Obľúbená polievka Slovákov získala prestížne prvenstvo v známom rebríčku. Nepohŕdne ňou žiadny Európan
- Najlepšie polievky v Európe pochádzajú najmä z okolia našej krajiny
- Na prvom mieste je obľúbená pochúťka mnohých Slovákov
- Najlepšie polievky v Európe pochádzajú najmä z okolia našej krajiny
- Na prvom mieste je obľúbená pochúťka mnohých Slovákov
Pri pohľade na najlepších desať zeleninových polievok z Európy podľa Taste Atlas začíname francúzskou krémovou zemiakovou Vichyssoise (4,1). Varí sa z pyré, cibule, zemiakov, smotany a kuracieho vývaru. O jej pôvode sa neustále diskutuje – niektorí tvrdia, že má francúzske korene, zatiaľ čo iní trvajú na tom, že polievka je americký vynález.
Na deviatom mieste skončila poľská paradajková polievka (4,1). Zvyčajne sa pripravuje z čerstvých paradajok alebo paradajkového pretlaku a zeleninových vývarov. Táto výdatná polievka, ktorá je často ochutená čerstvými bylinkami a korením, sa zvyčajne kombinuje s cestovinami, ryžou alebo tradičnými haluškami.
Česká hrachová polievka (4,2) získala 8. miesto. Často obsahuje chutné bujóny, rôznu koreňovú zeleninu, údené mäso a korenie, ako je rasca alebo majorán.
Na siedmom mieste skončila česká rajská polievka (4,3) pripravovaná z čerstvých paradajok alebo paradajkovej omáčky. Šiesty skončil poľský červený boršč z cvikly (4,3).
Top 5 polievok otvára talianska pasta e ceci (4,3), teda polievka z cestovín a cíceru. Litovská studená cviklová polievka šaltibarščiai skončila štvrtá (4,3), pričom ide o súčasť tamojšej tradičnej kuchyne.
Ikonický ukrajinský boršč často vídaný aj na Slovensku otvára najlepšiu trojku (4,3). Ide o pravdepodobne najznámejšie ukrajinské jedlo, považované aj za národné jedlo Ukrajiny. Je to polievku z červenej repy, mäsového alebo kostného vývaru a dusenej zeleniny. Existuje veľa variácií, vývar môže byť vyrobený z hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa, ale aj ako vegetariánska verzia.
Druhá skončila rakúska tekvicová polievka „Kürbis Suppe“ (4,4). Ide o jednoduché jedlo typické pre tradičnú burgenlandskú kuchyňu. Polievka sa zvyčajne pripravuje z na kocky krájanej alebo strúhanej tekvice. Tá sa zľahka opraží so zeleninou a potom sa dusí vo vode, kuracom vývare alebo hovädzom vývare, kým všetky ingrediencie nezmäknú.
Najlepšia zeleninová polievka v Európe
Na prvom mieste skončila tradičná česká „česnečka“, teda cesnaková polievka (4,5). Ako píše Taste Atlas, v českom folklóre je najlepším liekom na prechladnutie či kocovinu. Hoci kľúčovou zložkou je cesnak, polievka obsahuje aj zemiaky, vývar, cibuľu a tradičné korenie, ako je rasca a majorán.
Ide o zdravú polievku, ktorá sa tradične dokladá strúhaným syrom a chrumkavými krutónmi. Bežne sa podáva a vychutnáva ako predjedlo, podotýka magazín.