Objaviteľ „modrých zón“ prezradil, ktoré potraviny ti predĺžia život. Storoční ľudia ich konzumujú denne
- Dan Buettner je odborník na modré zóny a autor viacerých bestsellerov
- Jeho výskum odhalil, ktoré potraviny môžu výrazne prispievať k dlhovekosti
- Dan Buettner je odborník na modré zóny a autor viacerých bestsellerov
- Jeho výskum odhalil, ktoré potraviny môžu výrazne prispievať k dlhovekosti
Dan Buettner je uznávaný prieskumník, novinár, člen National Geographic a autor bestsellerov New York Times, ktorému sa podarilo identifikovať 5 modrých zón, kde sa ľudia dožívajú mimoriadne dlhého a zdravého života.
Jeho podrobné reportáže o týchto zónach, ktoré boli publikované v časopisoch The New York Times Magazine a National Geographic, sú dodnes jednými z najpopulárnejších príspevkov v týchto periodikách.
Buettner strávil desiatky rokov výskumom stravovania v „modrých zónach“, s cieľom odhaliť tajomstvo ich dlhovekosti. Jeho zistenia poukazujú na to, že základom stravy dlhovekých ľudí sú dve bežné a finančne dostupné potraviny – čierna fazuľa a vlašské orechy.
Čierna fazuľa
Buettner zdôrazňuje význam čiernej fazule, poukazujúc na jeden výskum, ktorý sa zameral na starších obyvateľov modrých zón v Japonsku, Švédsku a Grécku. Tento výskum odhalil, že osoby, ktoré konzumovali fazuľu vo väčšom množstve, mali dlhší život – s poklesom úmrtnosti o sedem percent za každých 20 gramov skonzumovanej fazule.
Ďalšia štúdia z roku 2016 potvrdila, že pravidelná konzumácia jednej šálky fazule denne môže výrazne prispieť k redukcii telesnej hmotnosti a zníženiu rizika rôznych zdravotných problémov, ktoré majú tendenciu skracovať život, vrátane srdcových ochorení.
Na Sardínii, jednej z modrých zón s vysokým počtom storočných obyvateľov, sú stravovacie návyky veľmi špecifické a zamerané na tradičné plodiny. Denne tu bežne konzumujú šálku cíceru alebo fava fazule, ktoré sú okrem iného bohaté na proteíny, vlákninu a vitamíny.
Na druhej strane, v Nicoyi v Kostarike, kde je takisto zaznamenaný významný počet dlhovekých ľudí, je stravovací režim orientovaný hlavne na čierne fazule, čo len potvrdzuje Buettnerovo tvrdenie, že pravidelná konzumácia fazule môže byť jedným z kľúčových faktorov prispievajúcich k dlhovekosti.
Vlašské orechy
Buettner tiež poukazuje na významné zistenia súvisiace s konzumáciou vlašských orechov. Jeho tím skúmal komunitu adventistov siedmeho dňa v Loma Linda v Kalifornii, ktorí sa v priemere dožívajú o desať rokov viac ako bežný Američan. Jedným z kľúčových faktorov ich stravy je pravidelná konzumácia vlašských orechov, ktoré si doprajú zhruba päťkrát týždenne.
Buettnerove tvrdenia podporuje štúdia zverejnená v roku 2021. Jedinci, ktorí konzumovali vlašské orechy viac ako päťkrát týždenne, mali očakávanú dĺžku života o 1,3 roka dlhšiu v porovnaní s tými, ktorí orechy nekonzumovali vôbec.
V inej štúdii z roku 2022 sa zistilo, že konzumácia vlašských orechov v ranom veku môže mať pozitívny vplyv na fyzickú aktivitu a zdravie srdca. Tí, ktorí pravidelne jedli vlašské orechy, vykazovali lepšiu fyzickú kondíciu a zdravšie srdce v porovnaní s tými, ktorí vlašské orechy nekonzumovali.
Je to zrejme preto, že vlašské orechy sú významným zdrojom konjugovanej kyseliny linolovej a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú známe svojimi priaznivými účinkami na srdce a celkové zdravie. V porovnaní s inými druhmi orechov, vlašské orechy ich obsahujú v oveľa vyšších množstvách, čo ich robí obzvlášť cennými pre zdravie srdca.
Zdroje: Daily Mail, Blue Zones, Pubmed, Walnuts