Nie sú to halušky ani pirohy. Toto je najpopulárnejšie jedlo na Slovensku

  • Slovenská kuchyňa je rôznorodá a ponúka „z každého rožku trošku“
  • Toto je 10 najobľúbenejších jedál na Slovensku
halušky, trdelník
Ilustračný obrázok Wikimedia/Zlerman,Gregory finster
  • Slovenská kuchyňa je rôznorodá a ponúka „z každého rožku trošku“
  • Toto je 10 najobľúbenejších jedál na Slovensku

Slovenská kuchyňa je rôznorodá a ponúka „z každého rožku trošku“. Na svoje si prídu milovníci mäsa, no aj vegetariáni alebo vegáni. Vybrať ten najlepší pokrm však nie je úplne jednoduché. Za jednoduché možno označiť vyberanie tých najpopulárnejších. 

Tento rebríček zostavil portál Taste Atlas a ty sa teraz môžeš pozrieť, či sa v ňom umiestnil aj tvoj favorit.

V prípade, že ťa zaujímajú najhoršie slovenské jedlá, si prečítaj tento článok

10. Lokše

Na 10. mieste sa umiestnili lokše, ktoré sú skvelou prílohou napríklad ku kačke s kapustou. Toto jedlo sa však dá jesť aj na sladký spôsob a možno teda predpokladať, že aj mnohé spôsoby podávania sú dôvodom, prečo sa lokše objavili v tomto rebríčku.

9. Laskonky

Ide o zákusok, ktorý zoženieš v každej cukrárni. Ani jeho príprava doma však nie je náročná. Sú obľúbené aj v susednom Česku, pričom pozostávajú z dvoch chrumkavých „pusiniek“, medzi ktorými sú rôzne maslové plnky. Túto chuťovku oceňujú najmä milovníci kávy, ktorí si k nej vždy radi do niečoho zahryznú. 

8. Makovník

Kto nepozná makovník, ten akoby ani nebol. Tradičný koláč plnený makom, no aj orechmi alebo kakaom sa v slovenských domácnostiach objavuje často, vďaka čomu sa objavil aj v tomto rebríčku. Mnohým ľuďom pripomína prázdniny u babičky a jeho príprava je tiež úplne jednoduchá. Koláč sa často podáva s čajom alebo kávou.

7. Skalický trdelník

Ďalšou sladkou pochúťkou, ktorá sa objavila v rebríčku Taste Atlas, je skalický trdelník. 

Ide o výnimočné jedlo, pretože ako informuje denník SME, v roku 2007 sa mu ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských jedál podarilo získať ochranné označenie registrované Európskou komisiou. 

Trdelník sa dá zohnať takmer v každom meste, pričom najčastejšie ich ponúkajú v stánkoch s jedlom. Možno však tvrdiť, že toto jedlo lepšie chutí na rôznych jarmokoch alebo trhoch. Trdelník si svojich fanúšikov našiel aj vďaka tomu, že sa predáva v rôznych variantoch. Je teda iba na tebe, či sa rozhodneš pre kakaový, orechový alebo iný. 

6. Zemiakové placky

Súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne sú aj zemiakové placky, ktoré nesmú v tomto rebríčku chýbať. Aj ako v prípade lokší, aj tu platí, že ide o skvelú prílohu, ktorou možno doplniť množstvo hlavných chodov. 

TOP 5 najpopulárnejších slovenských jedál  >>

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: SME, Taste Atlas

Najnovšie videá

Trendové videá