Obľúbená reštaurácia na Slovensku získala hviezdneho šéfkuchára. Prinesie revolúciu v lokálnej gastronómii
- Meno Erika Volka v slovenskej gastronómii rezonuje už dlhé roky
- Precízny šéfkuchár patrí medzi absolútnu špičku kulinárskej scény na Slovensku

- Meno Erika Volka v slovenskej gastronómii rezonuje už dlhé roky
- Precízny šéfkuchár patrí medzi absolútnu špičku kulinárskej scény na Slovensku
Jeho cesta k vrcholu však nebola priamočiara. Pôvodne sa venoval hokeju, no keď mal dvadsať rokov, rozhodol sa pre návrat k svojej druhej vášni – vareniu.
S odhodlaním a neustálym hladom po zdokonaľovaní sa vydal na gastronomickú púť, ktorá ho zaviedla do popredných reštaurácií doma aj v zahraničí. A v súčasnosti ho čaká nová profesijná výzva na pozícii šéfkuchára v butikovom hoteli Doma u nás v Spišskej Sobote, píšu Kávičkári.sk.
Zaujímavá kariérna cesta Erika Volka
Erik Volko rozvíjal svoje schopnosti nielen v zahraničných kuchyniach, ale aj na Slovensku. Tu sa jeho rukopis začal prejavovať čoraz výraznejšie. Významným medzníkom v jeho kariére bola práca v renomovaných hoteloch ako Grand Hotel vo Vysokých Tatrách, Hotel Hills a exkluzívny päťhviezdičkový hotel Kempinski.
V Kempinskom pôsobil ako sous chef a mal možnosť variť po boku zvučných mien slovenskej gastronómie, akými sú Gabo Kocák, Tomáš Tejbus či Jozef Breza.
Viac ako desať rokov stál na čele vlastného bistra s otvorenou kuchyňou. V ňom mohol naplno uplatniť svoju víziu varenia – staviť na jednoduchosť, no zároveň dokonalé predvedenie. Používanie výhradne čerstvých farmárskych surovín bolo pre Erika prioritou, rovnako ako dôraz na estetiku servírovania.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Jeho jedlá boli lahôdkou nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre oči. Bistro Chef vo Zvolene sa stalo synonymom poctivej kuchyne, kde sa stretávali tradičné chute s modernými technikami a nekompromisnou kvalitou.
Novou výzvou v profesionálnom živote Erika Volka je pozícia šéfkuchára v butikovom hoteli Doma u nás v Spišskej Sobote. Táto historická mestská časť Popradu oplýva nádhernou atmosférou. Dotvárajú ju honosné meštianske domy, pôsobivé historické fasády a pokojné námestie s jedinečným historickým duchom s dominantným kostolom sv. Jakuba.
Práve v tomto prostredí sa nachádza hotel, ktorý si vďaka spojeniu luxusu, intimity a špičkovej gastronómie získal svoje miesto medzi najlepšími reštauráciami na Slovensku. Reštaurácia, ktorá je súčasťou hotela, sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach gastronomických bedekrov a ponúka hosťom nevšedný kulinársky zážitok.
Nový vietor, nový prístup
S príchodom Erika Volka sa do reštaurácie vniesol nový vietor. Priniesol so sebou dôraz na zrozumiteľnú, no mimoriadne sofistikovanú kuchyňu. Tá vychádza zo slovenských surovín a z tradičných receptúr, no súčasne ich posúva do nevídaných gastronomických rovín.
Jeho tvorivosť a inovatívny prístup jasne vidno v jedlách, ktoré rozbíjajú zažité stereotypy o slovenskej gastronómii. Dokazujú, že aj domáce suroviny môžu byť základom pre výnimočné kulinárske zážitky.
Pracuje s lokálnymi farmárskymi ingredienciami a majstrovsky vylepšuje zaužívané receptúry, čím prináša nové interpretácie klasických jedál. Výrazným príkladom jeho kreativity je kapustnica zo zimného menu podávaná s mäsovou kroketou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Rovnako prekvapí nečakané spracovanie sladkovodných rýb v nevídaných chuťových kombináciách. Pre svojich hostí Erik servíruje zdanlivo jednoduché jedlá, za ktorými sa však skrýva sofistikovanosť a technologická náročnosť. No viac než na zložité platingy a exotické suroviny staví na minimalizmus, výrazné, no známe chute balansujúce na hrane a inovácie tradičných receptúr.
Neoddeliteľnou súčasťou celkového zážitku je aj prostredie reštaurácie, ktoré kombinuje historický šarm budovy so súčasnými prvkami dizajnu. Jemne osvetlené priestory, elegantný nábytok, decentná hudba v pozadí.
Všetko majú premyslene usporiadané tak, aby vo výsledku hosťom poskytli komfort a nezabudnuteľný zážitok. Po výnimočnej večeri si návštevníci môžu dopriať prechádzku po malebnom námestí Spišskej Soboty alebo sa vydať na objavovanie prírodných krás Vysokých Tatier, ktoré sú na dosah ruky.
Degustačné soboty
Erik Volko svoje majstrovstvo najlepšie prezentuje počas degustačných sobôt. Tie sa v ostatných rokoch stali synonymom pre hotel a reštauráciu Doma u nás. Vždy dvakrát do mesiaca si hostia vychutnajú tajné menu (ktoré vopred nepoznajú) a neustále sa mení.
K tomu precízne napárované vína z prémiových slovenských a zahraničných vinárstiev. Čo však robí „Večeru“, ako sa ich koncept interne nazýva, výnimočnou, je príjemná a uvoľnená atmosféra. Hostia sa nemusia báť bielych obrusov, prísneho dress code či množstva príborov, ktoré môžu byť mätúce.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Všetko na degustácii má 100-percentný slovenský pôvod. Cieľom majiteľov hotela a tiež Erika totiž je priniesť na stôl to najlepšie zo slovenských vôd, lesov, fariem a polí. A to všetko v atmosfére, akoby by boli na návšteve u najlepšieho priateľa. A darí sa im to, veď príď vyskúšať „na vlastné ústa“.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: Kávičkári.sk