Obľúbené ovocie Slovákov môže byť nebezpečné. Ak trpíš týmito problémami, radšej sa mu vyhni
- Kivi má schopnosť riediť krv
- Upozorňuje na to RÚVZ Bratislava

- Kivi má schopnosť riediť krv
- Upozorňuje na to RÚVZ Bratislava
Milované ovocie mnohých Slovákov nemusí byť pre každého. Kivi má schopnosť riediť krv, takže by ho nemali konzumovať ľudia s nízkou zrážanlivosťou krvi, tí, ktorí užívajú lieky proti zrážaniu krvi, ani osoby pred operáciou, píše TASR.
Nevhodné je aj pre ľudí trpiacich oxalátovými obličkovými kameňmi, pretože obsahuje kalcium oxalátov. Na túto skutočnosť upozornil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.
Je plné vitamínov
Kivi je ovocie s nízkym obsahom kalórií, no zároveň je bohaté na vitamíny. „Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ako vitamín C, B, A, K a vitamín E. Obsahuje i kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Ďalej obsahuje vitamín K, ktorý podporuje zdravie kostí,“ vysvetľuje Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ Bratislava.
Kivi obsahuje aj množstvo minerálov, ako sú vápnik, horčík a fosfor, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v zdraví kostí. „Ovocie obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý relaxuje cievne steny, čím pomáha znižovať krvný tlak,“ dodáva odborníčka.
Kivi je tiež bohaté na vlákninu, ktorá v črevách absorbuje vodu a pomáha regulovať konzistenciu stolice. „S trávením taktiež pomáha enzým aktinidín, ktorý sa v kivi vyskytuje síce v malom množstve, ale má signifikantnú úlohu, pretože pomáha rozkladať bielkoviny a tým pomáha tráviacim procesom,“ ozrejmuje Šranková.
Kivi obsahuje karotenoidy, ako luteín a zeaxantín, ktoré podporujú zdravie zraku a pomáhajú predchádzať degenerácii očnej makuly. Okrem toho môže prispievať k znižovaniu hladiny tukov v krvi a zlepšovať kvalitu spánku.
„Kivi môžeme jesť ošúpané, ale je možné ho konzumovať i so šupkou. Šupka totiž obsahuje vysoké množstvá vlákniny a vitamínov C a E,“ dodáva odborníčka. Zároveň upozorňuje, že hoci kivi obsahuje veľké množstvo vitamínov, patrí medzi časté alergény kvôli prítomnosti enzýmu aktinidín.
Všetko, čo skonzumuješ, prechádza tvojimi črevami a výrazne ovplyvňuje zdravie tráviaceho traktu. Tvoje črevá sú domovom biliónov baktérií, vírusov a ďalších mikróbov, ktoré sa živia prijímanou stravou. Pri správnej výžive môžu tieto mikróby pozitívne prispieť k tvojmu celkovému zdraviu.
„Črevný mikrobióm je kľúčový pre celkovú pohodu, vývoj imunitného systému, metabolizmus a dokonca kognitívne funkcie,“ hovorí dietologička Alma Simmons. Hlavnou úlohou črevnej mikrobioty je chrániť črevo pred škodlivými mikroorganizmami, píše web AOL.
Prejavy nezdravého čreva
Nie všetky potraviny sú prospešné pre zdravie tvojho čreva. „Plynatosť, nadúvanie, kŕče, hnačka a zápcha môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života,“ upozorňuje Dr. Anish Sheth.
„Nezdravé črevo vplýva na trávenie, energiu, pracovný výkon, sociálny život a mentálne zdravie.“ Pre optimálne fungovanie tráviaceho systému Dr. Sheth odporúča zabezpečiť dostatočnú hydratáciu, pravidelné cvičenie, kvalitný spánok a obmedziť nasledujúce potraviny.
Spracované mäso môže znižovať počet prospešných črevných baktérií, čo je spojené s obezitou, cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Ultra-spracované potraviny obsahujú zložky, ktoré sa „zriedka používajú v bežnej kuchyni“, ako napríklad sóda, balené pochutiny a mrazená pizza. „Tieto výrobky sú plné emulgátorov, cukru, soli a konzervantov, ktoré narúšajú mikrobióm a spôsobujú zápal,“ vysvetľuje Dr. Sheth.
Umelé sladidlá, ako aspartám a sukralóza, môžu narušiť črevnú mikrobiotu a viesť k intolerancii glukózy. U niektorých ľudí môžu tiež pôsobiť ako laxatíva, čo spôsobuje nepríjemné tráviace ťažkosti.
Rafinované obilniny, vrátane bieleho chleba, bagiet, instantných rezancov a bielej ryže, znižujú mikrobiálnu diverzitu čreva, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom a zápalovým stavom v organizme. Viac sa dozvieš v tomto článku.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: TASR, AOL, Archív Startitup