Obľúbené „superpotraviny“ obsahujú nebezpečnú zložku. Oxalátmi sa môžeš predávkovať
- Superpotraviny ti môžu aj poškodiť zdravie
- Odborníčka vysvetľuje, ako to s oxalátmi naozaj je
- Superpotraviny ti môžu aj poškodiť zdravie
- Odborníčka vysvetľuje, ako to s oxalátmi naozaj je
Ako už uviedla, treba si uvedomiť, že oxaláty sú takmer v každej potravine, niektoré sú škodlivé, iné nie. Sally podotkla, že oxalátu sa dokážeme čiastočne zbaviť aj tým, že potravinu tepelne upravíme. Potravinu vo všeobecnosti treba pripraviť čo najšetrnejšie a najzdravšie, doplnil portál utopia.de.
Pomôcť vedia aj „babské rady“, pozor však taktiež na ich nadužívanie.
- Pi dostatok vody alebo nesladeného bylinkového čaju spolu s jedlom. Tekutina dôkladne preplachuje obličky a znižuje možnosť, že sa budú hromadiť soli kyseliny šťaveľovej.
- Strava s vysokým obsahom vlákniny tiež znižuje možnosť, že do tela sa dostane enormné množstvo oxalátu cez črevá.
- Špenátový šalát alebo zelené smoothie je lepšie pripraviť na jar, keď je hladina kyseliny šťaveľovej ešte nízka.
- Dbaj na pestrú stravu vrátane zeleniny.
Telo sa oxalátu zbaví za predpokladu, že ho nebudeš stále pridávať. Ak ho stále pridávaš, práve to spôsobuje hromadenie a následne problémy celému telu. Jeme ho totiž tak bežne, že sa hromadí a zahlcuje cesty vylučovania. Akonáhle však vylučovacie cesty necháme vyčistiť, telo sa samo zotaví. Riešením tohto problému je pestrá strava a ako hovorí staré známe pravidlo „všetkého s mierou“, a teda aj superpotravín.