Obľúbený doplnok Slovákov je skrytý poklad. Znižuje riziko cukrovky a hladinu „zlého cholesterolu“
- Rybí olej mení imunitné bunky
- Znižuje zápal v tele a zlepšuje kontrolu cukru
- Dokáže tiež zvrátiť stav podobný cukrovke 2. typu

- Rybí olej mení imunitné bunky
- Znižuje zápal v tele a zlepšuje kontrolu cukru
- Dokáže tiež zvrátiť stav podobný cukrovke 2. typu
Predstav si spôsob, ako zlepšiť odolnosť svojho tela voči cukrovke bez chudnutia. Nová brazílska štúdia, publikovaná v časopise Nutrients, odhalila, že rybí olej mení správanie obranných buniek v tele.
Tieto bunky sa presúvajú zo stavu podporujúceho zápal do stavu potláčajúceho zápal. Výsledok účinne zvracia stav podobný cukrovke 2. typu, informuje o tom web SciTechDaily.
Omega-3 mastné kyseliny menia zápaly v tele
Štúdia naznačuje, že rybí olej znižuje inzulínovú rezistenciu a zlepšuje toleranciu glukózy ovplyvnením zápalovej odpovede organizmu. Výskum nadácie FAPESP prebiehal na potkanoch, ktorí neboli obézni, ale vykazovali stav podobný cukrovke 2. typu – poruchu s vysokou hladinou cukru v krvi kvôli zníženej účinnosti inzulínu.
Autori vysvetľujú, že lekári bežne predpisujú doplnky s omega-3 mastnými kyselinami ľuďom so srdcovo-cievnymi problémami a cukrovkou 2. typu. Výskumníci doteraz nedostatočne preskúmali účinky týchto živín na inzulínovú rezistenciu bez prítomnosti obezity.
Vedci pozorovali, že podávanie 2 gramov rybieho oleja na kilogram telesnej hmotnosti (zodpovedá 540 mg/g EPA a 100 mg/g DHA) trikrát týždenne počas ôsmich týždňov znížilo inzulínovú rezistenciu u neobéznych potkanov. Zvieratá tiež vykazovali zlepšené hladiny krvného cukru, zápalových markerov a lipidových parametrov vrátane celkového cholesterolu, LDL a triglyceridov.
Nádej pre milióny neobéznych diabetikov
Tieto zistenia z predklinických skúšok poskytujú nádej pacientom s cukrovkou 2. typu, ktorí nie sú obézni. Táto skupina tvorí približne 10 až 20 % celkového počtu ľudí s touto chorobou na svete.
„Naše experimenty zahŕňali potkany Goto-Kakizaki, zvierací model pre neobéznu cukrovku 2. typu. Zistili sme možnosť znížiť inzulínovú rezistenciu u týchto zvierat moduláciou zápalovej odpovede zmenou profilu obranných buniek z prozápalového stavu na protizápalový,“ povedal Rui Curi, riaditeľ Vzdelávacieho centra Butantan Institute a profesor na Univerzite Cruzeiro do Sul.
Zmeny v lymfocytoch, bielych krvinkách riadiacich adaptívnu imunitnú odpoveď, vplývajú aj na iné bunky imunitného systému, čo spúšťa kaskádový efekt.
„V predchádzajúcich štúdiách sme pozorovali zmeny v lymfocytoch aj makrofágoch u neobéznych potkanov s inzulínovou rezistenciou. V takýchto prípadoch tieto bunky produkujú viac prozápalových cytokínov, čo hrá kľúčovú úlohu u obéznych ľudí s cukrovkou,“ vysvetlil Curi.
Zápal ako kľúčový faktor pri cukrovke
„Hlavný cieľ štúdie preto zisťoval, či suplementácia rybím olejom dokáže zvrátiť špecifické zmeny v lymfocytoch, ktoré sme pozorovali predtým. Naše zistenia prehĺbili poznatky o spojení medzi zápalom a inzulínovou rezistenciou u neobéznych zvierat a potvrdili tento kľúčový faktor pri cukrovke aj bez obezity,“ povedala Renata Gorjão, autorka článku.
Podľa Curiho obezita predstavuje hlavný rizikový faktor pre cukrovku, aj keď nie jediný. V prípade neobéznych pacientov s cukrovkou primárna hypotéza predpokladá genetickú príčinu. V článku v časopise Cells Curi, Gorjão a kolektív popisujú výskum možnosti, že inzulínová rezistencia u neobéznych osôb súvisí aj s oneskoreným tranzitom v črevách.
„Väčšina obéznych ľudí má chronický zápal nízkeho stupňa, ktorý ovplyvňuje signálne dráhy inzulínu. Zväčšené tukové tkanivo pri obezite uvoľňuje prozápalové cytokíny, ktoré ovplyvňujú signálne dráhy inzulínu a podporujú inzulínovú rezistenciu. V neobéznom modeli chýba táto významná charakteristika tukového tkaniva, ale systémový zápal pretrváva,“ vysvetlil Curi.
Sľubné výsledky pre budúcu liečbu
Tím preukázal systémový zápal u neobéznych potkanov GK s inzulínovou rezistenciou v predchádzajúcej štúdii v časopise International Journal of Molecular Sciences.
V ďalšom článku vedci informovali o skorom rozpade protizápalových mechanizmov u neobéznych potkanov GK s inzulínovou rezistenciou. Lymfatické uzliny u nedávno odstavených 21-dňových mláďat GK už vykazovali zníženie markerov regulačných T-buniek. U potkanov pozorovali aj iné skoré zápalové zmeny. Článok publikovali v časopise FEBS Letters.
„Suplementácia rybím olejom zvrátila tento prozápalový profil, preukázala významný protizápalový účinok a znížila polarizáciu buniek Th1 a Th17, po čom nasledoval nárast percentuálneho zastúpenia Tregs, ktoré inhibujú aktiváciu prozápalových lymfocytov. Pôsobenie omega-3 mastných kyselín na lymfocyty, ktoré ich moduluje z prozápalového stavu na protizápalový stav, mohlo spustiť zníženie inzulínovej rezistencie u týchto zvierat,“ povedal Lobato.
Napriek dobrým správam výskumníci zdôraznili potrebu ďalšieho výskumu na potvrdenie ich zistení. „Tieto štúdie zahŕňali zavedené experimentálne modely, ktoré napodobňujú inzulínovú rezistenciu u neobéznych jedincov. Na odhad ideálnej dávky a najvhodnejšieho typu omega-3 mastnej kyseliny potrebujeme klinické skúšky u ľudí,“ dodal Curi.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: SciTechDaily, MDPI, National Library of Medicine, International Journal of Molecular Sciences, FEB Letters