Obľúbené „superpotraviny“ obsahujú nebezpečnú zložku. Oxalátmi sa môžeš predávkovať
- Superpotraviny ti môžu aj poškodiť zdravie
- Odborníčka vysvetľuje, ako to s oxalátmi naozaj je
- Superpotraviny ti môžu aj poškodiť zdravie
- Odborníčka vysvetľuje, ako to s oxalátmi naozaj je
Možno si o tom až doteraz nevedel, no medzi nami koluje niekoľko úplne nevinne vyzerajúcich zdravých potravín, takzvaných „superpotravín“, ktoré v skutočnosti môžu ohroziť naše zdravie, ak ich konzumáciu preženieme. Ide napríklad o fazuľu, zemiaky, špenát či kešu oriešky.
Práve tieto rastlinné potraviny, a mnohé iné, obsahujú oxaláty, ktoré môžu byť spúšťačom zápalov, z tela nám berú minerály, ničia spojivové tkanivo a privádzajú nás k množstvu ďalších problémov, napríklad k obličkovým kameňom, artitíde, bolesti kĺbov, osteoporóze či stresu v tele, píše westonaprice.org.
Sally Norton, odborníčka na výživu, v tom má jasno. Uviedla, že oxalát alebo aj kyselina šťaveľová je prírodná látka. Rastliny si oxalát vyrábajú samy pre svoju fyziológiu a prežitie. Niektoré ho majú viac, iné omnoho menej. Je zarážajúce, že práve tie rastliny či potraviny, ktoré ho majú najviac, sú pre nás tie „najdôveryhodnejšie“, no opak môže byť pravdou. Samozrejme, na každého vplýva táto látka rôzne, dôležité je hlavne jej množstvo.
Kyselina šťaveľová sa nachádza v rastlinných potravinách, akými sú orechy, zemiaky, špenát, ale aj čokoláda. Oxalát tak následne po konzumácii dráždi celé telo vrátane úst, zubov a čriev. Práve kyselina spôsobí telu značné problémy. Môže tak ísť o obličkové kamene, intersticiálnu cystitídu, únavu, artritídu, slabosť, cievne problémy, zápalové stavy, autoimunitné stavy, slabosť spojivového tkaniva, osteoporózu, mŕtvice a infarkty, v ojedinelých prípadoch aj rakovinu.
Zjednodušene povedané, kyselina šťaveľová vytvára oxidačný stres pre všetky bunky, s ktorými sa stretáva.
K ďalším superpotravinám, ktoré obsahujú oxaláty či kyselinu šťaveľovú, patria orechy, najmä mandle, kešu či arašidy. Ďalej sa sem radí aj fazuľa – biela, čierna. Je však podstatné povedať, že vo väčšine prípadov, napríklad aj pri orechoch, sa oxaláty nachádzajú vo vonkajšom obale, teda pri mandliach v takzvanej „škrupinke“.
K potravinám, ktoré majú v sebe oxaláty, sa radí aj kurkuma, chia semiačka, rasca (len ak je vo väčších množstvách). Pri ovocí sem možno zaradiť aj kiwi, granátové jablko, černice. Ďalej špenát, mangold, zemiaky, šťaveľ a cviklu.
Naše telo vie, ako sa oxalátov zbaviť
Ak si doteraz o oxalátoch nepočul, tvoje telo o nich už dávno vie. Pozná, ako látku správne vylúčiť. Obličky znesú naozaj veľa a aj vedia, ako sa oxalátu čo najrýchlejšie zbaviť. Dobre je však konzumovať citrónovú šťavu. Pol šálky citrónovej šťavy denne má podľa odborníčky pomôcť obličkám vylúčiť nežiadúce látky.
Okrem obličiek citrónová šťava podporuje aj rozpúšťanie oxalátov inde v tele, pretože kyselina citrónová sa zas viaže na kryštály šťaveľanu vápenatého, ktorý máme v tele.
„Je načase prestať dôverovať predstave superpotravín a uvedomiť si, že rastliny nie sú neškodné. Bránia seba alebo svoje ,deti‘. Pokiaľ ide o výber potravín, používaj celé živočíšne potraviny, ako sú sardinky, ktoré majú kožu a kosti. Ak to zahrnieš každý deň do iných celozrnných potravín vo svojej strave, z dlhodobého hľadiska to bude znamenať obrovský rozdiel v tvojom stravovaní,“ uviedla odborníka Sally Norton.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.