Nesmel piť mlieko, tak začal dojiť rastlinné kravičky. Plant Cow sa stal hitom, dostal aj ocenenie
- Kristína a Ľuboš sa venujú výrobe rastlinných mliečok
- Vo svojej výrobe si zakladajú hlavne na kvalite
- Okrem rastlinných mliek dnes už v ponuke nájdeš aj vegánske syry, granolu či orechy
- Kristína a Ľuboš sa venujú výrobe rastlinných mliečok
- Vo svojej výrobe si zakladajú hlavne na kvalite
- Okrem rastlinných mliek dnes už v ponuke nájdeš aj vegánske syry, granolu či orechy
Rastlinné náhrady rôznych potravín sú dnes už celkom bežnou súčasťou našich životov. Najmä väčšie reťazce a špecializované obchodíky ponúkajú široké spektrum rastlinných produktov, čomu sa tešia hlavne vegetariáni, vegáni a ľudia s potravinovými intoleranciami.
Podobne to je aj pri náhrade mlieka a mliečnych produktov. Okrem toho, že množstvo ľudí sa mlieku vyhýba z etických dôvodov alebo kvôli životnému štýlu, nájde sa mnoho ľudí, ktorí trpia intoleranciou, v dôsledku ktorej im klasické mlieko škodí.
Vhodnou alternatívou by však okrem bežných náhrad v reťazcoch mohli byť aj lokálne produkty a značky. Jednou z nich je značka Plant Cow, ktorej názov ti už napovie, že ide o značku pre každého, kto hľadá alternatívu bežného mlieka. Okrem toho, že ponúkajú kvalitné rastlinné mlieka, ich kúpou podporíš aj lokálnu tvorbu, v tomto prípade mladého páru – Kristíny a Ľuboša.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Plant Cow už aj v Yeme
„Sme mladý pár, ktorý nikdy neobsedí na mieste, milujeme prírodu, cestovanie, spoznávanie nových kultúr, dobrodružstvá a projekty, ktoré nám dávajú zmysel a prinášajú ľuďom nejakú pridanú hodnotu,“ hovorí o sebe mladý pár, ktorý založil Plant Cow.
Okrem rastlinných mliek dnes už v ponuke nájdeš aj vegánske syry, granolu či orechy. Hlavnou dominantou však ostávajú mliečka rôznych príchutí.
Ako zakladatelia hovoria, ich produkty sú okrem e-shopu dostupné v rôznych obchodoch prevažne na západnom a strednom Slovensku. „V najbližších týždňoch však plánujeme expanziu na východné Slovensko,“ prezrádzajú.
Z najnovších spoluprác sa pár teší napríklad zo spolupráce s Yeme, kde od mája nájdeš už aj mliečka Plant Cow. Ako objasnili, zoznam obchodíkov sa vždy snažia aktualizovať na ich webe alebo na Instagrame.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
V riadení značky si každý našiel to svoje
„Prvým impulzom bola Ľubošova laktózová intolerancia. Nenašli sme však nič, čo by nám chutilo a zároveň pripomínalo klasické mlieko. Tak sme si ho skúsili vyrobiť sami,“ opisuje začiatky Kristína.
Ako pokračuje, mliečka si časom všimli aj ich kamaráti a známi, ktorí si ich chceli kupovať. Tu sa zrodila ešte v ich vtedajšom bratislavskom byte myšlienka založiť Plant Cow.
Čo sa týka riadenia značky, každý si tam našiel to svoje, a tak sa mladý pár navzájom dopĺňa. „Ľuboš vyvíja produkty a vymýšľa inovácie vo výrobe. Doručuje tiež väčšinu našich objednávok,“ hovorí Kika, ktorá sa prihovára ich Plant Cow komunite cez sociálne siete, vybavuje objednávky a vyhľadáva nové príležitosti.
Vo výrobe obaja spoja sily, pustia si nahlas hudbu, ktorú občas doplnia aj tancom a ako Kristína hovorí, doja pre zákazníkov rastlinné kravičky. Avšak vzhľadom na to, že majú čoraz viac objednávok, ich tím tvorí niekoľko ďalších ľudí, ktorí im pomáhajú najmä so sociálnymi sieťami, fotením, výrobou a administratívou.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Mliečka vznikajú v Partizánskom
Aj napriek tomu, že v ponuke Plant Cow nájdeš mnoho príchutí mliečok, to, čo ich spája, sú prémiové oriešky. V súčasnosti sa mladý pár venuje konkrétne výrobe v troch príchutiach – kešu-kokos, mandľa a proteínový lieskovec.
„My doma najčastejšie pijeme lieskovec kvôli jeho výraznej chuti a najkrajšej vôni, ktorá po ňom vo výrobni zostáva. Ľudia si zas veľmi obľúbili kešu-kokos, ktorý je kvôli kokosu prirodzene sladší,“ konštatuje a dodáva, že práve to sa stalo práve ich ikonickým mliečkom.
Mnohých by mohol zaujať proces výroby takéhoto mliečka, ktorý sa od toho klasického značne odlišuje. Ako mladý pár hovorí, výrobný proces má niekoľko krokov a je oveľa ťažší ako ich pôvodná domáca výroba.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
„Samotnej výrobe predchádza namočenie orechov, čo dopomáha k ich lepšej stráviteľnosti. Nasleduje rozmixovanie surovín spolu s filtrovanou vodou, lisovanie (cedenie), počas ktorého vyfiltrujeme nežiadúce zvyšky, plnenie do sklenených fliaš a proces šetrnej pasterizácie. Posledným krokom je etiketovanie samotných fliaš,“ vysvetľujú proces výroby.
Všetky tieto rastlinné mliečka vznikajú v rodnom meste Kristíny v Partizánskom. Suroviny však cestujú z rôznych krajín, od mandlí zo Španielska, až po kešu z Indie. Mladý pár chce postupom času pomôcť aj lokálnej výrobe tým, že zaradia čo najviac surovín zo Slovenska.
Laktózová intolerancia je dnes bežná
Dnes už pojem laktózová intolerancia či alergia na mliečnu bielkovinu nikoho neprekvapí. Je zjavné, že v dnešnom svete je oveľa viac ľudí, ktorí sa musia klasickému mlieko vyhýbať práve kvôli intoleranciám a alergiám.
Mladý pár má na túto problematiku vcelku jasný názor. „Predpokladáme, že za pôvod môže najmä zmena potravín a celkového životného štýlu. Množstvo potravinových intolerancií ma za následok napríklad stres, ktorý oslabuje náš organizmus,“ vysvetľujú.
Ako pokračujú ďalej, istý dopad na to podľa nich majú aj konzervanty, farbivá či stabilizátory, ktoré sa v dnešnej dobe do potravín vo veľkej miere pridávajú. Okrem toho však môžu byť intolerancie aj dedičné.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Rastlinná strava odľahčuje našu planétu
Práve pre ľudí, ktorí trpia rôznymi intoleranciami, prípadne sa jednoducho rozhodli ísť vegánskou cestou, sú rastlinné alternatívy veľmi nápomocné. Pravdou však je, že rastlinná strava akéhokoľvek druhu dokáže výrazne odľahčiť najmä našu planétu.
„Ľudia sa však rozhodnú pre zmenu až keď sa s ňou sami stotožnia. Preto sa snažíme ísť príkladom a budeme sa tešiť, ak tým niekoho inšpirujeme,“ konštatuje mladý pár.
Mnoho ľudí sa podľa zakladateľov Plant Cow rozhoduje pre tieto alternatívy práve kvôli tomu, že väčšina z nich neobsahuje alergény ako je laktóza či lepok, ktoré veľa ľudí muselo z jedálnička vypustiť.
„Je veľmi všeobecné porovnávať rastlinné a živočíšne mlieka, pretože nutrične nie je mlieko ako mlieko. Tak ako aj pri živočíšnom mlieku, treba pozerať na zloženie, pôvod surovín či proces ošetrenia (napríklad UHT spracovanie pri vysokej teplote),“ objasňuje Kristína s Ľubošom.
Mliečka bez konzervantov či umelých sladidiel
Aj napriek tomu, že dnes už nájdeš množstvo rastlinných alternatív vo veľkých reťazcoch, mliečka a produkty Plant Cow sa od ostatných odlišujú práve zložením. „Ako jedny z mála, vo všetkých našich mliečkach máme až 12 % hlavnej zložky,“ vysvetľujú.
Pre porovnanie, v supermarketoch väčšinou nájdeš 2-4 % alternatívy. Znamená to, že ak je mliečko Plant Cow vyrobené z lieskovcov, chuť je naozaj pravá lieskovcová. Okrem toho, v týchto mliečkach nenájdeš žiadne umelé sladidlá či konzervanty, ktoré sú často používané.
„Šetrnou pasterizáciou sme síce výrazne znížili dobu spotreby oproti trvanlivým alternatívam, no vďaka tomu sme v nich zachovali väčšinu pôvodných živín. Navyše je záruka, že mliečka sú vždy čerstvé,“ konštatujú s tým, že prírode sa snažia pomôcť aj sklenenými obalmi, ktoré majú množstvo využití aj po vypití.
Pri rastlinných alternatívach môže ľudí odradiť cena, ktorá je často vyššia. Ako však Kristína hovorí, je potrebné porovnávať porovnateľnú kvalitu. Myslí si však, že kvalita je viac ako kvantita a pri potravinách, ktoré konzumujeme, by to malo byť pre nás obzvlášť podstatné.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
So svojimi mliečkami vyhrali aj ocenenie
Mladý pár sa so svojimi mliečkami teší nie len spokojným zákazníkom, ale aj výhre v súťaži Start-Up Pitch na konferencii Plant-Powered Perspectives. Ako hovoria, táto výhra im pomohla zviditeľniť sa v rámci komunity, ktorá sa zaujíma o rastlinné stravovanie a otvorila nové možnosti.
„Taktiež nám umožnila cenný mentoring i finančnú pomoc, ktorú sme využili na časť vybavenia. Jem pre zem, ktorá túto súťaž organizovala, robí skvelú prácu v oblasti rastlinného stravovania,“ hovorí Kristína.
Myslí si, že porotu zaujali najmä tým, že projektu naozaj veria a robia ho s obrovským nadšením. „V rámci Plant Cow sa nehráme na niečo, čím nie sme. Z človeka vždy vycítiť, či niečo nerobí iba s vidinou zárobku alebo vidí za svojou prácou pridanú hodnotu,“ konštatujú.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Dnes v ponuke Plant Cow nie sú len mliečka, ale aj vegánska granola a vegánske syry, ktoré sú v tomto roku najväčšou novinkou značky. Ako nám mladý pár prezradil, v súčasnosti vyvíjajú výrobu vegánskych jogurtov, na ktoré dostávajú od ľudí najviac dopytov.
V blízkej budúcnosti pripravujú aj zaujímavé spolupráce. „Plánov je teda veľa, preto neustále tvrdo pracujeme na zlepšovaní sa, automatizovaní výroby a vyvíjaní kvalitných rastlinných produktov,“ hovoria s tým, že popri všetkých aktivitách by však naďalej chceli šíriť osvetu o rastlinnom stravovaní.
„Ísť tak príkladom pre všetkých, ktorí sa chcú pridať. Ak sa to podarí čo i len u jedného zarytého „mäsožravca“, bude to mať pre nás význam,“ dodávajú na záver.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Instagram, Plant Cow