Nie sú to halušky ani pirohy. Toto je najpopulárnejšie jedlo na Slovensku
- Slovenská kuchyňa je rôznorodá a ponúka „z každého rožku trošku“
- Toto je 10 najobľúbenejších jedál na Slovensku

- Slovenská kuchyňa je rôznorodá a ponúka „z každého rožku trošku“
- Toto je 10 najobľúbenejších jedál na Slovensku
Slovenská kuchyňa je rôznorodá a ponúka „z každého rožku trošku“. Na svoje si prídu milovníci mäsa, no aj vegetariáni alebo vegáni. Vybrať ten najlepší pokrm však nie je úplne jednoduché. Za jednoduché možno označiť vyberanie tých najpopulárnejších.
Tento rebríček zostavil portál Taste Atlas a ty sa teraz môžeš pozrieť, či sa v ňom umiestnil aj tvoj favorit.
V prípade, že ťa zaujímajú najhoršie slovenské jedlá, si prečítaj tento článok.
10. Lokše
Na 10. mieste sa umiestnili lokše, ktoré sú skvelou prílohou napríklad ku kačke s kapustou. Toto jedlo sa však dá jesť aj na sladký spôsob a možno teda predpokladať, že aj mnohé spôsoby podávania sú dôvodom, prečo sa lokše objavili v tomto rebríčku.
9. Laskonky
Ide o zákusok, ktorý zoženieš v každej cukrárni. Ani jeho príprava doma však nie je náročná. Sú obľúbené aj v susednom Česku, pričom pozostávajú z dvoch chrumkavých „pusiniek“, medzi ktorými sú rôzne maslové plnky. Túto chuťovku oceňujú najmä milovníci kávy, ktorí si k nej vždy radi do niečoho zahryznú.
8. Makovník
Kto nepozná makovník, ten akoby ani nebol. Tradičný koláč plnený makom, no aj orechmi alebo kakaom sa v slovenských domácnostiach objavuje často, vďaka čomu sa objavil aj v tomto rebríčku. Mnohým ľuďom pripomína prázdniny u babičky a jeho príprava je tiež úplne jednoduchá. Koláč sa často podáva s čajom alebo kávou.
7. Skalický trdelník
Ďalšou sladkou pochúťkou, ktorá sa objavila v rebríčku Taste Atlas, je skalický trdelník.
Ide o výnimočné jedlo, pretože ako informuje denník SME, v roku 2007 sa mu ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských jedál podarilo získať ochranné označenie registrované Európskou komisiou.
Trdelník sa dá zohnať takmer v každom meste, pričom najčastejšie ich ponúkajú v stánkoch s jedlom. Možno však tvrdiť, že toto jedlo lepšie chutí na rôznych jarmokoch alebo trhoch. Trdelník si svojich fanúšikov našiel aj vďaka tomu, že sa predáva v rôznych variantoch. Je teda iba na tebe, či sa rozhodneš pre kakaový, orechový alebo iný.
6. Zemiakové placky
Súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne sú aj zemiakové placky, ktoré nesmú v tomto rebríčku chýbať. Aj ako v prípade lokší, aj tu platí, že ide o skvelú prílohu, ktorou možno doplniť množstvo hlavných chodov.
TOP 5 najpopulárnejších slovenských jedál >>
5. Šišky
Na piatom mieste sa umiestnili tradičné šišky, ktoré sú obľúbené nielen na Slovensku, ale aj v iných európskych krajinách.
Pripravujú sa z kysnutého cesta, pričom na vonkajšej strane sú zlaté a chrumkavé a vo vnútri mäkké a vzdušné. Šišky možno pripraviť bez plnky, no obľúbené sú najmä s džemom alebo čokoládovou plnkou. Nesmieme však zabúdať na poriadne posypanie cukrom.
4. Kapustnica
Bolo iba otázkou času, kedy sa v rebríčku objaví obľúbená kapustnica, ktorú si mnohí spájajú najmä s vianočnými sviatkami. Spôsobov prípravy kapustnice je mnoho. Niekto obľubuje jej diétnu verziu, iní ju poriadne naplnia hríbmi, údeným mäsom a klobásou.
3. Bryndzové halušky
V tomto rebríčku nesmú chýbať bryndzové halušky, ktoré možno považovať za národný poklad. Ide o jednoduché jedlo, ktoré pozostáva z halušiek, bryndze a slaniny. Halušky sa podávajú s kyslým mliekom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
2. Halušky
Druhé miesto rebríčka patrí čistým haluškám. Spôsobené to je možno tým, že sa dajú podávať na množstvo spôsobov. Najobľúbenejšie sú už spomínané bryndzové halušky, no nezaostávajú ani halušky s kapustou. Halušky sú tiež skvelou prílohou, pričom často sa podávajú napríklad s perkeltom alebo paprikášom.
1. Guláš
Jednoznačným favoritom sa stal guláš. Kým začneš šomrať, že ide o maďarské jedlo, ide o jedlo, ktoré je na Slovensku bežné a veľmi obľúbené. Tak to je aj v Česku, pričom každá krajina sa môže pochváliť vlastnou, mierne odlišnou verziou. Guláš často pozostáva z hovädzieho a bravčového mäsa alebo diviny. Na Slovensku ho najčastejšie jeme v kotlíkovej verzii s rajčinami, paprikou a zemiakmi.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: SME, Taste Atlas