Obľúbená polievka Slovákov získala prestížne prvenstvo v známom rebríčku. Nepohŕdne ňou žiadny Európan

  • Najlepšie polievky v Európe pochádzajú najmä z okolia našej krajiny
  • Na prvom mieste je obľúbená pochúťka mnohých Slovákov
Najlepšie polievky, rebríček
Ilustračný obrázok Archív Canva
  • Najlepšie polievky v Európe pochádzajú najmä z okolia našej krajiny
  • Na prvom mieste je obľúbená pochúťka mnohých Slovákov

Prestížny svetový gastromagazín Taste Atlas pravidelne uverejňuje svoje rebríčky najlepších, ale aj najhorších jedál sveta. V súčasnosti predstavil najlepšie polievky Európy.

Slovenské pochúťky sa v minulosti umiestnili aj v negatívnych aj pozitívnych hodnoteniach. Ako sme ťa informovali ešte minulý rok, až tri naše jedlá sa umiestnili medzi stovkou najhorších z celého sveta, no naše zastúpenie nechýbalo ani v „top 100“ rebríčku.

Taste Atlas po novom uverejnil aj hodnotenie najlepších zeleninových polievok Európy. Neumiestnila sa žiadna polievka pochádzajúca priamo zo Slovenska, no hneď v top desiatke nájdeš niekoľko našich obľúbených. Tie zvyčajne pochádzajú z Česka či Poľska. Pôvod jedál sa síce často zamieňa, no magazín sa opiera o ich historické korene.

Najlepšie zeleninové polievky v Európe

Prestížny magazín porovnával celkom 81 rôznych európskych polievok a Česko, Poľsko, ale aj Maďarsko majú v rebríčku skutočne štedré zastúpenie. Medzi najlepšie polievky z našej oblasti sa ako prvá umiestnila maďarská zemiaková polievka na 68. priečke. Ide o Krumplileves, ktorá získala 3,2 z 5 hviezdičiek.

Hneď za ňou na 67. mieste nasleduje poľská zemiaková „kartoflanka“ s hodnotením 3,3 hviezdičky. Na 64. priečke skončila česká „zeleninová polévka“ (3,4 z 5) a nasleduje zeleninová polievka z Poľska (3,4). Maďarská zeleninová polievka zöldségleves skončila na 54. mieste (3,6).

Nechýbajú ani poľská šťaveľová polievka (53. miesto, 3,6 z 5), česká šošovicová polievka na (47. miesto, 3,7 z 5) poľská cviklová polievka (43. miesto, 3,8 z 5) či poľská kapustová polievka (38. miesto, 3,8 z 5).

Česká „cibulačka“ skončila 34. a získala hodnotenie 3,9, zatiaľ čo tamojšia typická fazuľová skončila 32. s rovnakým hodnotením. Tradičná poľská zemiaková polievka skončila 31., taktiež s hodnotením 3,9.

TOP 20 až 30

Do najlepšej tridsiatky sa dostala česká „bramboračka“ na 27. mieste (3,9) a hneď za ňou nasleduje poľská hrachová polievka (3,9). Na 24. priečke vidíme poľskú „parzybrodu“ (4 z 5) a do najlepšej dvadsiatky vstupujeme s poľskou uhorkovou polievkou na 19. mieste (4).

Pred najlepšou desiatkou vidíme tiež českú „zelňačku“ na 14. priečke s výsledkom 4,1 z 5 a poľskú „kvaśnicu“ na 13. mieste s rovnakým hodnotením.

Najlepšie polievky v Európe: Top 10 a jasný víťaz >>>

Pri pohľade na najlepších desať zeleninových polievok z Európy podľa Taste Atlas začíname francúzskou krémovou zemiakovou Vichyssoise (4,1). Varí sa z pyré, cibule, zemiakov, smotany a kuracieho vývaru. O jej pôvode sa neustále diskutuje – niektorí tvrdia, že má francúzske korene, zatiaľ čo iní trvajú na tom, že polievka je americký vynález.

Na deviatom mieste skončila poľská paradajková polievka (4,1). Zvyčajne sa pripravuje z čerstvých paradajok alebo paradajkového pretlaku a zeleninových vývarov. Táto výdatná polievka, ktorá je často ochutená čerstvými bylinkami a korením, sa zvyčajne kombinuje s cestovinami, ryžou alebo tradičnými haluškami.

Česká hrachová polievka (4,2) získala 8. miesto. Často obsahuje chutné bujóny, rôznu koreňovú zeleninu, údené mäso a korenie, ako je rasca alebo majorán.

Na siedmom mieste skončila česká rajská polievka (4,3) pripravovaná z čerstvých paradajok alebo paradajkovej omáčky. Šiesty skončil poľský červený boršč z cvikly (4,3).

Top 5 polievok otvára talianska pasta e ceci (4,3), teda polievka z cestovín a cíceru. Litovská studená cviklová polievka šaltibarščiai skončila štvrtá (4,3), pričom ide o súčasť tamojšej tradičnej kuchyne.

Ikonický ukrajinský boršč často vídaný aj na Slovensku otvára najlepšiu trojku (4,3). Ide o pravdepodobne najznámejšie ukrajinské jedlo, považované aj za národné jedlo Ukrajiny. Je to polievku z červenej repy, mäsového alebo kostného vývaru a dusenej zeleniny. Existuje veľa variácií, vývar môže byť vyrobený z hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa, ale aj ako vegetariánska verzia.

Druhá skončila rakúska tekvicová polievka „Kürbis Suppe“ (4,4). Ide o jednoduché jedlo typické pre tradičnú burgenlandskú kuchyňu. Polievka sa zvyčajne pripravuje z na kocky krájanej alebo strúhanej tekvice. Tá sa zľahka opraží so zeleninou a potom sa dusí vo vode, kuracom vývare alebo hovädzom vývare, kým všetky ingrediencie nezmäknú.

Najlepšia zeleninová polievka v Európe

Na prvom mieste skončila tradičná česká „česnečka“, teda cesnaková polievka (4,5). Ako píše Taste Atlas, v českom folklóre je najlepším liekom na prechladnutie či kocovinu. Hoci kľúčovou zložkou je cesnak, polievka obsahuje aj zemiaky, vývar, cibuľu a tradičné korenie, ako je rasca a majorán.

Ide o zdravú polievku, ktorá sa tradične dokladá strúhaným syrom a chrumkavými krutónmi. Bežne sa podáva a vychutnáva ako predjedlo, podotýka magazín.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Taste Atlas, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá