Nová štúdia: Majitelia reštaurácií, hotelov a fitnescentier majú problém. Podľa vedcov sú tieto zariadenia „superšíriteľmi“
- Nová štúdia údajov o mobilite ľudí, ktorá bola vykonaná na základe dát z mobilných telefónov môže objasniť ako sa COVID-19 šíri
- Vedci priniesli zlú správu pre podnikateľov, potvrdili, že väčšina prenosov COVID-19 sa vyskytuje na „superšíriteľských“ miestach
- Reštaurácie sú štyrikrát rizikovejšie ako kaviarne alebo telocvične
- Nová štúdia údajov o mobilite ľudí, ktorá bola vykonaná na základe dát z mobilných telefónov môže objasniť ako sa COVID-19 šíri
- Vedci priniesli zlú správu pre podnikateľov, potvrdili, že väčšina prenosov COVID-19 sa vyskytuje na „superšíriteľských“ miestach
- Reštaurácie sú štyrikrát rizikovejšie ako kaviarne alebo telocvične
Štúdia údajov o mobilite ľudí, ktorá bola vykonaná na základe dát z mobilných telefónov môže objasniť ako sa COVID-19 šíri v regiónoch a mestách. Výsledky ale nepotešia reštaurácie, hotely a fitnescentrá, ktoré už dnes hlásia problémy.
Sledovali mobilné dáta 98 miliónov ľudí
Recenzovaná štúdia vedcov zo Stanfordskej univerzity, Northwestern University a Chan Zuckerberg Biohub zo San Franciska bola publikovaná v odbornom periodiku Nature, pričom skúmala anonymné údaje z mobilných telefónov 98 miliónov ľudí. Do štúdie bolo zahrnutých 10 miest z USA, a to Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco a Washington D.C.. Dáta boli zbierané od marca do mája tohto roku.
Štúdia sledovala pohyb ľudí do a z vnútorných verejných priestorov, potom počítala frekvenciu premávky na každé navštívené miesto, ako aj čas strávený na konkrétnom mieste, a štvorcové zábery z každého miesta. Pomocou miery infekcie v oblasti a pomocou „štandardných predpokladov infekčných chorôb“ určili, ako sa choroba šíri na miestach.
Reštaurácie sú štyrikrát rizikovejšie ako kaviarne alebo telocvične
Štúdia priniesla zlú správu pre podnikateľov, potvrdila, že väčšina prenosov COVID-19 sa vyskytuje na „superšíriteľských“ miestach – ako sú reštaurácie s kompletnými službami, fitnescentrá a kaviarne – miesta, kde ľudia zostávajú v malých priestoroch po dlhšiu dobu. Vedci v tlačovej správe tvrdia, že špecifickosť ich modelu by mohla slúžiť ako nástroj pre úradníkov, ktorým pomôžu minimalizovať šírenie COVID-19, keď znovu otvárajú podniky, a to pomocou kompromisov medzi počtom nových prípadov a stratou z nedostatočného predaja, ak sa otvoria prevádzky napríklad na 20% alebo 50% kapacity.
„Reštaurácie boli zďaleka najrizikovejšími miestami, asi štyrikrát rizikovejšími ako telocvične a kaviarne, nasledovali hotely,“ pokiaľ ide o možnosť novej nákazy, uviedol podľa New York Times Jure Leskovec, počítačový vedec na Stanfordskej univerzite a hlavný autor štúdie.
Štúdia tak potvrdzuje nedávnu štúdiu Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorá v septembri uviedla, že u ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že by sa v posledných dvoch týždňoch stravovali v reštaurácií, ako u tých, ktorí mali negatívny test.
10% miest bolo v Chicagu zodpovedných 80% infekcií
Vedci zistili, že v Chicagu je za šírenie vírusu zodpovedných iba 10% takzvaných „záujmových miest“ – od reštaurácií s kompletnými službami až po autosalóny, viac ako 80% infekcií COVID-19 v meste. Bez toho, aby sa obmedzil pohyb ľudí, alebo bez implementácií iných opatrení na zabránenie šírenia, by sa tretina populácie USA nakazila na COVID-19 v priebehu jedného mesiaca.
„To znamená, že vírus sa šíri veľmi rýchlo a spoločenské dištancovanie a pobyt doma sú účinnými opatreniami na zabránenie šíreniu vírusu,“ dodal Leskovec.
Čítajte viac z kategórie: Koronavírus
Zdroje: Nature, New York Times