Obľúbená surovina starých mám účinkuje proti rakovine. Ak jej zješ veľa, rozhádže ti črevá
- Ako zázrak pre telo ju používali už naši predkovia
- Kyslá kapusta je preukázateľnou superpotravinou
- Šťava z kyslej kapusty zmierňuje zápaly v tele
- Ako zázrak pre telo ju používali už naši predkovia
- Kyslá kapusta je preukázateľnou superpotravinou
- Šťava z kyslej kapusty zmierňuje zápaly v tele
Kyslá kapusta je signifikantnou surovinou slovenskej gastronómie. Naši predkovia si na kyslej kapuste cenili, že sa mohla využiť na rôzne druhy jedál, vydržala veľmi dlho a hlavne mala na ich telo priam čarovné účinky.
To, že je kyslá kapusta všemocný liek, sa tak traduje už niekoľko stáročí. No povedačky a fakty sú dve rozdielne veci. Medicínske výskumy však ukazujú, že kyslá kapusta sa naozaj, vďaka svojim účinkom, zaraďuje medzi superpotraviny. Podporuje imunitu, zdravé trávenie a v neposlednom rade má potencionálne protirakovinové účinky.
Nové a nové štúdie, vždy rovnaký výsledok
Čerstvá kapusta obsahuje vyššie množstvo vitamínu C a K, bohatá je na minerály ako selén, vápnik, horčík, mangán a železo. Kvasením však na účinkoch nestráca.
Článok z roku 2020 priniesol zber poznatkov o zdravotných benefitoch, ktoré prinášajú fermentované potraviny. Autori článku zhrnuli množstvo výskumov, ktoré sa doteraz zamerali na účinky potravín, ktoré prešli fermentáciou baktériami kyseliny mliečnej.
Fermentované potraviny majú vynikajúce účinky nielen na tráviacu sústavu, ale podporujú prirodzenú imunitu a dokážu pomôcť pri chudnutí. Konzumácia fermentovaných jogurt a mliečnych produktov môže znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a diabetu.
Nakoniec, niekoľko nedávnych štúdií naznačilo, že ak konzumujeme fermentované potraviny, môže sa nám zlepšiť nálada a kognitívne funkcie. Takýmto typom fermentácie si prechádza aj klasická slovenská kyslá kapusta.
Prírodná prevencia pred vznikom rakoviny
Fermentovaná kapusta si zachováva vitamíny a minerály. Bonusom je práve obsah baktérie kyseliny mliečnej, ktorá podporuje zdravé trávenie, nakoľko spomaľuje rast nežiaducich baktérií v čreve.
Ako informuje portál zdravoteka.sk, podporuje rast práve tých žiaducich črevných baktérií. Vďaka veľkému obsahu vitamínu C a minerálov je kyslá kapusta výborná na podporu imunity a obranyschopnosti.
Kyslá kapusta však obsahuje i poriadnu dávku vitamínov skupiny B, ktoré vplývajú na nervový systém. Jeden z týchto vitamínov sa nazýva inositol, a priamo pôsobí na tvorbu bunkových membrán. Kapusta tak môže byť prírodnou prevenciou pred neurodegeneratívnymi chorobami.
Kapusta dokonca obsahuje antioxidant nazývaný antokyán, čo je silný druh flavonoidu, ktorý má na telo hneď niekoľko účinkov. Antioxidant má prírodné protirakovinové účinky, ale rovnako pomôže ľuďom so slabším srdcom. Znižuje totiž riziko srdcovo-cievnych chorôb. A vysoký podiel vitamínu K napomáha správnej zrážanlivosti krvi.
Jušku netreba vylievať
Ak si chceš doplniť dennú dávku vitamínov a minerálov, nemusíš zjesť za vedro kapusty. Ako informuje eMediHealth, úplne stačí vypiť si pohár kapustovej šťavy. Má totiž rovnaké benefity ako kapusta sama, zároveň má protizápalové účinky a niektorým napomáha aj pri bolestiach hrdla. A ráno ťa jej chuť určite nakopne oveľa skôr ako kofeín. Treba si však dať pozor na druh nálevu, niektoré totiž obsahujú vysokú dávku soli.
Ak chceme z kyslej kapusty dostať do tela čo najviac živín, je vhodné ju jesť surovú, bez tepelnej úpravy. Pozor by si pri konzumácii kyslej kapusty mali dať najmä jedinci, ktorí majú citlivé trávenie.
Zdroje: zdravoteka.sk, National Library of Medicine, eMediHealth