Nezvyčajný projekt slovenského bistra: Jedlo zadarmo tu dostane každý
- Projekt slovenského bistra oslovil množstvo ľudí
- Najesť sa tam môže zadarmo každý, kto je hladný
- Projekt slovenského bistra oslovil množstvo ľudí
- Najesť sa tam môže zadarmo každý, kto je hladný
Ľudia bez domova, mladé mamičky alebo tri žiačky zo základnej školy, ktoré mali peniaze iba na jeden kúsok pizze, ktorý si chceli rozdeliť. V ilavskom bistre Kámo na Mierovom námestí je vítaný každý, kto je hladný a nemá peniaze.
O svojom projekte informovalo bistro na sociálnej sieti. Ich fotografia, ktorá ukazuje tabuľu s nápisom „JEDLO ZADARMO“, sa začala postupne šíriť na internete.
Za bloček jedlo zadarmo
Návštevníci bistra v Ilave môžu za jedlo zaplatiť navyše a následne pripnúť bloček s nápisom „DAR“ na nástenku. Z nej si ho môže zobrať každý, kto sa chce najesť, a v bistre si ho vymení za čerstvý pokrm.
„Ďakujem vám všetkým za tieto dary jedla pre ľudí, čo si to nemôžu dovoliť. Je to úžasné, že aj veľa mladých ľudí daruje jedlo pre druhých,“ napísal majiteľ bistra Kámo.
Majiteľ zároveň pripomenul, že jedlo zadarmo si môžu vychutnať nielen ľudia bez domova. Podarilo sa im napríklad potešiť aj deti, ktoré si nemohli dovoliť viac než iba jeden kúsok pizze.
„Prišli tri staršie deti a chceli si kúpiť jeden kúsok pizze na tri časti. Janka im vysvetlila, že si môžu zobrať bločky z nástenky a každá z nich dostane pizzu zadarmo. Vďaka vám. Ten úsmev v ich tvárach bol úžasný,“ opisuje majiteľ prípad, ktorý sa u nich odohral.
V ilavskom bistre ponúkajú šišky a pizzu. Majú tu aj polievky, ktoré sú najvyhľadávanejšie medzi ľuďmi, ktorí nemajú strechu nad hlavou. Ak sa aj náhodou stane, že na nástenke nie je bloček na polievku, samotné bistro ju zaplatí.
Zvukové laboratórium
Zaujímavé miesta sa nachádzajú aj v Bratislave. Ako sme ťa informovali, na Mlynarovičovej ulici v Bratislave sídli jedinečné zvukové laboratórium, ktorého hlavnou umeleckou náplňou sú rôzne výstavy, workshopy, prednášky, ale najmä unikátne tiché koncerty. Vďaka tomuto miestu pocítiš silu ticha a zistíš, čo všetko vlastne dokáže.
LOM space založili v roku 2018. Predstavuje koncept zvukového laboratória bratislavského výrobcu labelov a audiozariadení s rovnomenným názvom LOM.
LOM je nahrávacia spoločnosť a výrobca nástrojov so sídlom v Bratislave na Slovensku. V roku 2011 ju založili Jonáš Gruska, Or.lock a Angakok Thoth. Časť vydavateľstva sa zameriava najmä na neznámych alebo zabudnutých experimentálnych umelcov z východnej Európy.
V roku 2014 taktiež vznikla nová edícia zvaná FIELDS. Tá sa zameriava na nové terénne nahrávky od začínajúcich umelcov z rovnakej geografickej oblasti zamerania. Nedávno spoločnosť LOM spustila novú divíziu s názvom LOM Instruments, ktorá sa venuje uvoľňovaniu experimentálnych softvérových a hardvérových nástrojov.
LOM ponúka rôzne druhy techniky pre všetkých zvukových nadšencov či profesionálov. A nenájdeš tu iba citlivé mikrofóny pre nahrávanie v teréne, ale aj celkový zvukový dizajn a nezvyčajné zvuky, nahrávky a experimentálne hudobné počiny.
Netradičný tichý koncert
V repertoári má LOM od svojho založenia napríklad krsty kníh, LOM kino, výstavy svetových výtvarných umelcov, oslavu jubilejných 5. narodenín svojho vzniku a predovšetkým projekt s názvom Mikrozvuk.
V rámci tohto konceptu môžu návštevníci zažiť netradičný tichý koncert, kde hlavným aspektom nie je hudba, ale zvuky. Tento druh podujatí sa vždy koná v komornej atmosfére, aby si mohol zapojiť všetky svoje vnemy, a získať tak pridanú hodnotu svojho vlastného zvuku.
Tematika organizovaných koncertov bola vždy iná, rovnako aj pozvaní zahraniční umelci. Poslednými hosťami v LOM space boli Atte Elias Kantonen (zvukový umelec a skladateľ z Helsínk) a Vic Bang (zvuková umelkyňa z Buenos Aires).
LOM space je ozaj priestor pre všetkých milovníkov zvuku. Svoje služby dokonca rozšíril o ďalšie dve kategórie. V prípade záujmu si v LOM komunitnej knižnici vieš zapožičať ľubovoľnú literatúru zameranú na tému zvuku, sound art, tvorbu hudobných nástrojov a ďalších príbuzných oblastí.
Zdroj: FB/Bistro KÁMO - rýchle občerstvenie