Obchodný reťazec okamžite sťahuje z predaja nebezpečný chlieb. Je plný toxických látok
- Inšpektori vykonali kontrolu na základe sťažnosti zákazníka
- Lidl odporúča zákazníkom, aby produkt priniesli naspäť do obchodu na refundáciu
- Inšpektori vykonali kontrolu na základe sťažnosti zákazníka
- Lidl odporúča zákazníkom, aby produkt priniesli naspäť do obchodu na refundáciu
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) upozorňuje na možný problém s bezlepkovým chlebom predávaným v sieti Lidl. Na webe zverejnila informáciu o začatej kontrole. Podnet na preverenie dala sťažnosť zákazníka.
Inšpektori regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Bardejove odobrali vzorku chleba 17. októbra. Išlo o 250-gramový balený krájaný bezlepkový chlieb značky Tastino Viaczrnný. Minimálna trvanlivosť produktu bola do 17. decembra 2024.
Výrobcom, respektíve distribútorom chleba je nemecká spoločnosť Lidl Stiftung & Co. KG so sídlom v Neckarsulme. Zatiaľ nie sú známe detaily sťažnosti zákazníka ani dôvod kontroly.
Vzorku chleba odoslali na rozbor do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne.
„Po analýze vydal ŠVPÚ Dolný Kubín Protokol o skúške č. 15635/2024 dňa 24. októbra 2024, v ktorom bolo konštatované, že vzorka NIE JE V SÚLADE s požiadavkami nariadenia (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady zo dňa 28. januára 2002, ktoré stanovuje všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a ustanovuje postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín, článok 14, odsek 2b,“ informuje ŠVPS SR.
Na kôrke a striedke chleba rástla zelená a biela pleseň. V jednom balení dokonca bujnela.
„Spoločnosť Lidl Slovenská republika, s. r. o. na základe tejto informácie od príslušného orgánu pristúpila k stiahnutiu produktu a informovala zákazníkov výveskou o nevyhovujúcom výrobku,“ doplnila ŠVPS.
Čo robiť, keď nájdeš pleseň na jedle?
Plesne sú mikroskopické huby, ktoré vytvárajú spóry. Tie sa šíria vzduchom a ľahko kontaminujú potraviny. Nájdete ich prakticky všade. Niektoré plesne sú pre nás neškodné, dokonca užitočné. Používajú sa napríklad pri výrobe syrov, ako je camembert alebo rokfort. Avšak mnohé druhy plesní produkujú toxické látky, ktoré nazývame mykotoxíny.
A práve mykotoxíny sú dôvodom, prečo sa plesnivým potravinám vyhýbame. Môžu ti spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Niektoré mykotoxíny spôsobujú len mierne ťažkosti, ako je nevoľnosť, vracanie, hnačka alebo bolesti brucha. Iné však môžu mať oveľa vážnejšie následky. Môžu poškodiť pečeň a obličky, oslabiť imunitný systém a niektoré sú dokonca karcinogénne, čiže môžu prispieť k vzniku rakoviny. Reakcia tvojho tela na mykotoxíny závisí od druhu a množstva mykotoxínu, ktorý skonzumuješ, ako aj od tvojho celkového zdravotného stavu a veku.
Čo robiť, keď nájdeš pleseň na jedle? Ak ide o mäkké potraviny, ako je chlieb, ovocie, jogurt, džem alebo mäkký syr, radšej ich celé vyhoď. Pleseň sa v nich rýchlo šíri, aj keď ju nevidíš. V takomto prípade neodrezávaj len plesnivú časť, pretože mykotoxíny už pravdepodobne prenikli hlbšie do potraviny.
Pri tvrdých potravinách, ako je tvrdý syr, saláma alebo mrkva, môžeš odrezať plesnivú časť a zvyšok zjesť. Pre istotu však odrež aspoň 2-3 centimetre okolo viditeľnej plesne, aby si odstránil aj tú časť, ktorú už mykotoxíny mohli kontaminovať. A nezabudni – nikdy neochutnávaj plesnivé jedlo
Zdroj: svps.sk