Nika si s tímom otvorila vychytenú československú pekáreň. Teší sa masívnemu záujmu, pravidelne tu majú vypredané
- Slovenka Nika študovala v Piešťanoch a pracovala v Amerike
- Dnes v Prahe spoluvlastní obľúbenú pekáreň
- Prežili v nej ťažké časy, dnes si užívajú úspech
- Slovenka Nika študovala v Piešťanoch a pracovala v Amerike
- Dnes v Prahe spoluvlastní obľúbenú pekáreň
- Prežili v nej ťažké časy, dnes si užívajú úspech
V srdci Prahy rozkvitá sladká senzácia – unikátny koncept Kus Koláče, ktorý do hlavného mesta Českej republiky priniesla Slovenka Nika Vavrová. Tento podnik, ktorý často eviduje desiatky metrov dlhé rady a pravidelné vypredáva, nepriťahuje len Slovákov, ale stáva sa hitom pre mnohých milovníkov koláčov z rôznych kútov sveta.
Nika, spolumajiteľka a mozog projektu, zdieľa svoj príbeh aj so Startitup. Prezradila detaily o začiatkoch jej cesty, záľube v tradičnom pečení a jej ceste z Piešťan cez USA až do Prahy.
Z Piešťan cez Ameriku až do Prahy
Za projektom Kus Koláče stojí 34-ročná Nika Vavrová s 28-ročným kolegom Jardom Prokšom spolu s kolektívom 13 šťastných zamestnancov v rozmedzí od 22 do 39 rokov, bez ktorých by projekt neexistoval. „Podieľajú sa totiž svojím know-how na celkovom koncepte, na tvorbe receptúr, sezónnych aktualizácií sortimentu, cenotvorbe a nesmierne si ich za to vážim,“ dodáva.
Nika pracuje v gastrosektore už od 18 rokov. Je absolventkou Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch a zároveň má vyštudovanú aj vysokú školu zameranú na obchod. Študovala aj v Spojených štátoch, kde istý čas žila a pracovala, no po návrate sa pred siedmimi rokmi definitívne usídlila v Prahe.
Tam pracovala pre reštauračnú sieť Ambiente v pozícii hostesky, čašníčky, vrchnej, prevádzkarky až po manažérku. Vždy však pracovala s ľuďmi a popri práci piekla rodine a kamarátom torty a koláče.
„Pečenie bolo vždy súčasťou môjho života, môj relax, moja veľká záľuba. Rodina a kamaráti moje pečenie odporučili zase ďalším, vďaka tejto reklame som sa rozhodla, že by som začala piecť profesionálne. Bola som unavená a otrávená z tejto práce a chcela som sa stiahnuť do zákulisia.“
Začala v prenajatej malej cukrárenskej dielni a piekla individuálne objednávky. Prvou B2B objednávkou sa všetko rozbehlo. Keď bol záujem väčší, oslovila kamaráta a súčasného kolegu Jardu, ktorý pracoval ako šéfkuchár menšieho bistra v Prahe. Ten ponuku prijal.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Korona ich nezastavila, práve naopak
Nika si uvedomovala, že je v Prahe diera s produktami, ktoré ponúkala. Kvôli dopytu a stálym odberateľom sa rozhodla nájsť väčšie priestory a skĺbila svoju vášeň s prácou. „Zo začiatku nás neodrádzalo nič, vedeli sme, že máme klientelu a príjem, ktorý nám pokryje náklad,“ hovorí.
Nájomnú zmluvu podpísali v januári roku 2020, začali pripravovať priestory a o dva mesiace ich zastavila koronová kríza. V tej dobe už mali prenájom na 5 rokov a peniaze vrazili do projektu, o ktorom zrazu začali pochybovať. „Toto bol moment, kedy som zaváhala, či to nie je znamenie. Neodradilo nás to a úspešne sme náš projekt rozbehli v júli toho roka.“
Chceli otvoriť pekáreň, ktorá bude zásobovať pražské podniky bez zázemia na výrobu sladkej ponuky. Spočiatku chceli koláče dodávať iným, no neskôr sa rozhodli postaviť si u seba predajný pult, aby si zákazník mohol cestou do práce kúpiť koláč priamo u nich.
„Vedeli sme, že spoluprácami peniaze zarobíme, no chceli sme mať u nás aj osobnejšiu stránku, a to vo forme klasického malého obchodu v štýle ,prídem, kúpim, odídem‘,“ píše, pričom hovorí, že sa ich cieľ zmenil. Zrazu mali každodenne vypredané a začali robiť tržby, o akých sa im ani nesnívalo.
„Piekli sme od rána do večera a nebolo dosť. Bol to splnený sen a zároveň aj nočná mora každého podnikateľa.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Do sveta avokádových toastov prinášajú makové buchty >>>
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.