Nika si s tímom otvorila vychytenú československú pekáreň. Teší sa masívnemu záujmu, pravidelne tu majú vypredané
- Slovenka Nika študovala v Piešťanoch a pracovala v Amerike
- Dnes v Prahe spoluvlastní obľúbenú pekáreň
- Prežili v nej ťažké časy, dnes si užívajú úspech
- Slovenka Nika študovala v Piešťanoch a pracovala v Amerike
- Dnes v Prahe spoluvlastní obľúbenú pekáreň
- Prežili v nej ťažké časy, dnes si užívajú úspech
Koncept Kus Koláče je jednoznačný – sladká československá pekáreň, ktorá pečie recepty babičiek, teda staré historické recepty, ktoré prerába do aktuálnej doby. Ide o otvorenú výrobu a produkty sa pečú pred očami zákazníkov. Pečú niekoľkokrát denne a čerstvo, aby si zákazník domov ešte odniesol pečivo teplé.
Pracujú s presvedčením, že nemajú čo schovávať a chcú byť transparentní, aby si bol zákazník istý, že nepredávajú polotovary. Zakladajú si na kvalitných surovinách, poctivosti a kultúre. „Vo svete banánových chlebíkov a avokádových toastov je podľa mňa veľmi fajn mať miesto, kde pečú výborný moravský koláč, valašský frgal, bryndzový posúch či makové buchty.“
Obchod sídli na ulici Korunní v pražských Vinohradoch. Majiteľ celého domu v ňom zároveň aj osobne býva a riešenie nájomného či prerábok nie je problém. Pred tým, než si priestory prenajali, v nich sídlila obrazová galéria.
„Vždy som si hovorila, že by to bol krásny priestor na pekáreň. Privolávala som si to, raz sa majiteľ galérie odsťahoval a o priestoroch som sa dozvedela skôr, než boli inzerované. Na naše prekvapenie sme v archívoch zistili, že na tomto mieste bola pred 30 rokmi malá pekáreň. Asi to zariadil osud.“
300-percentný nárast cien bol pre mnohých devastačný, hovorí
Do prerábky priestorov o veľkosti 60 metrov štvorcových na začiatku investovali 50-tisíc eur. Financie čerpali z vlastných zásob a nebrali si žiaden úver ani pôžičku. Investovali to, čo mali, kúpili to, čo si mohli dovoliť, začínali skromnejšie a neskôr zariaďovali to, na čo prvotne nemali.
Nechceli byť zadlžení, berú sa ako malý rodinný podnik, nie ako veľká firma s investormi. Všetko čo majú, majú odrobené za dlhé roky práce v gastrosektore. Investícia sa im však už vrátila, a to oveľa skôr, ako predpokladali.
Inflácia ich ovplyvnila rapídne, suroviny ako olej, múka, cukor, vajíčka či mlieko šli hore o 100 či 300 percent. To isté platí aj o zálohách za energie. „Pre veľa podnikov boli posledné dva roky devastačné. Zdražovali sme niekoľkokrát, ale nikdy sa to neodrazilo na kvalite.“
Ich zákazníci si priplatili, podržali ich aj napriek inflácii, pochopili ich a vďaka nim sa podnik drží v plusových číslach.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Majitelia, ktorí nesedia v kancelárii >>>
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.