Nenápadná zelenina zo záhrady je poklad pre zdravie: Zoštíhľuje, bojuje proti cukrovke a zlepšuje trávenie
- Cuketa je najlepším pomocníkom do redukčnej diéty
- Vďaka svojim zložkám prospieva tráveniu aj srdcu
- Navyše je to aj vitamínová bomba
- Cuketa je najlepším pomocníkom do redukčnej diéty
- Vďaka svojim zložkám prospieva tráveniu aj srdcu
- Navyše je to aj vitamínová bomba
Leto nie je len obdobím relaxu na pláži či krásneho opáleného tela. Je to aj obdobie cukety, čo vedia nielen záhradkári, ale aj bežní ľudia. Cuketu teraz nájdeš v akcii v každom obchode. Zadarmo ti ju dá mama, dedo, suseda od vedľa, ešte aj ten jeden kolega donesie igelitku plnú cukety.
Už si preto skúsil cuketový prívarok, cuketu na grile, koláč, a keďže už nevieš, čo s ňou, možno sa uchyľuješ k takému zverstvu, ako je cuketová zmrzlina.
Aj keď jej máš plné zuby, táto zelenina je fantastickým pomocníkom v kuchyni a hlavne pre telo. Nielen že je perfektná na štíhlu líniu, ale dokonca pomáha ozdravovať trávenie, predchádza chorobám srdca a dokonca môže zlepšiť zrak.
Najlepšie jedlo do diéty
Cuketa je obľúbená zelenina, ktorá si získala srdcia mnohých pre svoje nízkokalorické zloženie a množstvo živín. Neobsahuje v podstate žiaden tuk a až 90 % jej zloženia tvorí voda, čo z nej robí ideálnu potravinu pre redukčné diéty. Voda v cukete má prečisťujúce a antibakteriálne účinky na organizmus.
Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu pomáha efektívne odstraňovať prebytočnú vodu a soľ z tela. Tento proces nielen podporuje funkciu obličiek, ale nepriamo prispieva aj k celkovému zdraviu tráviaceho traktu. Stimulácia činnosti čriev je ďalším významným benefitom, ktorý táto potravina prináša.
Ak sa snažíš zhodiť pár kilogramov, táto potravina môže byť tvojím spojencom. Zvyšuje metabolickú aktivitu, čím dodáva energiu a znižuje pocit únavy. Vláknina, ktorú obsahuje, ti pomôže cítiť sa dlhšie sýty, zatiaľ čo draslík prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu.
Pri pohľade na nutričné hodnoty na 100 g čerstvej cukety, zistíme, že ide o skutočne výživnú zeleninu:
- Energia: 17 kcal
- Sacharidy: 3,11 g
- Vláknina: 1 g
- Tuky: 0,32 g
- Bielkoviny: 1,21 g
Cuketa je navyše bohatá na vitamíny A, B, C, E a K, a minerály ako draslík, horčík, fosfor, mangán, selén, sodík, vápnik, vlákninu, zinok a železo. Obsahuje aj prospešné látky ako karotény, riboflavín či folát, informuje portál Zdravoteka.
Rovnako tak dokáže podporiť zdravie srdca a ciev. Kombinácia vlákniny a draslíka priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a celkové fungovanie kardiovaskulárneho systému. Navyše, jej detoxikačné vlastnosti môžu prispieť k omladzovaniu organizmu a redukcii zápalových procesov v tele.
Ako presne jej účinky fungujú?
Cuketa v prvom rade pomáha zlepšiť trávenie vďaka obsahu vody. Ako informuje Modecal News Today, voda v strave pomáha zmäkčovať stolicu a uľahčuje jej prechod, čím znižuje riziko zápchy. Nerozpustná vláknina zase zlepšuje zdravie čriev a podporuje trávenie zvyšovaním objemu stolice. Výskum z roku 2015 dokonca naznačuje, že vláknina môže znížiť riziko chronických ochorení vrátane cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych chorôb a niektorých typov rakoviny.
Cuketa nie je len priateľom nášho tráviaceho systému, ale aj ochrancom zraku. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov luteínu a zeaxantínu môže znížiť riziko očných problémov, ako je vekom podmienená makulárna degenerácia (AMD) a šedý zákal. Antioxidanty, ktorými cuketa oplýva, zohrávajú kľúčovú úlohu aj v boji proti oxidačnému stresu.
Tento stav vzniká, keď je v tele nerovnováha medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi. Voľné radikály, nestabilné atómy v ľudskom tele, síce pomáhajú v boji proti infekciám, ale ich nadbytok môže viesť k poškodeniu tukového tkaniva, DNA a bielkovín. Antioxidanty pomáhajú regulovať hladinu voľných radikálov, čím prispievajú k celkovému zdraviu a môžu slúžiť ako ochrana pred mnohými zdravotnými problémami.
Boj proti cukrovke
Nízky obsah sacharidov v cukete ju predurčuje ako ideálnu potravinu pre reguláciu hladiny cukru v krvi. Používanie cukety ako náhrady za potraviny s vysokým obsahom sacharidov môže viesť k zlepšeniu hladiny glukózy v krvi. Štúdie dokonca ukazujú, že nízkosacharidové diéty môžu byť prospešné pre ľudí s cukrovkou 2. typu a môžu znížiť potrebu medikácie.
Naše srdce tiež ocení pravidelné zaradenie cukety do jedálnička. Vysoký obsah vlákniny môže znížiť riziko koronárnej choroby srdca. Pektín, vo vode rozpustná vláknina prítomná v cukete, môže pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu a lipidov v krvi. Navyše, cuketa je bohatá na draslík, ktorý prispieva k regulácii krvného tlaku, čo je kľúčové pre prevenciu srdcovo-cievnych ochorení a ďalších zdravotných komplikácií. Táto nenápadná zelenina tak predstavuje skutočný poklad pre naše zdravie, podporujúc široké spektrum telesných funkcií od trávenia cez zrak až po srdcovo-cievny systém.
Na krásu tela aj balkóna
Ak chceš z cukety dostať čo najviac, odporúča sa ju konzumovať aj so šupkou. Práve tá je totiž bohatá na vitamín C. Cuketu môžeš dokonca použiť aj na prípravu celotelovej masky. Stačí ju nastrúhať, zmiešať s olivovým olejom a kyslou smotanou. Tak, ako je cuketa letná zelenina, tak je maska z nej účinná na letným slnkom spálenú pokožku. Navyše, keďže patrí do čeľade nenáročnej zeleniny, vieš si ju dopestovať aj na balkóne. A keď začne cuketa kvitnúť nádhernými kvetmi, oživí ti atmosféru tvojej panelákovej terasy.
Zdroje: Zdravoteka, Medical News Today