Nová štúdia môže zasadiť smrteľnú ranu gastro biznisu. Reštiky a bary sú plné koronavírusu
- Nová štúdia amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) spája stravovanie v reštauráciách so zvýšeným rizikom nákazy
- U dospelých, ktorí mali pozitívny test na Covid-19, zistili skoro dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že sa stravovali v reštaurácii
- Pozitívni pacienti, ktorí nepoznali zdroj svojej nákazy, zvykli hlásiť aj návštevy barov a kaviarní
- Vedci v štúdii spájajú riziko nákazy s cirkuláciou vzduchu, no dodávajú, že je potrebná ďalšia rozsiahlejšia štúdia
- Nová štúdia amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) spája stravovanie v reštauráciách so zvýšeným rizikom nákazy
- U dospelých, ktorí mali pozitívny test na Covid-19, zistili skoro dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že sa stravovali v reštaurácii
- Pozitívni pacienti, ktorí nepoznali zdroj svojej nákazy, zvykli hlásiť aj návštevy barov a kaviarní
- Vedci v štúdii spájajú riziko nákazy s cirkuláciou vzduchu, no dodávajú, že je potrebná ďalšia rozsiahlejšia štúdia
Nová štúdia amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zverejnená na ich webovej stránke spája stravovanie v reštauráciách so zvýšeným rizikom nákazy. U dospelých, ktorí mali pozitívny test na Covid-19, zistili dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že stravovali v reštaurácii počas 14 dní pred ochorením ako tí, ktorí mali negatívny test. Okrem toho pozitívni pacienti, ktorí nepoznali zdroj svojej nákazy, zvykli hlásiť aj návštevy barov a kaviarní.
Štúdia zozbierala údaje o 314 dospelých, ktorí boli testovaní na Covid-19, pretože sa u nich objavili príznaky. Z toho 154 sa preukázalo ako pozitívnych a 160 ako negatívnych. Testy boli vykonané v jedenástich rôznych zdravotníckych zariadeniach v desiatich štátoch USA, a to Kalifornia, Colorado, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Severná Karolína, Ohio, Tennessee, Utah a Washington.
Vedci u nich skúmali ich pracovné i voľnočasové aktivity. Zameriavali sa aj na prevenciu a ako respondenti dodržiavali opatrenia, ktoré majú zabrániť nákaze ochorením koronavírusu ako napríklad nosenie rúška alebo dodržiavanie odstupu.
Výsledky ukázali, že u ľudí, ktorí mali pozitívny test na Covid-19, existuje skoro dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že sa stravovali v reštaurácii počas 14 dní pred ochorením ako tí, ktorí mali negatívny test. Okrem toho pozitívne testovaní viac navštevovali aj posilňovne a kostoly, ale tam bol rozdiel len nepatrný.
Vedci vidia možné riziko nákazy v cirkulácii vzduchu
U 42 % respondentov, ktorí mali pozitívny test, zistili, že majú blízky kontakt s najmenej jednou osobou, o ktorej je známe, že má Covid-19. Väčšinou sa jednalo o osoby z blízkych kontaktov napríklad o členov jednej rodiny.
Vedci v štúdii vidia možné riziko nákazy v cirkulácii vzduchu. „Správy o expozíciách v reštauráciách súviseli s cirkuláciou vzduchu. Smer, vetranie a intenzita prúdenia vzduchu môžu mať vplyv na prenos vírusu, aj keď sú dodržiavané sociálne dištančné opatrenia a použitie masky. Masky sa nedajú účinne nosiť pri jedle a pití, zatiaľ čo nakupovanie a množstvo ďalších vnútorných aktivít nevylučuje použitie masky,“ píše sa v štúdii.
Vedci zároveň, ale odkazujú, že je potrebný ďalší výskum, ktorý by bol podrobnejší a rozsiahlejší a zároveň by rozlišoval medzi vonkajším stravovaním a vnútorným.
Naše ministerstvo zaradilo reštaurácie do oblasti stredného rizika
Naše Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo jednoduchého sprievodcu činnosťami, v ktorom zaradilo stravovanie v reštauráciách do oblasti stredného rizika. Naopak, stravovanie na terase sa dostalo do pásma nízkeho rizika.
Podľa ministerstva sú najrizikovejšími udalosťami, kde sa podáva strava, a to oslavy, svadby a kary. Vysoko rizikové sú aj bufety. Na vrchole rebríčka sú nočné kluby a interiérové bary.
V príručke sa radí dodržiavať heslo ROR: rúška, odstup a umývanie rúk.
Čítajte viac z kategórie: Koronavírus
Zdroje: CDC, NBC News