Nové zistenia o prírodných doplnkoch výživy. Môžu poškodiť pečeň, užíva ich mnoho Slovákov

  • Mnohí ľudia sa spoliehajú na prírodné doplnky výživy
  • Niektoré môžu pri dlhodobom užívaní poškodiť pečeň
kurkuma
  • Mnohí ľudia sa spoliehajú na prírodné doplnky výživy
  • Niektoré môžu pri dlhodobom užívaní poškodiť pečeň

V posledných rokoch sa užívanie doplnkov výživy stalo nesmierne populárnym. Čoraz viac ľudí sa uchyľuje k prírodným produktom a rôznym bylinkám, ktoré sú často považované za bezpečnejšie alternatívy k tradičným liekom. Rastúci počet štúdií však ukazuje, že niektoré z týchto populárnych doplnkov môžu byť nebezpečné.

Ako uvádza Scitech daily, medzi najrizikovejšie látky patria rastlinné zložky ako kurkuma, zelený čaj, ashwagandha, ploštičník strapcovitý, garcínia kambodžská a červená fermentovaná ryža. Tieto zložky sú často propagované pre svoje zdravotné prínosy, ako sú zlepšenie trávenia, podpora chudnutia alebo zlepšenie mentálneho zdravia. Avšak ich dlhodobé užívanie môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám vrátane poškodenia pečene.

Užívanie doplnkov na vlastnú päsť

V priebehu 30 dní užívalo 4,7 % dospelých respondentov, ktorí sa zúčastnili na prieskume National Health and Nutrition Examination Survey v rokoch 2017 až 2020, bylinné a potravinové doplnky obsahujúce aspoň jednu z vyššie uvedených látok.

„Náš záujem vzrástol, keď sme zaznamenali prípady poškodenia pečene v dôsledku užívania bylinných a potravinových doplnkov u ľudí zapojených do prebiehajúcej štúdie DILIN financovanej NIH,“ uviedla Alisa Likhitsup, MD, MPH, klinická odborná asistentka medicíny na Michiganskej univerzite a hlavná autorka štúdie.

V skúmanej populácii sa zistilo, že kurkumu konzumovalo najviac ľudí (3,46 %), po nej nasledoval zelený čaj (1,01 %), ashwagandha a ploštičník strapcovitý (0,38 %), garcínia kambodžská (0,27 %) a produkty z červenej fermentovanej ryže (0,19 %).

Väčšina respondentov uviedla, že tieto bylinky užívali na vlastnú päsť, bez odporúčania lekára. Hlavným motívom na ich užívanie bolo zlepšenie alebo udržanie celkového zdravia.

Z tých, ktorí užívali kurkumu, 26,8 % uviedlo, že ju používali na podporu zdravia kĺbov alebo pri artritíde, zatiaľ čo 27,2 % konzumentov zeleného čaju verilo, že im pomôže zvýšiť hladinu energie. Väčšina užívateľov garcínie kambodžskej sa na tento doplnok spoliehala v nádeji, že im pomôže zbaviť sa prebytočných kilogramov.

Sústreď sa na kvalitnú stravu

Ako uvádza Yahoo, k poškodeniu pečene môže dôjsť skôr, než sa objavia prvé symptómy. Niektorí jedinci dokonca nikdy nepocítia žiadne príznaky, aj keď ich pečeň môže byť vážne poškodená. Keď sa však symptómy prejavia, môžu byť veľmi rozmanité.

Spozornieť treba pri príznakoch, ako sú nevoľnosť, strata chuti do jedla, nepríjemný pocit alebo tlak v pravej hornej časti brucha, rozšírené svrbenie po celom tele, tmavý moč či žltnutie kože a očí.

Ak uvažuješ o užívaní niektorého z výživových doplnkov, môže byť užitočné preskúmať alternatívne spôsoby, ako dosiahnuť požadované zdravotné prínosy prostredníctvom prirodzenej stravy a zdravých návykov.

Napríklad na podporu zdravia mozgu môžeš do stravy zahrnúť potraviny ako čučoriedky, avokádo a rôzne druhy orechov, ktoré sú bohaté na antioxidanty, zdravé tuky a vitamíny podporujúce kognitívne funkcie. Nezabúdaj, že kvalitná strava môže byť rovnako efektívna (ak nie efektívnejšia) než mnohé komerčné doplnky.

Zdroje: Scitech Daily, Yahoo

Najnovšie videá

Trendové videá