Obľúbená superpotravina z chladničky je „studnicou“ živín. Doma ju má každý Slovák
- Asi žiaden Slovák si nevie predstaviť svoj nákupný košík či chladničku bez tejto potraviny
- Dávame ju skoro všade a netušíme, aké má zázračné vlastnosti
- Asi žiaden Slovák si nevie predstaviť svoj nákupný košík či chladničku bez tejto potraviny
- Dávame ju skoro všade a netušíme, aké má zázračné vlastnosti
Mnohí výživoví poradcovia hlásajú, že matka príroda nám nemohla dať nič lepšie, ako sú vajcia. Nech už sú pripravené akokoľvek – uvarené na tvrdo, na mäkko, ako omeleta, alebo len tak vo forme volského oka – ich výživovú hodnotu a všestrannosť nemožno poprieť.
Pripravili sme si pre teba zoznam niekoľkých kľúčových dôvodov, prečo by vajcia mali byť pravidelnou súčasťou tvojho jedálnička.
Ako uvádza poľský portál Kobieta, do úvahy pri konzumácii vajec treba bezpochyby brať aj ich farbu.
Vajcia sú „studnicou“ živín
Každé jedno vajíčko je plné bielkovín, vitamínov a minerálov. Bielkoviny sú základným stavebným kameňom našich svalov a vajcia poskytujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Tie, ako píše portál Australian Eggs, naše telo potrebuje pre svoju činnosť, ale samo si ich nedokáže vyprodukovať.
Okrem toho, vajcia obsahujú vitamíny A, D, E, K, rôzne B-vitamíny (vrátane folátu a B12), ako aj minerály ako sú železo, selén a zinok, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie tela.
Podpora mozgovej funkcie a zdravia očí
Vajcia sú jedným z najlepších zdrojov cholínu, dôležitej látky, ktorá podporuje mozgovú funkciu a vývoj. Cholín hrá kľúčovú rolu v rozvoji mozgu u fetusu a novorodencov, ale aj v učení a pamäti dospelých.
Nedostatok cholínu môže viesť k problémom s pamäťou a koncentráciou, preto je konzumácia vajec obzvlášť dôležitá pre tehotné ženy, ale aj pre každého, kto chce svoj mozog udržať v top kondícii.
Vajcia sú tiež skvelým zdrojom luteínu a zeaxantínu, antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v žĺtku a sú známe svojimi ochrannými účinkami na zrak.
Tieto látky pomáhajú chrániť oči pred škodlivým UV žiarením a môžu znižovať riziko vzniku vekom podmienených očných ochorení, ako je napríklad makulárna degenerácia.
Zdravé srdce aj figúra
Vajcia sú tiež úžasným pomocníkom, ak sa snažíš schudnúť alebo udržiavať zdravú hmotnosť. Vďaka vysokému obsahu bielkovín vás vajcia dokážu dlhšie udržať sýtych, čím znižujú celkový príjem kalórií v priebehu dňa. Navyše, bielkoviny v vajciach môžu zvýšiť metabolickú rýchlosť, čo pomáha spaľovať viac kalórií.
Hoci v minulosti vedci vajcia často spájali s vysokým cholesterolom, novšie štúdie ukazujú, že pre väčšinu ľudí ich konzumácia v miernom množstve nezvyšuje riziko srdcových chorôb. V skutočnosti, niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia vajec môže zlepšiť profil krvného lipidu tým, že zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.
Akú úlohu zohráva zafarbenie žĺtka
Zdá sa, že farba škrupiny je skôr o móde než o chuti. Za rôznymi odtieňmi nestojí nič iné, než genetika sliepok. Teda, čím tmavšie je perie sliepky, tým tmavšia bude aj škrupina jej vajec. A kvalita? Tá závisí hlavne od toho, ako hospodári sliepky chovajú a čo majú na tanieri.
V Poľsku majú ľudia slabosť pre hnedé vajcia, ktoré nosia sliepky plemien ako Rhode Island Red alebo Plymouth Rock. Američania zase dávajú prednosť bielym vajciam od plemena Leghorn. Potom sú tu modré alebo zelené odrody, ktoré sú skutočnou raritou, nosia ich sliepky plemien Araucana alebo Easter Egger.
Tieto farebné vajíčka sú často vychvaľované pre svoju výnimočnú zdravotnú hodnotu, vďaka vysokému obsahu esenciálnych aminokyselín a nižšiemu obsahu cholesterolu.
A čo farba žĺtka? Mnohí tvrdia, že čím tmavšie, tým lepšie. Výskumy hovoria, že tmavšie žĺtka môžu mať viac omega-3 a vitamínov, vďaka bohatej sliepčej diéte plnej karotenoidov. No iné štúdie zasa nepotvrdili, že by farba žĺtka mala nejaký vplyv na jeho nutričnú hodnotu.
Na internete sa dočítaš rôzne teórie o zdravotných benefíciách tmavších žĺtok, pevné dôkazy však chýbajú. Napriek tomu si mnohí ľudia myslia, že vajcia s výraznejším žĺtkom jednoducho lepšie chutia.
Zdroje: Australian Eggs, Kobieta, AI