Obľúbená „potravina z prírody“ je skutočný životabudič. Sezóna jej zberu je v plnom prúde
- Sezóna zberu tejto čerstvej potraviny je v plnom prúde
- Za priam zázračné účinky na zdravie vďačí predovšetkým svojej zložke nazývanej alicín
- Sezóna zberu tejto čerstvej potraviny je v plnom prúde
- Za priam zázračné účinky na zdravie vďačí predovšetkým svojej zložke nazývanej alicín
Po skončení dlhej zimy je čas načerpať novú energiu, zlepšiť si trávenie a vyčistiť telo. Mnohí si ako prvé čerstvé jedlo z prírody po zime vyberú medvedí cesnak. Považujú ho za skutočný životabudič.
Medvedí cesnak má úžasné zdravotné benefity hlavne kvôli alicínu, ktorý sa nachádza aj v obyčajnom cesnaku. Táto sírna zlúčenina má široké spektrum pozitívnych účinkov na naše zdravie.
Prírodné antibiotikum
Alicín často nazývajú prírodným antibiotikom, pretože dokáže zabíjať mikroorganizmy, hlavne baktérie, vrátane tých, na ktoré už obyčajné antibiotiká nezaberajú. Ako informuje portál Pravda, tiež účinkuje proti vírusom, plesniam a črevným parazitom. Pomáha pri chrípke, prechladnutí, respiračných nákazách, angínach, hnačkách, stafylokokoch, streptokokoch, vírusoch spôsobujúcich opary a ďalším.
Alicín je tiež silný antioxidant, čo znamená, že ochraňuje bunky pred škodami spôsobenými voľnými radikálmi. Tieto škodlivé molekuly vznikajú počas metabolizmu a môžu poškodiť bunky, čím prispievajú k vzniku rakoviny a srdcových chorôb.
Okrem toho má alicín výrazné protizápalové účinky, ktoré pomáhajú zmierniť zápal v tele. To je užitočné pri liečbe ochorení ako reumatoidná artritída.
Pomáha znížiť cholesterol a krvný tlak
Niektoré štúdie ukazujú, že alicín môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čím pomáha predchádzať srdcovým infarktom. Zároveň zlepšuje pružnosť ciev a znižuje riziko srdcových ochorení, ako sú arytmie.
Alicín tiež posilňuje imunitný systém a je bohatý na vitamín C, až 150 miligramov na sto gramov, čo podporuje obranyschopnosť.
Medvedí cesnak podporuje tráviaci systém, zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať rovnováhu v črevnej mikroflóre. To vedie k lepšiemu vstrebávaniu živín a zlepšeniu celkového zdravia. Podporuje aj dobrú funkciu žalúdka a chuť k jedlu. Jeho prírodné zložky pomáhajú detoxikovať telo podporou funkcie pečene a obličiek, ktoré čistia telo od toxínov.
Navyše, medvedí cesnak tiež urýchľuje hojenie rán, zlepšuje kožné problémy, upokojuje svalové kŕče, podporuje tvorbu krvi a posilňuje nervový systém.
Za zber riskuješ pokutu až 3 300 eur
Ako sme ťa už informovali, zber medvedieho cesnaku je v niektorých lokalitách prísne zakázaný a v prípade porušenia tohto zákazu môže dôjsť až na pokutu, ktorá je poriadne mastná.
Medvedí cesnak nájdeš v lesoch, hájoch a parkoch. Zbierať ho môžeš v prírode iba ak je na území s prvým alebo druhým stupňom ochrany. Od tretieho stupňa ochrany je zber zakázaný.
Ak niekto tento zákaz poruší, ochranári môžu udeliť pokutu až 3 300 eur. Okrem pokút by si mali ľudia dávať pozor, aby si nesplietli medvedí cesnak s jedovatou konvalinkou. Ich listy vyzerajú podobne, ale konvalinka je jedovatá, čo môže byť nebezpečné hlavne pre menej skúsených zberačov.
Botanička Helena Vojteková upozorňuje, že konvalinke voňavej listy rastú vždy tak dva oproti sebe a vždy vyrastajú zo spoločnej stonky. „Listy cesnaku vyrastajú v podstate priamo spod zeme, konvalinka voňavá nevonia po cesnaku a medvedí cesnak vonia výraznou vôňou,“ dodáva.
Posun vegetačného obdobia
Teplé počasie má v tomto ročnom období podľa ochranárov vplyv na posun vegetačného obdobia, ktoré nastúpilo oveľa skôr. Podľa Marty Hrešovej zo Štátnej ochrany prírody SR – Regionálneho centra ochrany prírody Prešov už zaznamenali v regióne, ktorý majú vo svojej pôsobnosti, napríklad kvitnutie chránených poniklecov veľkokvetých.
„Takisto šafrany už pomaličky odkvitajú. Sú to prvé jarné kvietky. Je vidieť, že vegetácia sa posúva, napríklad i na tom, že sa už objavil všeobecne známy medvedí cesnak a takisto začínajú kvitnúť drienky,“ povedala Hrešová.
Teplé počasie a následné ochladenie môžu spôsobiť problémy, najmä čo sa týka ovocných stromov. „Ak teraz začnú kvitnúť ako jedny z prvých napríklad marhule, tak pri príchode mrazov celá úroda môže byť zničená. Takže to je skôr kalamita pre záhradkárov a ovocinárov. V prírode väčšina jarných kvietkov, ktoré kvitnú, je aj trošku mrazuvzdorná a zvláda prízemné mrazy,“ vysvetlila Hrešová.
U vtákov skorší nástup jari spôsobil podľa jej slov to, že už sa pozerajú po partneroch.
„To znamená, že aj hniezdenie, napríklad drobných spevavcov, bude posunuté o niečo skôr. Takisto to môže mať svoje riziká, lebo prípadné ochladenie môže spôsobiť nedostatok potravy, ak už budú mláďatká na svete. Hmyz v chladnom počasí zalezie, a teda môže to mať aj negatívny dosah na početnosť odchovaných mláďat,“ doplnila Hrešová.
Zdroje: Pravda, Archív SIU