Nezdravé stravovanie môže viesť k rakovine orgánu, ktorý by si rozhodne netipoval (ŠTÚDIA)

  • Nová štúdia z University of Florida Health
  • Výskum naznačuje prepojenie medzi stravou a jej vplyvom na vznik rakoviny
Bolesť na hrudi
Ilustračná fotografia Freepik/Drazen Zigic
  • Nová štúdia z University of Florida Health
  • Výskum naznačuje prepojenie medzi stravou a jej vplyvom na vznik rakoviny

Nový výskum z dielne University of Florida Health poukazuje na súvislosť medzi stravovaním a jeho vplyvom na vznik najzákernejších chorôb. To, že zlá strava ovplyvňuje vznik niektorých druhov rakoviny, je už známe. Nová štúdia však poukazuje na orgán, ktorý by si rozhodne netipoval.

Nové zaujímavé zistenia vedcov

Štúdia z dielne University of Florida Health poukázala na to, že rakovina pľúc môže vznikať aj v dôsledku zlého stravovania. 

„Rakovina pľúc sa tradične nepovažuje za chorobu súvisiacu so stravovaním. Ochorenia, ako je rakovina pankreasu alebo rakovina pečene, áno. Pokiaľ však ide o rakovinu pľúc, o myšlienke, že by v tom mohla hrať rolu strava, sa hovorí len zriedka,“ informoval o tom doktor Ramon Sun, ktorý je zároveň riaditeľ Centra pre pokročilý výskum priestorových biomolekúl sa univerzite. Informoval o tom aj portál EurekAlert

Prvá štúdia 

Podľa dostupných informácií ide o prvú štúdiu, ktorá skúma súvislosť medzi rakovinou pľúc a nesprávnou stravou. Potvrdil to aj spoluautor štúdie Matthew Gentry, profesor a predseda biochémie a molekulárnej biológie na UF College of Medicine. Pri výskume vedci využili vysokoobsahovú priestorovú metabolomickú platformu Sun, ktorá bola vytvorená v roku 2020.

„Táto platforma ponúkla novú šošovku na vizualizáciu chorôb a umožnila výskumníkom rozpoznať predtým neobjavené molekulárne vzorce a interakcie s pozoruhodnými detailmi a hĺbkou vhľadu,“ informoval Ramon Sun.

Pri výskume pľúcneho adenokarcinómu, ktorý tvorí približne 40 % prípadov rakoviny pľúc na celom svete, vedci čerpali z 20-ročnej Gentryho a Sunovej štúdie. Táto dlhodobá práca sa pôvodne zameriavala na Laforovu chorobu, extrémne zriedkavé genetické ochorenie.

Nový výskum využíva poznatky o tom, ako sa táto choroba vyvíja, pričom kladie dôraz na nadmerné hromadenie glykogénu. Vedci zistili, že molekula zložená z glukózy sa vo vysokých koncentráciách vyskytuje nielen pri rôznych typoch rakoviny, ale aj pri iných ochoreniach.

„Pľúcny adenokarcinóm (LUAD) je agresívna rakovina definovaná onkogénnymi ovládačmi a metabolickým preprogramovaním. Vysokovýkonná priestorová analýza vzoriek ľudského LUAD odhalila, že akumulácia glykogénu koreluje so zvýšeným stupňom nádoru a zlým prežitím,“ informujú na portáli Nature.

Vedci vykonali laboratórne experimenty a vytvorili počítačové modely, ktoré simulovali zásoby glykogénu v pľúcach. Výsledky ukázali, že pri rakovine pľúc tento sacharid pôsobí ako onkogénny metabolit, ktorý by sa dal prirovnať k obrovskej lízanke. Čím je viac glykogénu v nádorových bunkách, tým rýchlejšie sa nádor v tele rozrastá, informuje EurekAlert. 

„Uprednostnenie stravy bohatej na živiny, udržiavanie aktívneho životného štýlu a minimalizácia príjmu alkoholu sú základnými stratégiami pre dlhodobé zdravie. Podpora lepších stravovacích návykov môže byť účinným nástrojom v prevencii rakoviny pľúc,“ povedal na záver spoluautor štúdie Matthew Gentry. 

Zvýšený výskyt rakoviny pľúc vo svete

Ako sme ťa informovali v našom predchádzajúcom článku, rakovina pľúc sa neustále vo svete zvyšuje. Podľa informácií tento druh rakoviny diagnostikujú aj ľuďom, ktorí za svoj život vôbec nefajčili.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) píše, že dôvodom vzniku tejto rakoviny môže byť aj znečistené ovzdušie. Rakovina pľúc u osôb, ktoré nikdy nefajčili, je v súčasnosti piatou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu na celom svete.

U ľudí, ktorí nikdy nefajčili, sa tento druh rakoviny takmer vždy vyskytuje vo forme adenokarcinómu. Ten sa stal najbežnejším zo všetkých štyroch variantov tohto ochorenia. Ochorenie postihuje mužov aj ženy. V roku 2022 bolo zaznamenaných približne 200 000 prípadov adenokarcinómu, ktoré súviseli so znečistením ovzdušia.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Nature, EurekAlert, SIU 

Najnovšie videá

Trendové videá