Obľúbená pochúťka Slovákov môže narobiť poriadne problémy. Aké sú jej riziká?
- Tatársky biftek patrí medzi najobľúbenejšie jedlá Slovákov
- Aké riziká so sebou prináša tento pokrm?
- Tatársky biftek patrí medzi najobľúbenejšie jedlá Slovákov
- Aké riziká so sebou prináša tento pokrm?
Niektorí ho zbožňujú, iní ho odmietajú. Ide o tatársky biftek, ktorý je pre mnohých Slovákov synonymom luxusu. Ale vedel si, že v minulosti bolo toto jedlo v niektorých reštauráciách zakázane? Spôsobilo to horúce debaty medzi odborníkmi z oblasti hygieny, medicíny, gastra a všeobecnej verejnosti. Hlavnou témou bolo, či je tatárak ako taký naozaj zdravý.
Slovenská spoločnosť sa tak rozštepila na dva tábory. Na jednej strane boli hygienici presvedčení o tom, že surové mäso by nemalo byť súčasťou našich tanierov. Na druhej strane boli nadšenci tohto pokrmu pripravení zaplatiť zaň aj viac ako 10 eur. Ako to teda s tatarákom skutočne je? Jesť či nejesť?
Surové mäso?
Väčšine Slovákov je recept tataráku dobre známy. Pozostáva zo surovej hovädzej sviečkovice, vaječných žĺtkov, horčice, cesnaku a viacerých druhov korenín. Podáva sa s hriankami potretými cesnakom. Aj napriek tomu, že samotná príprava jedla nie je náročná, v podnikoch si za tatarák priplatíš.
V Bratislave ti tatarák naservírujú v takmer všetkých podnikoch. Ceny sa veľmi líšia, niekde za jednu porciu dáš aj viac ako 20 eur.
Zákaz od roku 2007
O zákaze podávania tepelne nespracovaného mäsa hovorí vyhláška z roku 2007. V máji 2017 vstúpila do platnosti vyhláška, ktorá pravidlá pre podávanie tatárskeho bifteku upravila. Novela upravila viaceré postupy v prevádzkach verejného stravovania. Hlavnou zmenou bolo, že prevádzky budú môcť pripravovať a podávať jedlá z tepelne neupraveného mäsa, rýb a iných morských živočíchov.
Do týchto pokrmov je však povolené pridávať vajcia, ktoré pochádzajú z registrovaných a kontrolovaných chovov. „Takéto pokrmy možno podávať bezprostredne po ich príprave a len v prevádzkach verejného stravovania,“ zdôrazňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ďalšou zmenou bolo nariadenie, ktoré prevádzkam prikazovalo zabezpečiť označenie všetkých zdravotných rizík, ktoré môžu byť konzumáciou týchto jedál spôsobené. Na jedálnych lístkoch by sa tak mala nachádzať už známa formulka so znením: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali tehotné a dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.“
Ohnisko parazitov a baktérií?
Je známe, že rôzne baktérie a parazity pochádzajú najmä z čriev zvieraťa. V surovom mäse je ich výskyt omnoho väčší a u ľudí môžu spôsobiť rôzne ochorenia. Podľa odborníkov je však stres úplne zbytočný. Vedúci Katedry hygieny a technológie potravín z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach Peter Turek tvrdí, že ak je mäso pripravené podľa zásad správnej hygienickej praxe, nie je škodlivé.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prečo je tatarák bezpečný aj nebezpečný zároveň
- Čo sa využíva na jeho výrobu
- Ako sa vyhneš komplikáciám
- Kedy by ti mala zasvietiť kontrolka
- Čo môže mať fatálne následky pre tvoje zdravie
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy