzku musela počkať.

Čakanie však ruže prináša a ideálny priestor sa napokon predsa len objavil. Z malej výrobne Madame Patisserie sa tak stala cukráreň s kapacitou 70 ľudí, sladkou výrobňou a oddelenou slanou kuchyňou. Môžeš si tu tak nielen posedieť pri kvalitnej kávičke či poctivom koláčiku, ale dať si aj výdatne raňajky od výmyslu sveta.

Dôležitou súčasťou a dušou kaviarne je nielen samotná Ivana, ale aj personál. Ten si vyberala s dôrazom na svoje vysoké nároky, ktorými sa netají. Keďže svojim zamestnancom vkladá do rúk všetko, čo sa jej podarilo vybudovať: svoje know-how, svoje tajné prísady a svoje meno, nemožno sa jej čudovať. Musí im stopercentne dôverovať. A to nielen po profesionálnej stránke, ale aj po tej ľudskej. A tu, na tomto čarovnom mieste, to skutočne všetkým ladí v oboch smeroch.

Poctivé suroviny nikdy nevyjdú z módy

Z vitrín na nás žmurká také množstvo koláčov, že si len ťažko vyberáme. Legendárne veterníky z odpaľovaného cesta rôznych príchutí, rezy, torty, klasické i moderné koláče. „Aj klasický zákusok, 30 rokov starý, sa dá spraviť tak, aby bol zaujímavý nielen chuťovo, ale aj na oko,“ vysvetľuje Ivanka, keď vidí, ako môj pohľad zastal na punčových rezoch či krémešoch, ktoré dostali nový šat a oku lahodiacu podobu.

pol
zdroj: Kávičkári.sk/Dominika Noskovičová

Nedá mi nespomenúť široký výber koláčov pre ľudí s intoleranciami, ktorý ocenia všetci „bezlepkáči“. Musím prezradiť, že o bezlepkových punčákoch sa hovorí nielen v okolí, ale aj v inom kraji.

V trenčianskej cukrárni Ona pečie však definitívne neplatí, že kvantita ide na úkor kvality. Poctivé suroviny ako krémové mascarpone, nadýchaná šľahačka, kvalitná čokoláda a bohaté množstvo ovocia – kvalitu a čerstvosť cítiť v každom jednom súste.

Aj napriek náročnosti či investíciám sú kvalita a poctivé suroviny práve tou cestou, ktorou sa Ivana a jej kaviareň Ona pečie budú uberať. Aj preto sa rady verných zákazníkov neustále rozširujú. Rozhliadnem sa okolo seba a vidím všetky generácie.

Od dôchodkýň, ktoré klebetia, elegantného pána s otvoreným notebookom, mamičky s ratolesťami až po študentov s pohodeným batohom pri nohách. Popíjajú kávu, pochutnávajú si na sladkých koláčoch alebo si užívajú chlebíčky, toasty a iné raňajkové dobroty. Pretože okrem koláčov si môžeš v Ona pečie vychutnať aj raňajkové menu – sladké aj slané.

Exkluzívne raňajkové menu

Vidina vlastného priestoru išla ruka v ruke s vidinou ponuky slaných jedál. Nie každý má rád sladké, preto chcela pani Ivana svojim zákazníkom ponúknuť chlebíčky či iné slané dobroty. Keďže platí, že všetko, čoho sa chytí, má úspech, nie je prekvapením, že dnes ponúka okrem chlebíčkov aj bohaté raňajkové menu, na ktoré chodia ľudia z celého Trenčína.

zdroj: Kávičkári.sk/Dominika Noskovičová

O slanú kuchyňu sa starajú šikovné ženy, ktoré pod taktovkou Ivany spájajú remeslo klasickej školy s modernou kuchyňou. Menu, ktoré sa každý týždeň mení, si majiteľka zostavuje sama. Nielen chlebíčky, ale aj ciabatta s tuniakom či lievance s ovocím a tvarohom, ktoré sme mali možnosť ochutnať, boli lahodným chuťovým mixom.

Splnený sen nie je dôvodom prestať sa posúvať vpred

Aj keď by sa zdalo, že Ivana už doplávala do svojho cieľa, nie je to celkom tak. Určite nechce zaspať na vavrínoch, preto sa snaží naďalej posúvať vpred. A či sa to ešte dá? „Určite áno. Vždy je tu priestor na zdokonaľovanie,“ odpovie bez premýšľania.

Neustále sa vzdeláva a sleduje trendy, ktoré sa snaží aplikovať aj v praxi. Taktiež má otvorené oči a sleduje konkurenciu, ktorú treba vnímať ako hnací motor, ktorý nás vie posunúť vpred. O konkurencii zmýšľa Ivana veľmi triezvo:

„Nie je to bitka, kto má viac či lepšie. Vždy sa dá nájsť cesta, ako byť iný a odlíšiť sa. Robiť to, čo chcete, a stále sa posúvať vpred.“ Z každého jej slova a gesta ide pokora pretkaná radosťou. I keď jej práca nie je iba prechádzka ružovou záhradou.

Už v prvý deň otvorenia sa vracala domov unavená, no príjemne prekvapená z toho, že jej sen sa stáva skutočnosťou. A odvtedy chodí domov každý deň vyšťavená. Unavená, šťastná a zároveň spokojná.

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Trendové videá