Obľúbená superpotravina otrávila tisíce ľudí. Slováci ju jedia bežne, pretože je „zdravá“
- Zdravý životný štýl sa spája s mnohými potravinami
- Niektoré z nich však vedia viac uškodiť ako pomôcť

- Zdravý životný štýl sa spája s mnohými potravinami
- Niektoré z nich však vedia viac uškodiť ako pomôcť
V dnešnej uponáhľanej dobe sa mnohí snažia žiť zdravo aj prostredníctvom jedla. Zoznam superpotravín je dlhý a každá z nich prináša množstvo benefitov.
Do tohto zoznamu patria aj klíčky, ktoré si jednoducho dokážeš vypestovať aj doma. Vychutnať si ich môžeš v polievkach a hlavných jedlách, no tiež si ich môžeš dať „len tak“ pri pozeraní televízie.
Americké CDC však fazuľové klíčky zaradilo do zoznamu potravín, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobujú otravu jedlom. Klíčky boli v minulosti skúmané ako zdroj prepuknutia E. coli a salmonelózy.
Od roku 1997 FDA vyšetrovala viac ako 50 hlásených ohnísk chorôb, ktoré boli prenášané potravinami v spojitosti s kontaminovanými klíčkami. Počet ochorení dosiahol číslo vyššie ako 2 600.
Tejto drobnej superpotravine sa darí najlepšie v teplých a vlhkých podmienkach. V dôsledku toho môže dôjsť k rastu choroboplodných zárodkov. Vzhľadom na to, že klíčky sa jedia aj surové, ich konzumácia môže viesť k otrave jedlom salmonelózou, E. coli alebo baktériou Listéria. Škodlivé baktérie možno zabiť prostredníctvom dôkladného varenia klíčkov.
Ich podávanie vo varenej forme je však zriedkavé. Travers Anderson, manažér skupiny pre výskum a vývoj v spoločnosti Clorox, uvádza, že, kontaminácia klíčkov má v mnohých prípadoch tendenciu pochádzať zo semien. Odborník ozrejmuje, že klíčky sa pestujú hydroponicky zo semien z polí. Ak sú semená kontaminované, budú kontaminované aj klíčky z nich vypestované. To platí aj v prípade, že pestuješ svoje vlastné klíčky doma zo semien, ktoré si kúpil v obchode.
Nebezpečná je teda aj chemická kontaminácia z pôdy. Ďalším dôvodom, pre ktorý môžu byť klíčky všeobecne rizikové, je ich samotná ochrana pred zvieratami, hlodavcami a vtákmi. Mnohé rastliny, aby dokázali zabezpečiť neprerušený rast, a teda aby ich zvieratá nezjedli, obsahujú látky, ktoré veda vo väčšom množstve uškodiť aj človeku. Preto je dôležité regulovať príjem aj tejto inak prospešnej superpotraviny.
Problémy robí aj korenina, ktorú majú doma všetci Slováci >>>
Portál The Times of India upozorňuje na to, že nie všetko, čo sa leskne, je zlato. Toto platí aj pre kurkumu. Jej žltá farba, ktorá zároveň ovplyvňuje tón pleti tých, ktorí ju často konzumujú, môže byť škodlivá.
Aby sa dosiahla intenzívnejšia farba, pozemky, na ktorých sa pestuje kurkuma, sa často oprašujú chrómanom olovnatým. Tento postup vysvetľuje, prečo južná Ázia zaznamenáva najvyššiu mieru otravy olovom na svete. Chróman olovnatý, známy aj ako chrómová žlť, je často používaný v maliarstve a má škodlivý vplyv na srdce a mozog, s výraznejším ohrozením detí, pretože ide o neurotoxín.
V roku 2019 spôsobil chróman olovnatý v južnej Ázii minimálne 1,4 milióna úmrtí. Táto látka sa tiež využíva na „falšovanie“ kurkumy a tento problém nie je obmedzený len na Indiu, ale je globálnym fenoménom. India, ako vedúci svetový producent korenín, za posledných 9 rokov zdvojnásobila svoj vývoz. Napriek tomu je povedomie o nebezpečenstvách spojených s kurkumou v tejto krajine nízke.
Prečo kakao zabíja zvieratá a pre koho môže byť toxické?
Všetci máme doma čokoládu alebo kakao a denne si zvykneme užívať ich príjemnú chuť. Tieto lahôdky sú skutočnou závislosťou pre mnohých ľudí. Okrem vynikajúcej chuti poskytujú aj praktickú úľavu od stresu.
Kakaovník pravý, latinsky nazývaný Theobroma cacao, má svoj pôvod v gréckom jazyku a voľne preložený znamená „jedlo bohov“. Portál Wired však upozorňuje, že v čokoláde sa vyskytuje rastlinný alkaloid s názvom teobromín, ktorý je potenciálne jedovatý.
Každý majiteľ psov by mal vedieť, že svojim miláčikom by nemal za žiadnych okolností podávať čokoládu.
Teobromín je rastlinný alkaloid, ktorý môže spôsobiť nevoľnosť a iné nepríjemné príznaky. Denný príjem kakaa v množstve 50 až 100 gramov, obsahujúceho približne 0,8 až 1,5 gramov tohto rastlinného alkaloidu, môže u ľudí vyvolať potenie, tras a silné bolesti hlavy. V niektorých prípadoch môže byť nutná aj návšteva lekára.
Ak môže kakao spôsobiť tieto príznaky u dospelého človeka, predstav si, aký vplyv môže mať na psa alebo mačku. Samozrejme, veľkosť a plemeno zvieraťa sú dôležitými faktormi. Psy sú citlivejšie na túto látku, pretože ju nedokážu tak efektívne spracovať ako ľudia.
Toxické hladiny teobromínu v tele psa môžu viesť k akútnej nevoľnosti, kŕčom a vnútornému krvácaniu, čo môže viesť až k úmrtiu.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: CDC, FDA, Realsimple, The Times of India, Wired