Obľúbená slovenská pochúťka boduje v rebríčku. Obsadili sme 3. miesto TOP polievok strednej Európy
- Obľúbené slovenské jedlo sa dostalo do top 3. prestížneho rebríčka
- Patrí medzi najlepšie polievky regiónu
- Obľúbené slovenské jedlo sa dostalo do top 3. prestížneho rebríčka
- Patrí medzi najlepšie polievky regiónu
Kapustnica
Na treťom mieste sme narazili na slovenskú pochúťku. Našu tradičnú „vianočnú“ kapustnica z kvasenej kapusty. Jej zloženie sa však líši podľa regiónu a obdobia varenia.
Pridávajú sa do nej rôzne položky od bravčového mäsa a klobás cez sušené huby. Na Slovensku ide o typický vianočný pokrm. V každom kraji, údolí či dedine sa však varí trochu inak. Slovenská kuchyňa je celkovo rôznorodá a ponúka „z každého rožka troška“, písali sme.
Taste Atlas kapustnicu opisuje ako výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou.
„Je príbuzná viacerým podobným polievkam vo východnej a strednej Európe, no na Slovensku sa niekedy podáva s bryndzovými haluškami, zemiakovými haluškami zmiešanými so smotanovým ovčím syrom,“ podotkol portál.
Ak ťa zaujíma aj zvyšok rebríčka štvrtom mieste skončil maďarský guláš, a najlepšiu päťku uzatvoril maďarský slepačí vývar. Celý rebríček nájdeš na tomto odkaze.
Kapustnica vo svete
Kapustnica bodovala aj v celosvetovom polievkovom rebríčku. Ako sme písali v tomto článku, skončila na 26. mieste.
Nedávno sme ťa informovali aj o rebríčku zozname najobľúbenejších jedál na Slovensku. Najpopulárnejšie nie sú ani naše pirohy či halušky, ale práve maďarský guláš.
Také tradičné šišky skončili piate a kapustnica až štvrtá. Bryndzové halušky sú na treťom mieste, čisté halušky na druhom a guláš zvíťazil.
Lokša ako top dezert
Taste Atlas si tento rok posvietil aj na dezerty. Ano sme ťa informovali, do výberu najlepších 100 dezertov sa dostala aj jedna slovenská pochúťka, ktorú si však mnohí Slováci skôr predstavia ako prílohu než ako dezert. Ide totiž o lokše.
Lokše sa vyrábajú z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých okrúhlych tvarov a pečie sa na sucho, kým nie je chrumkavé a zlatisté.
Väčším zvykom je ich jesť na slano. Je však pravda, že mnohí Slováci si nevedia predstaviť napríklad vianočné trhy bez poriadnej makovej lokše, posypanej práškovým cukrom a preliatej roztopeným maslom.
Práve táto delikátna chuť prekonala aj taký americký brownie alebo dokonca aj české koláče a lokše vďaka tomu dostali krásne 51. miesto.