Do Bratislavy priniesol chute Egypta. V tejto reštaurácii zažiješ nezvyčajný gastronomický zážitok
- Malá reštaurácia/bistro Sindibad sa nachádza v Ružovej doline
- Majiteľ pochádza z Egypta a pripravuje jedlo a výborné pitie Blízkeho východu
- Okrem Egypta môžeš ochutnať napríklad aj pochúťky z Libanonu
- Malá reštaurácia/bistro Sindibad sa nachádza v Ružovej doline
- Majiteľ pochádza z Egypta a pripravuje jedlo a výborné pitie Blízkeho východu
- Okrem Egypta môžeš ochutnať napríklad aj pochúťky z Libanonu
Arabskú reštauráciu Sindibad nájdeš na Trenčianskej ulici v Bratislave. Ponúka príjemnú atmosféru a vybrané jedlá krajín Blízkeho východu, akými sú hummus, falafel či kuskus. Bravčové mäso a alkohol v menu nehľadaj. Napriek tejto, pre Slováka nepredstaviteľnej podmienke, nasucho sedieť nebudeš. Sindibad ulahodí výbornou arabskou kávou a luxusným čajom.
https://www.facebook.com/Sindibad.sk/photos/a.951398108218439/951398268218423/?type=3&theater
Interiér priamo z Egypta
Majiteľ Ajmen Salema pochádza z Egypta a pred príchodom do Bratislavy žil v Londýne. Na Slovensko ho pred trinástimi rokmi priviedla láska. Ak patríš k obdivovateľom arabských interiérov, tak u Sindibada sa ti bude páčiť.
https://www.facebook.com/Sindibad.sk/photos/a.718417898183129/883416765016574/?type=3&theater
Na nábytku si dal skutočne záležať. ‚‚Všetko vybavenie od nábytku, doplnkov, až po tradičné lustre som priniesol z Egypta,“ povedal pre Startitup. Celkový dizajn dopĺňajú krásne egyptské obrazy na stenách.
https://www.facebook.com/Sindibad.sk/photos/a.1542511985773712/1542512499106994/?type=3&theater
Hoci my sme prevádzku navštívili cez deň, jemné osvetlenie z lustrov musí byť po zotmení veľkým zážitkom. Vďaka ich členitosti sa môžeš pokochať jemnými obrazcami na stenách.
Sindibad je miesto, kde je treba si sadnúť, vypnúť a nechať prehovoriť atmosféru, ktorá v našich končinách nie je typická.
Arabská kuchyňa nie je len kebab
Tradičné arabské jedlo je časovo náročný obrad, ktorý sa začína podávaním „mezzé“, čiže bohatých zeleninových a mäsových predjedál, podávajú ich teplé alebo studené. Niekedy po nich nasleduje polievka a po nej hlavný chod pozostávajúci hlavne z jahňacieho, hovädzieho, kuracieho mäsa a rýb.
‚‚Pochádzam od mora a keď som doma, jem ryby aj každý deň,“ priznal sa Ajmen, ktorý suroviny dováža z Viedne. Tvrdí, že slovenské potraviny sa stále zlepšujú, ale niektoré suroviny sa u nás stále zháňajú ťažko.
https://www.facebook.com/Sindibad.sk/photos/a.1542511985773712/1542512485773662/?type=3&theater
Najpoužívanejšími surovinami sú jahňacie a kuracie mäso a podávať bravčové mäso je zakázané. Rovnako je to aj s alkoholom, pretože táto kuchyňa je moslimská. Majiteľ Sindibada teda ponúka pivo v nealkoholickej podobe.
Tradičné arabské jedlá sú typické najmä vôňou exotického korenia. Ako príloha sa najčastejšie objavuje nekvasený chlieb. Arabská strava nie je najvhodnejšia pre ľudí s laktózovou intolernaciou, nakoľko obsahuje množstvo mliečnych výrobkov, akými sú napríklad biely jogurt a biely syr.
Ak na to majiteľa, ktorý varí aj obsluhuje upozorníš, nemá problém vyjsť ti v ústrety. ‚‚Teraz je tých alergií veľmi veľa. Aj jedna naša pravidelná zákazníčka, ktorá si dávala naše syrové špeciality prišla s tým, že lekári zistili, že nemôže mlieko,“ dodal Ajmen.
https://www.facebook.com/Sindibad.sk/photos/a.1542511985773712/1542512305773680/?type=3&theater
Vďaka množstvu zeleniny poteší vegetariánov, ktorí si užijú jej čerstvú podobu, ale aj strukoviny, ako šošovica, cícer a rôzne bôby. ‚‚Chodí k nám veľa vegetariánov, takže sa snažím mať v menu aj pokrmy, ktoré sú úplne bez mäsa. Obľúbený je zeleninový tanier pre dvoch,“ vysvetlil.
Najčastejšie používanou bylinou je mäta, ktorá bola prítomná vo výbornom čaji, ale aj v tabaku vo vodnej fajke, ktorú pre nás Ajmen pripravil. Čo sa tabaku týka, nájdete u Sindibada široký výber tradičných aj exotických chutí. Nás dokonca aj naučil, ako shishu fajčiť správnym spôsobom. Určite treba vyskúšať.
Arabské bistro je mimoriadne populárne v čase obeda. Ajmen preto pripravuje tradičné obedové menu. Poobede je priestor podstatne pokojnejší. Ak chceš orientálny priestor vyskúšať, zastav sa práve v poobedňajšom čase, kedy si môžeš v tichosti posedieť a relaxovať pri vodnej fajke. Podnik sa znova zapĺňa vo večerných hodinách.
Čítajte viac z kategórie: Rozhovory