Nechala školu a dnes rozbieha chrumkavý wafľový street food
- Vyzeralo to ako ideálna postupka. Dokončiť hotelovku, spraviť si nadstavbu v sľubnom Dánsku, a potom si nájsť job v hotelovom manažmente. No Kristínu Denkovú takáto budúcnosť nelákala a driemal v nej detský sen robiť “niečo vlastné” v gastre. Dnes ho vďaka Waff ultimate sweetness mení na realitu.

- Vyzeralo to ako ideálna postupka. Dokončiť hotelovku, spraviť si nadstavbu v sľubnom Dánsku, a potom si nájsť job v hotelovom manažmente. No Kristínu Denkovú takáto budúcnosť nelákala a driemal v nej detský sen robiť “niečo vlastné” v gastre. Dnes ho vďaka Waff ultimate sweetness mení na realitu.
Po strednej škole ako mnohí tápala a netušila, čo ďalej. Vedela však, že práca s jedlom by ju nesmierne bavila. “Už ako 13-ročná som piekla veterníky. Neboli úplne profi, ale bol to úspech, pretože sa mi podarilo odpaľované cesto,” spomína 23-ročná Kika z Nového Mesta na svoje pekárske začiatky. Na výšku ísť nechcela, no skúsila šťastie a prijali ju na hotelový manažment v Dánsku. Po dvoch mesiacoch depky sa však rozhodla vrátiť a odhodlane pustiť do vlastného biznisu.
Foto: Michal Babinčák
Bolo treba vymyslieť niečo, čoho Slovensko ešte nebolo prejedené. Palacinky neprichádzali do úvahy, no wafle, ktoré si Kika obľúbila v Holandsku, kam chodila odmalička za sestrou, boli to pravé. Veď komu by chrumkavé pečivo s čokoládovou polevou či malinami nechutilo? Neváhala ani sekundu a pustila sa do vybavovania všetkého potrebného. V začiatkoch jej pomohla investícia, ktorú štát dáva mladým podnikateľom. Bolo treba prejsť ešte veľa nástrah, no podarilo sa.
Foto: facebook.com/Koun
Dnes sme sa stretli pri wafľovači v obľúbenej bratislavskej zmrzlinárni Koun, ktorá sa z Waff takpovediac “zasnúbila” a rozbiehajú spolu dočasnú zimnú spoluprácu. Veď čo môže byť v chladnom počasí lepšie, než tá naj zmrzlina s dokonalou horúcou wafľou? A nie len tak hocijakou. Pravou belgickou, no upravenou na Kristínin slovenský spôsob. “Originál belgické sú brutálne sladké. Človek si dá jednu a je z nej úplne odpálený. Snažím sa ich preto robiť z menšieho množstva trstinového cukru. Skúšala som aj celozrnnú múku, pretože som ich chcela zdravšie, no nebolo to úplne ono,” popísala Kristína. Jej wafle sú z tých najkvalitnejších surovín a umelé prísady v nich nenájdeš.
Foto: facebook.com/Waff ultimate sweetness
Málokto vie, že belgických waflí je hneď niekoľko druhov, pričom najznámejšie sú waffle typu Brussel a Liége. Práve tie druhé môžeš ochutnať vo Waff. Narozdiel od liatych belgických sú z tuhšieho cesta a obsahujú kvasnice. V originálnom recepte sa používa špeciálny cukor, tzv. perlový, no Kristína zistila, že v jej recepte nefunguje podľa predstáv. Tak prečo trochu neexperimentovať? Do budúcna by možno skúsila aj slaný pokus. Také wafle so slaninou a figami nemusia byť zlý gastronomický zážitok. Ak je tvojím nepriateľom lepok a bezbreho miluješ zvieratá, teš sa, pretože Waff robí aj bezlepkovú a vegánsku verziu wafličiek.
Foto: Waff ultimate sweetness
Napriek tomu, že street food Waff naplno beží až od tohtoročného leta, rozbieha sa slušne. Má za sebou spoluprácu s Uprising festivalom, Dobrým trhom či festivalom Cinematik. Okrem Kounu nájdeš Kristínine wafle aj v priestore Pána Králička, no Waff im dodáva len polotovar, ktorý si sami pečú. “Všetkým zatiaľ veľmi chutilo,” dodala Kika, ktorá si svoj sen nesmierne užíva. A pretože biznis treba posúvať vpred, aj ona má s Waff veľké plány. Najbližšie by si rada zaobstarala streetfoodový príves, v ktorom by wafle mohla predávať, a kto vie, neskôr možno aj kamennú prevádzku.
Waff môžeš v Koune nájsť pravidelne každý alebo každý druhý týždeň počas zimného obdobia a ako street food na rôznych eventoch. Bližšie info sa vždy dozvieš na Facebook stránke.
Foto: Koun
Zdroj titulnej foto: facebook.com/Koun/www.instagram.com/Waff_ultimate_sweetness
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska