Obchodný reťazec sťahuje zo slovenských pultov nebezpečnú potravinu. Zisti, či ju doma nemáš aj ty
- COOP Jednota sťahuje z pultov nebezpečnú potravinu
- Kontrola odhalila zvýšený obsah nebezpečnej látky
- COOP Jednota sťahuje z pultov nebezpečnú potravinu
- Kontrola odhalila zvýšený obsah nebezpečnej látky
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) upozornila na svojej webovej stránke na nebezpečnú potravinu. Nevyhovujúci produkt sa objavil na pultoch slovenského obchodného reťazcu COOP Jednota.
Ako uvádza portál zRegiónu.sk, nevyhovujúci potravinový produkt našla Regionálna veterinárna a potravinová správa Levice v kontrolovanom subjekte COOP Jednota Levice na Dlhej ulici v Kalnej nad Hronom.
Prekročený obsah
Nebezpečnou potravinou, ktorú našli na pultoch, je Fazuľa farebná škvrnitá s veľkosťou balenia 400 gramov. Nevyhovujúci výrobok má na obale uvedenú ako krajinu pôvodu Čínu a označenie dávky je L:H-2720 s dobou minimálnej trvanlivosti do 3. novembra 2023.
„V analyzovanej vzorke bol zistený prekročený obsah kadmia 0,075 mg/kg (max. limit 0,04 mg/kg), čo NIE JE V SÚLADE s Nariadením Komisie (ES) č.1881/2006 z 19. decembra 2006,“ uvádza ŠVPS SR na svojej stránke.
Nevyhovujúci výrobok bol dodaný z Číny dodávateľom Yunnan Qisong Trade., LTD, Wuhua v množstve 19 500 kg k výrobcovi so sídlom KRUP s.r.o., Švermova 45, 974 04 Banská Bystrica.
Karcinogénna látka
Čo sa týka prekročeného obsahu kadmia v analyzovanej vzorke, ide o kov, ktorý sa vyskytuje prirodzene v zemskej kôre. Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, najčastejšie sa získava ako vedľajší produkt pri výrobe olova, zinku či medi.
Vo zvýšenom množstve môže mať kadmium negatívny vplyv na ľudské zdravie. Najviac sa ukladá v obličkách, kde môže spôsobiť tzv. chronickú toxicitu, ktorá môže mať nepriaznivý účinok na hustotu kostí a na kardiovaskulárny systém.
Tento prvok je okrem toho klasifikovaný ako karcinogénna látka. Spôsobiť teda môže dokonca aj rakovinu.
Revolúcia na školách
Čo sa týka potravín, v školských bufetoch sa po novom nemôžu predávať presladené nápoje, vyprážané jedlá, hamburgery či nápoje s kofeínom. Nahradiť ich majú zdravšie potraviny a nápoje. Vyplýva to z vyhlášky ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ktorá vstúpila do platnosti v stredu (15. 3.). TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.
„Zdravší sortiment v školských bufetoch spolu s ponúkanými jedlami zo školských jedální vytvorí výživovo hodnotnú ponuku potravín a jedál pre deti v priestoroch, v ktorých trávia podstatnú časť dňa. Deti to prirodzene navádza k zdravším rozhodnutiam a zvýši to pravdepodobnosť, že si aj prostredníctvom školského prostredia osvoja vzorce zdravšieho stravovania,“ priblížila.
Bufety by po novom mali ponúkať čerstvé ovocie a zeleninu, nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov či mäsové výrobky s obsahom mäsa minimálne 80 percent. Sortiment zase nesmie obsahovať okrem iného tabakové výrobky, alkoholické nápoje, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty či hamburger. Nedovolené sú tiež nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad päť gramov na 100 mililitrov, s kofeínom, s taurínom či s chinínom.
ÚVZ vysvetlil, že zmenou v sortimente chce u detí podporiť zdravú voľbu potravín či nápojov a povzbudiť ich, aby sa stravovali zdravšie. Poukázal, že pediatri podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií za rok 2022 evidovali vyše 12 000 obéznych detí.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) budú sortiment bufetov kontrolovať, do konca školského roka však budú prihliadať na to, že niektoré zmeny sa zapracujú postupne. „RÚVZ ich však počas kontroly na nevyhovujúci stav upozornia,“ dodala Račková.
Zdroje: zRegiónu.sk, Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Úrad verejného zdravotníctva SR, TASR