Nová štúdia: Majitelia reštaurácií, hotelov a fitnescentier majú problém. Podľa vedcov sú tieto zariadenia „superšíriteľmi“

  • Nová štúdia údajov o mobilite ľudí, ktorá bola vykonaná na základe dát z mobilných telefónov môže objasniť ako sa COVID-19 šíri
  • Vedci priniesli zlú správu pre podnikateľov, potvrdili, že väčšina prenosov COVID-19 sa vyskytuje na „superšíriteľských“ miestach
  • Reštaurácie sú štyrikrát rizikovejšie ako kaviarne alebo telocvične
pivo krčma
TASR/AP/Petr David Josek
  • Nová štúdia údajov o mobilite ľudí, ktorá bola vykonaná na základe dát z mobilných telefónov môže objasniť ako sa COVID-19 šíri
  • Vedci priniesli zlú správu pre podnikateľov, potvrdili, že väčšina prenosov COVID-19 sa vyskytuje na „superšíriteľských“ miestach
  • Reštaurácie sú štyrikrát rizikovejšie ako kaviarne alebo telocvične

Štúdia údajov o mobilite ľudí, ktorá bola vykonaná na základe dát z mobilných telefónov môže objasniť ako sa COVID-19 šíri v regiónoch a mestách. Výsledky ale nepotešia reštaurácie, hotely a fitnescentrá, ktoré už dnes hlásia problémy.

Sledovali mobilné dáta 98 miliónov ľudí

Recenzovaná štúdia vedcov zo Stanfordskej univerzity, Northwestern University a Chan Zuckerberg Biohub zo San Franciska bola publikovaná v odbornom periodiku Nature, pričom skúmala anonymné údaje z mobilných telefónov 98 miliónov ľudí. Do štúdie bolo zahrnutých 10 miest z USA, a to Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco a Washington D.C.. Dáta boli zbierané od marca do mája tohto roku.

Štúdia sledovala pohyb ľudí do a z vnútorných verejných priestorov, potom počítala frekvenciu premávky na každé navštívené miesto, ako aj   čas strávený na konkrétnom mieste, a štvorcové zábery z každého miesta. Pomocou miery infekcie v oblasti a pomocou „štandardných predpokladov infekčných chorôb“ určili, ako sa choroba šíri na miestach.

zdroj: Unsplash/K8

Reštaurácie sú štyrikrát rizikovejšie ako kaviarne alebo telocvične 

Štúdia priniesla zlú správu pre podnikateľov, potvrdila, že väčšina prenosov COVID-19 sa vyskytuje na „superšíriteľských“ miestach – ako sú reštaurácie s kompletnými službami, fitnescentrá a kaviarne – miesta, kde ľudia zostávajú v malých priestoroch po dlhšiu dobu. Vedci v tlačovej správe tvrdia, že špecifickosť ich modelu by mohla slúžiť ako nástroj pre úradníkov, ktorým pomôžu minimalizovať šírenie COVID-19, keď znovu otvárajú podniky, a to pomocou kompromisov medzi počtom nových prípadov a stratou z nedostatočného predaja, ak sa otvoria prevádzky napríklad na 20% alebo 50% kapacity.

„Polovica reštaurácií je zbytočných, nech skrachujú.“ V Česku majú veselo, šéf odborov má jasno

„Reštaurácie boli zďaleka najrizikovejšími miestami, asi štyrikrát rizikovejšími ako telocvične a kaviarne, nasledovali hotely,“ pokiaľ ide o možnosť novej nákazy, uviedol podľa New York Times Jure Leskovec, počítačový vedec na Stanfordskej univerzite a hlavný autor štúdie.

Štúdia tak potvrdzuje nedávnu štúdiu Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorá v septembri uviedla, že u ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že by sa v posledných dvoch týždňoch stravovali v reštaurácií, ako u tých, ktorí mali negatívny test.

zdroj: Unsplash/Esther Lin

10% miest bolo v Chicagu zodpovedných 80% infekcií 

Vedci zistili, že v Chicagu je za šírenie vírusu zodpovedných iba 10% takzvaných „záujmových miest“ –  od reštaurácií s kompletnými službami až po autosalóny, viac ako 80% infekcií COVID-19 v meste. Bez toho, aby sa obmedzil pohyb ľudí, alebo bez implementácií iných opatrení na zabránenie šírenia, by sa tretina populácie USA nakazila na COVID-19 v priebehu jedného mesiaca.

„To znamená, že vírus sa šíri veľmi rýchlo a spoločenské dištancovanie a pobyt doma sú účinnými opatreniami na zabránenie šíreniu vírusu,“ dodal Leskovec.

Zdroje: Nature, New York Times

Najnovšie videá

Trendové videá